Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ACTIVITĂȚI LUNARE REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAME ANALITICE CURSURI DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » CONCURSUL NAȚIONAL DE MUZICĂ POPULARĂ "CLUJULE, VATRĂ DE DOR!" 15 - 17 NOIEMBRIE 2013

CONCURSUL NAȚIONAL DE MUZICĂ POPULARĂ "CLUJULE, VATRĂ DE DOR!" 15 - 17 NOIEMBRIE 2013

CONCURSUL NAȚIONAL DE MUZICĂ POPULARĂ

 „CLUJULE, VATRĂ DE DOR!”

EDIȚIA I

15-17  NOIEMBRIE  2013

 

 

          Publicul clujean, iubitor de folclor este așteptat la sfârșitul acestei săptămâni la primul Festival-Concurs Național de muzică populară, destinat exclusiv Școlilor de Artă din țară. Organizat de Consiliul Județean Cluj, prin Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, acesta se va desfășura în perioada 15-17 noiembrie la Cluj-Napoca, la sediul instituției, str. Fabricii de Zahăr nr. 51, în Sala “Șantier”. Intitulat "Clujule, vatră de dor!", concursul își propune să încurajeze și să promoveze tinerii interpreți vocali și instrumentiști din rândul numeroșilor cursanți, care urmează această specializare la Școlile de Arte din România.

 

           „Ideea a venit după ce am constatat că foarte mulți tineri din zona Clujului se apropie de muzica populară și se înscriu la secția de cânt popular din cadrul școlii noastre. Astfel ne-am gândit să îi promovăm, să le dăm șansa să se afirme în cadrul unei competiții, alături de colegii lor din toată țara. Totodată, ne-am gândit la experții care îi pregătesc, să le fim recunoscători pentru dăruirea și entuziasmul lor. Am găsit și un nume potrivit, “Clujule, vatră de dor!”, pentru a promova astfel orașul de pe Someș, care, sperăm noi, să devină capitală culturală europeană”, a precizat managerul Școlii Populare de Arte "Tudor Jarda" din Cluj-Napoca, domnul Vasile Corpodean.

 

         Concursul se va desfășura sâmbătă, 16 noiembrie 2013, de la ora 15.00, pe două secțiuni: soliști vocali și soliști instrumentiști, pentru fiecare secțiune în parte urmând să fie acordate premiile I, II și III, dar și Marele Premiu. Până acum s-au înscris tineri din județele Gorj, Alba, Suceava, Neamț, Sibiu, Bihor, Satu-Mare, Brăila, Botosani și evident Cluj. După concurs, de la ora 17:00, cei prezenți se vor putea bucura de un recital deosebit susținut de absolvenții Scolii Populare de Arte din Cluj, ANDREEA CIUPE, RADU LAZĂR și RAUL OLTEAN, laureați ai mai multor festivaluri de profil din țară, dar și de un moment de vituozitate al maestrului ȘTEFAN POPESCU, directorul adjunct al Scolii Populare de Artă din Târgu Jiu, cunoscut pentru talentul cu care interpretează melodii la instrumente de suflat, care mai de care mai ciudate, unele inventate chiar de el. Acompaniamentul orchestral al concurenților și a celor invitați în recital va fi asigurat de către orchestra „Plaiuri Someșene” a Școlii Populare de Arte Cluj, dirijată de expertul Alin Roman.

 

             Pe toată durata manifestării, în holul Sălii „Șantier”, cei prezenți la spectacol vor putea lua parte și la o șezătoare tradițională din localitatea clujeană Bedeciu, zona Munților Apuseni, ce va fi reînviată de cursantele secției de țesut–cusut a Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda”, secție coordonată de meșterul popular Elvira Gavriș. De asemenea, pe scenă va urca și Ansamblul Folcloric „Popular” al instituției de cultură clujene.

 

          Manifestarea este coordonată de experții Ana Strîmturean, Claudiu Ciotleuș, instructor Vasile Chiorean, director artistic Marius Moldovan, manager Vasile Corpodean.

 

Intrarea la spectacol este liberă!
MANIFESTARE DESTINATĂ EXCLUSIV ȘCOLILOR DE ARTE DIN ROMÂNIA

 

            ORGANIZATORI :

            Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj.

 

            SCOPUL CONCURSULUI :

            Descoperirea, afirmarea, lansarea și nu în ultimul rând, încurajarea și promovarea tinerilor interpreți vocali și instrumentiști din rândul numeroșilor cursanți ai școlilor de arte din România.

            Totodată, acest concurs se dorește a fi un interesant schimb de experiență între aceste școli, și între cadrele de specialitate ale acestor instituții.

 

            SECȚIUNILE CONCURSULUI:

a) Soliști vocali;

b) Soliști instrumentiști.

 

            CONDIȚII DE PARTICIPARE :

            Concursul se adresează exclusiv cursanților școlilor de arte din România, iar vârsta de participare este cuprinsă între 16 ani și 30 de ani.

            De la fiecare instituție invitată pot participa 1 solist vocal  și 1 solist instrumentist.

 

            PROBE DE CONCURS :

a) Pentru soliști vocali :        

-          doină, baladă sau cântec doinit, fără acompaniament;

-          cântec ritmat cu acompaniament orchestral.

b) Pentru soliști instrumentiști :

-          doină fără acompaniament ;

-          melodie cu acompaniament orchestral.

 

            ÎNSCRIEREA :

           Fișele de înscriere la Concursul „Clujule, vatră de dor!”, împreună cu partiturile muzicale ale cântecelor care urmează a fi interpretate de către participanți, vor fi trimise obligatoriu, până la data de 08 noiembrie 2013, la adresa: Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, str.Fabricii de Zahăr nr.51, fax 0264-410377 sau la adresa de e-mail: scoaladeartecluj@yahoo.com.

 

DESFĂȘURAREA CONCURSULUI :

 

            Prezența concurenților este obligatorie în ziua de 15 noiembrie 2013, ora 10.00, la sediul Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda”, în Cluj-Napoca, str.Fabricii de Zahăr nr.51, zi în care va avea loc și preselecția începând cu ora 11.00. Cei care au trecut preselecția vor participa la două repetiții cu orchestra: o repetiție în data de 15 noiembrie 2013, ora 16.00, iar cea de-a doua repetiție în data de 16 noiembrie 2013, ora 10.30.

            Spectacolul-concurs va avea loc în data de 16 noiembrie 2013, ora 15.00, în sala „Șantier”, a Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj.

            Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de către orchestra „Plaiuri Someșene” Cluj.

            Jurizarea va fi realizată de către personalități de seamă ale vieții culturale, specialiști în folclor muzical și etnografie.

            Se vor urmări, în special, următoarele trăsături definitorii :

-          calitatea artistică și tehnică a interpretării;

-          ținuta artistică în prezența scenică a concurentului;

-          autenticitatea liniei melodice și a textului, precum și a costumului popular;

-          respectarea specificului zonal corespunzător fiecărui participant.

            Pe timpul deliberării juriului, imediat după evoluția concurenților, se vor desfășura recitaluri cu invitați de marcă ai muzicii populare românești, urmând apoi acordarea premiilor și evoluția laureaților concursului.

 

            ACORDAREA PREMIILOR :

            Se vor acorda următoarele premii :

 

Marele Premiu

      

  Soliști vocali :                                                               Soliști instrumentiști :

Premiul I                                                                              Premiul I           

Premiul II                                                                             Premiul II        

Premiul III                                                                            Premiul III       

 

            Tuturor concurenților care au trecut de preselecție li se vor înmâna diplome de participare.

            În eventualitatea atragerii unor potențiali sponsori, se vor acorda premii speciale.

            Organizatorii vor asigura masa și cazarea doar concurenților care au trecut de preselecție, respectiv pentru datele de 15 și 16 noiembrie 2013.

      Pentru informații suplimentare, se pot apela următoarele numere de telefon:

0744-874020 și 0745-360957.

 

 

             Manager,

 

Vasile Corpodean


Puteți descărca fișa de participare de aici: Fisa de participare Clujule vatra de dor.doc


CONCURSUL NAȚIONAL DE MUZICĂ POPULARĂ


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact