Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ PRODUCȚII DE CLASĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR REPARTIZAREA CURSANȚILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO 9001/2008, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » APARIȚII ÎN PRESĂ » CONCURSUL NAȚIONAL DE MUZICĂ POPULARĂ "CLUJULE, VATRĂ DE DOR!" 15 - 17 NOIEMBRIE 2013

CONCURSUL NAȚIONAL DE MUZICĂ POPULARĂ "CLUJULE, VATRĂ DE DOR!" 15 - 17 NOIEMBRIE 2013

 

Concursul „Clujule, vatră de dor!” și-a desemnat cîștigătorii

 

20 noiembrie 2013,7:05 am | Articol scris in CULTURA


 

Prima ediție a Festivalului-Concurs Național de muzică populară “Clujule, vatră de dor!”, destinat exclusiv Școlilor de Artă din țară, s-a desfășurat în perioada 15-17 noiembrie la Cluj-Napoca. Organizat de Consiliul Județean Cluj, prin Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, concursul a avut loc la sediul instituției, str. Fabricii de Zahăr nr. 51, în Sala “Șantier”. Desfășurat pe două secțiuni, cînt popular și instrumente muzicale, concursul a debutat vineri, 15 noiembrie, cînd participanții, veniți din zece județe ale tării, au avut de trecut preselecția. Sîmbătă, 16 noiembrie, a avut loc concursul propriu-zis, în cadrul căruia au evoluat în fața juriului și a publicului iubitor de folclor 22 de concurenți (10 de la Școala de Arte din Cluj-Napoca și restul de la școlile din Suceava, București, Sibiu, Alba Iulia, Baia Mare, Oradea, Satu-Mare, Botoșani, Tîrgu Jiu), 18 la secțiunea cînt popular și 4 la secțiunea instrumente muzicale. Fiecare a prezentat în concurs un cîntec fără acompaniament orchestral (doină, baladă, cîntec doinit) și unul cu acompaniament muzical, asigurat de orchestra „Plaiuri Someșene” a Școlii Populare de Arte Cluj dirijată de expertul Alin Roman.

 

În cadrul Galei au susținut recitaluri absolvenții Școlii Populare de Arte din Cluj: Andreea Ciupe, Radu Lazăr și Raul Oltean, laureați ai mai multor festivaluri de profil din țară; pe scenă a urcat și maestrul Ștefan Popescu, directorul adjunct al Școlii Populare de Artă din Tîrgu Jiu, cunoscut pentru talentul cu care interpretează melodii la diferite instrumente de suflat, unele inventate de el. În fața spectatorilor a evoluat Ansamblul Folcloric „Popular” al Școlii de Arte Cluj, înființat în urmă cu mai bine de o jumătate de an, compus din cei mai buni cursanți de la secțiile externe ale Școlii, de la clasele de joc popular, instructor coregraf Florin Rusu.

CONCURSUL NAȚIONAL DE MUZICĂ POPULARĂ

 

Juriul festivalului – dr. Mircea Cîmpean, folclorist și etnomuzicolog –președintele juriului; Alina Stan, asist. univ. dr. la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Modulul de muzică vocală tradițională; Ștefan Popescu, prof. dr. instrumente aerofone și pseudo-instrumente, director adj. la Școala de Arte Tîrgu Jiu; Marian Boboia, director general, manager la Școala Populară de Arte “Francisc Hubic” Oradea și Marius Moldovan, director adjunct al Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda” Cluj-Napoca – a desemnat cîștigătorii astfel: Marele premiu și Trofeul festivalului – Ion Răducan (Tîrgu Jiu), care a evoluat la secțiunea instrumente muzicale, impresionînd prin arta cu care mînuiește cavalul. Clasamentul acestei prime ediții este următorul: Andrei Dem –Oradea, solist vocal- locul I; Cristian Laboș – Oradea, instrumentist- locul I; Vasile Bota – Cluj-Napoca, solist vocal –locul II; Mircea Nap – Cluj-Napoca, solist instrumentist – locul II; Alexandru Bărăștean – Alba Iulia, solist vocal, locul III; Alexandru Stoian – Botoșani, solist instrumentist – locul III. Au fost acordate și premii speciale: Garofița Pop – Cluj-Napoca, premiul special al juriului; Alexandra Creț – Cluj-Napoca, premiu special pentru prezență scenică și Giorgiana Petrescu – Alba Iulia, premiul special pentru sensibilitatea interpretării. Premiile au fost înmînate de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Ioan Oleleu, care i-a felicitat pe toți concurenții pentru dragostea de folclor și tradiții. Înainte de festivitatea de premiere, managerul Școlii Populare Cluj-Napoca, dl Vasile Corpodean, i-a înmînat vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj diploma “Prietenii artelor” pentru susținerea Școlii Populare de Arte și pentru implicarea în programul județean „Tradiția și cultura la români”, ce are ca scop popularizarea portului și simbolurilor populare din zona munților Apuseni în zona urbană. Cîștigătorul trofeului, Ion Răducan, a încîntat publicul clujean cu melodiile prezentate în concurs. Tînărul de 20 de ani a precizat că de doi ani participă la concursurile de profil din țară, acesta fiind al doilea trofeu dobîndit. Întrebat care este secretul reușitei, Ion Răducan, care își cîștigă existența ca șofer de camion, a declarat că ”trebuie să îți placă ceea ce faci, să ai o țintă precisă și în rest toate vin de la sine”.

CONCURSUL NAȚIONAL DE MUZICĂ POPULARĂ

 

Pe toată durata Festivalului, publicul a putut admira în holul Sălii „Șantier” o expoziție de costume populare și a putut vedea cum se realizează acestea, în cadrul unei șezători tradiționale din localitatea clujeană Bedeciu, zona Munților Apuseni, ce a fost reînviată de cursantele secției de țesut–cusut a Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda”, secție coordonată de meșterul popular Elvira Gavriș.

http://www.ziarulfaclia.ro/concursul-clujule-vatra-de-dor-si-a-desemnat-cistigatorii/ 

Instrumentistul Ion Răducan a reușit din nou să aducă acasă, în județul Gorj, trofeul unui festival de muzică. De această dată este vorba despre Festivalul-Concurs Național „Clujule, vatră de dor!”, desfășurat în perioada 15-17 noiembrie la Cluj-Napoca. Elevul Școlii Populare de Artă (ȘPA) din Târgu Jiu a reușit să-și devanseze concurența și să obțină marele premiul al competiției.

CONCURSUL NAȚIONAL DE MUZICĂ POPULARĂ

 

Ion Răducanu este unul dintre numeroasele talente pe care Școala Populară de Artă din municipiul Târgu Jiu le-a scos la iveală. Talentul pe care îl are l-a ajutat să se facă remarcat și i-a adus numeroase premii. Ionuț este din comuna Negomir, județul Gorj, are 21 de ani, iubește fluierul și naiul, iar despre caval spune că este marea lui pasiune. Nu cântă pentru bani, iar plăcerea pe care o simte ori de câte ori urcă pe scenă nu poate fi comparată cu nimic.
Cea mai recentă reușită a tânărului este obținerea marelui premiu la Festivalul-Concurs Național de muzică populară „Clujule, vatră de dor!”. Elevul ȘPA s-a declarat foarte mulțumit de reușita sa. „Fără profesori, în special fără domnul Ștefan Popescu, nu aș fi reușit să ajung aici. Le sunt foarte recunoscător celor care m-au ajutat pe parcursul carierei mele. La această competiție au fost mulți concurenți buni, mare parte dintre ei fiind soliști vocali. Teoretic, marele premiu se acordă unui solist vocal, dar eu am reușit, pentru a doua oară să obțin trofeul concursului. Sunt mândru că am reușit această performanță! Eu, când cânt, trăiesc muzica pe care o interpretez”, a spus Ion Răducan.

 

http://www.gorj-domino.ro/ion-raducan-a-obtinut-marele-premiu-la-festivalul-vatra-de-dor-de-la-cluj/


 

REGAL DE PREMII LA ȘCOALA POPULARĂ DE ARTĂ

 

19 11 2013 // 0 Comentarii // 26 Vizualizari

 

 

 

Și-au înmulțit numărul de diplome și trofee. Este vorba despre doi elevi ai Școlii Populare de Artă, care au câștigat două mari festivaluri. Răzvan Popescu a obținut locul I la Festivalul „Maria Lătărețu”, iar Ion Răducan a obținut marele premiu la concursul „Clujule, vatră de dor.”

 

Răzvan Popescu a impresionat la categoria instrumentiști la Festivalul „Maria Lătărețu”. Elevul Școlii Populare de Artă a câștigat locul I, tânărul interpretând diferite melodii la nai.

 

Un alt premiu a fost câștigat de Ion Răducan. Juriul festivalului „Clujule, vatră de dor” a hotărât ca marele premiu și trofeul festivalului să meargă la elevul Școlii Populare de Artă. Tânărul a evoluat la secțiunea instrumente muzicale, impresionând prin arta cu care mânuiește cavalul.

 

O altă elevă a trecut de la cântec la jurizat. Este vorba despre Roxana Croitoru, care a reușit să facă parte din juriul unui festival desfășurat în Maramureș, și asta după ce a obținut numeroase premii la diferite concursuri din țară.

 

Și interpretul Ion Drăgan a reușit să obțină un premiu. Acesta a câștigat la secțiunea de folclor a Premiilor revistei VIP.

 

http://www.tvsud.ro/regal-de-premii-la-scoala-populara-de-arta.html#.Uo3VldLp0eU

 

 

 

 

 

Elevii Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu premiați “pe bandă rulantă”

 

20 NOIEMBRIE 2013

 

AFIȘĂRI: 299

 

Elevii Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu au reprezentat ca de fiecare dată cu cinste județul Gorj la festivalurile din țară la care au participat. De asemenea, profesorul școlii populare, Ion Drăgan a obținut premiul I, la secțiunea folclor acordat de revista VIP la Izbiceni.

 

“Roxana Croitoru, în primul an la ȘPA, Târgu-Jiu, este eleva profesoarei Liliana Ciochină. A participat în acest week-end la Festivalul „Lira” din Tăuții Magheraus din Maramureș, în calitate de membru al juriului plus recital. De asemenea, Ion Drăgan profesorul ȘPA Gorj a obținut un premiu important la secțiunea „folclor” acordat de revista VIP la Izbiceni. Premiat pentru talentul său a fost și Răzvan Popescu, elev la clasa profesorului Ștefan Popescu. Acesta a obținut premiul I la cea de-a XII ediție a Festivalul Cântecului Popular Românesc “Maria Lătărețu”. Și ultimul, dar nu cel din urmă, Ion Răducan, elevul aceluiași Ștefan Popescu care a obținut un premiu important la Concursul de Muzică Populară „Clujule, vatră de dor”, ediția I”, a declarat Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al ȘPA Gorj.

 

http://www.gorjeanul.ro/actualitate/elevii-scolii-populare-de-arta-din-targu-jiu-premiati-pe-banda-rulanta?Itemid=127


 

„Zecarii” din folclorul gorjean, emblemă pentru orașul lui Brâncuși

 

Autor: Andreea Tudorescu | 00:00, 20.11.2013 | 216 Vizualizari | 0 Comentarii 

 

 

 

Roxana Croitoru, Răzvan Popescu și Ion Răducan. Acestea sunt emblemele Gorjului, tinerii care duc mai departe tradițiile și muzica populară. Cei trei „zecari” ai folclorului s-au reunit ieri, în cadrul unei conferințe de presă, pentru a se „lăuda” cu ultimele premii obținute. Totodată, adolescenții au vrut să-și etaleze încă o dată talentul cu care au fost înzestrați, așa că au oferit scurte recitaluri.

 

 Jurat la doar 13 ani

 

Roxana Croitoru s-a întors de curând din Maramureș. Solista de numai 13 ani a reușit să facă parte din juriul de la festivalul de muzică „Lira”. Adolescenta a declarat că s-a simțit onorată să jurizeze alături de nume mari ale muzicii românești, precum Mihai Trăistariu. Solista de pe meleaguri oltenești a avut ocazia să dea premiile participanților la concurs.

 

 

 

Totodată, Ion Răducan a mai adăugat în palmares un premiu. Tânărul, solist la caval, a reușit să obțină marele trofeu al Festivalului „Clujule, vatră de dor”, competiție organizată la Cluj-Napoca în perioada 15-17 noiembrie.

 

Nici Răzvan Popescu, naist la Școala Populară de Artă, nu s-a lăsat mai prejos, acesta obținând marele trofeu la secțiunea „instrumentiști”  în cadrul Festivalului „Maria Lătărețu” de anul acesta.

 

 

http://www.gorjexclusiv.ro/social/zecarii-din-folclorul-gorjean-emblema-pentru-orasul-lui-brancusi.htmlConcursul Național de muzică populară *Clujule, vatră de dor!*

Categorie:   DIN CLUJ  Autor:  Dana ȚÎRLEA  Data:  12.11.2013  Ora:  10:01  Citiri:  106

 

Publicul clujean, iubitor de folclor este așteptat la sfârșitul acestei săptămâni la primul Festival-Concurs Național de muzică populară, destinat exclusiv Școlilor de Artă din țară. Organizat de Consiliul Județean Cluj, prin Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, acesta se va desfășura în perioada 15-17 noiembrie la Cluj-Napoca, la sediul instituției, str. Fabricii de Zahăr nr. 51, în Sala “Șantier”. Intitulat "Clujule, vatră de dor!", concursul își propune să încurajeze și să promoveze tinerii interpreți vocali și instrumentiști din rândul numeroșilor cursanți, care urmează această specializare la Școlile de Arte din România.

„Ideea a venit după ce am constatat că foarte mulți tineri din zona Clujului se apropie de muzica populară și se înscriu la secția de cânt popular din cadrul școlii noastre. Astfel ne-am gândit să îi promovăm, să le dăm șansa să se afirme în cadrul unei competiții, alături de colegii lor din toată țara. Totodată, ne-am gândit la experții care îi pregătesc, să le fim recunoscători pentru dăruirea și entuziasmul lor. Am găsit și un nume potrivit, “Clujule, vatră de dor!”, pentru a promova astfel orașul de pe Someș, care, sperăm noi, să devină capitală culturală europeană”, a precizat managerul Școlii Populare de Arte "Tudor Jarda" din Cluj-Napoca, domnul Vasile Corpodean.

Concursul se va desfășura sâmbătă, 16 noiembrie 2013, de la ora 15.00, pe două secțiuni: soliști vocali și soliști instrumentiști, pentru fiecare secțiune în parte urmând să fie acordate premiile I, II și III, dar și Marele Premiu. Până acum s-au înscris tineri din județele Gorj, Alba, Suceava, Neamț, Sibiu, Bihor, Satu-Mare, Brăila, Botosani și evident Cluj. După concurs, de la ora 17:00, cei prezenți se vor putea bucura de un recital deosebit susținut de absolvenții Scolii Populare de Arte din Cluj, ANDREEA CIUPE, RADU LAZĂR și RAUL OLTEAN, laureați ai mai multor festivaluri de profil din țară, dar și de un moment de vituozitate al maestrului ȘTEFAN POPESCU, directorul adjunct al Scolii Populare de Artă din Târgu Jiu, cunoscut pentru talentul cu care interpretează melodii la instrumente de suflat, care mai de care mai ciudate, unele inventate chiar de el. Acompaniamentul orchestral al concurenților și a celor invitați în recital va fi asigurat de către orchestra „Plaiuri Someșene” a Școlii Populare de Arte Cluj, dirijată de expertul Alin Roman.

Pe toată durata manifestării, în holul Sălii „Șantier”, cei prezenți la spectacol vor putea lua parte și la o șezătoare tradițională din localitatea clujeană Bedeciu, zona Munților Apuseni, ce va fi reînviată de cursantele secției de țesut–cusut a Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda”, secție coordonată de meșterul popular Elvira Gavriș. De asemenea, pe scenă va urca și Ansamblul Folcloric „Popular” al instituției de cultură clujene.

Manifestarea este coordonată de experții Ana Strîmturean, Claudiu Ciotleuș, instructor Vasile Chiorean, director artistic Marius Moldovan, manager Vasile Corpodean.

http://www.ftr.ro/concursul-national-de-muzica-populara-*clujule-vatra-de-dor*-70306.php

 


La Cluj-Napoca, în premieră, Concursul Național de muzică populară “Clujule, vatră de dor!”

15 noiembrie 2013,6:55 am | Articol scris in CULTURA

Publicul clujean iubitor de folclor este așteptat la sfîrșitul acestei săptămîni la primul Festival-Concurs Național de muzică populară, destinat exclusiv Școlilor de Artă din țară. Organizat de Consiliul Județean Cluj, prin Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, acesta se va desfășura în perioada 15-17 noiembrie la Cluj-Napoca, la sediul instituției, Str. Fabricii de Zahăr nr. 51, în Sala “Șantier”. Intitulat “Clujule, vatră de dor!”, concursul își propune să încurajeze și să promoveze tinerii interpreți vocali și instrumentiști din rîndul numeroșilor cursanți care urmează această specializare la Școlile de Arte din România.

Concursul se va desfășura sîmbătă, 16 noiembrie 2013, de la ora 15, pe două secțiuni: soliști vocali și soliști instrumentiști, pentru fiecare secțiune în parte urmînd să fie acordate premiile I, II și III, dar și Marele Premiu. Pînă acum s-au înscris tineri din județele Gorj, Alba, Suceava, Neamț, Sibiu, Bihor, Satu-Mare, Brăila, Botoșani și, evident, Cluj. După concurs, de la ora 17, cei prezenți se vor putea bucura de un recital deosebit susținut de absolvenții Scolii Populare de Arte Cluj, Andreea Ciupe, Radu Lazăr și Raul Oltean, laureați ai mai multor festivaluri de profil din țară, dar și de un moment de vituozitate susținut de Ștefan Popescu, director adjunct al Școlii Populare de Artă din Tîrgu Jiu, cunoscut pentru talentul cu care interpretează melodii la instrumente de suflat dintre cele mai ciudate, unele inventate chiar de el. Acompaniamentul orchestral al concurenților și al invitaților în recital va fi asigurat de orchestra „Plaiuri Someșene” a Școlii Populare de Arte Cluj dirijată de expertul Alin Roman.

Pe toată durata manifestării, în holul Sălii „Șantier”, spectatorii vor putea lua parte și la o șezătoare tradițională din localitatea clujeană Bedeciu, din zona Munților Apuseni, ce va fi reînviată de cursantele secției de țesut–cusut a Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda”, secție coordonată de meșterul popular Elvira Gavriș. De asemenea, pe scenă va urca și Ansamblul Folcloric „Popular” al instituției clujene de cultură. Manifestarea este coordonată de experții Ana Strîmturean, Claudiu Ciotleuș, instructor Vasile Chiorean, director artistic Marius Moldovan, manager Vasile Corpodean. Intrarea la spectacol este liberă.

http://www.ziarulfaclia.ro/la-cluj-napoca-in-premiera-concursul-national-de-muzica-populara-clujule-vatra-de-dor/

 


Concursul Național de muzică populară Clujule, vatră de dor!, în premieră la Cluj-Napoca

Categorie: Cultură

Creat: Marți, 12 Noiembrie 2013 22:23

Scris de Raluca POP

  

Publicul clujean, iubitor de folclor este așteptat la sfârșitul acestei săptămâni la primul Festival-Concurs Național de muzică populară, destinat exclusiv Școlilor de Artă din țară. 

Organizat de Consiliul Județean Cluj, prin Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, acesta se va desfășura în perioada 15-17 noiembrie la Cluj-Napoca, la sediul instituției, str. Fabricii de Zahăr nr. 51, în Sala “Șantier”. Intitulat "Clujule, vatră de dor!", concursul își propune să încurajeze și să promoveze tinerii interpreți vocali și instrumentiști din rândul numeroșilor cursanți, care urmează această specializare la Școlile de Arte din România.

„Ideea a venit după ce am constatat că foarte mulți tineri din zona Clujului se apropie de muzica populară și se înscriu la secția de cânt popular din cadrul școlii noastre. Astfel ne-am gândit să îi promovăm, să le dăm șansa să se afirme în cadrul unei competiții, alături de colegii lor din toată țara. Totodată, ne-am gândit la experții care îi pregătesc, să le fim recunoscători pentru dăruirea și entuziasmul lor. Am găsit și un nume potrivit, “Clujule, vatră de dor!”, pentru a promova astfel orașul de pe Someș, care, sperăm noi, să devină capitală culturală europeană”, a precizat managerul Școlii Populare de Arte "Tudor Jarda" din Cluj-Napoca, domnul Vasile Corpodean.

Concursul se va desfășura sâmbătă, 16 noiembrie 2013, de la ora 15.00, pe două secțiuni: soliști vocali și soliști instrumentiști, pentru fiecare secțiune în parte urmând să fie acordate premiile I, II și III, dar și Marele Premiu. Până acum s-au înscris tineri din județele Gorj, Alba, Suceava, Neamț, Sibiu, Bihor, Satu-Mare, Brăila, Botosani și evident Cluj. După concurs, de la ora 17:00, cei prezenți se vor putea bucura de un recital deosebit susținut de absolvenții Scolii Populare de Arte din Cluj, ANDREEA CIUPE, RADU LAZĂR și RAUL OLTEAN, laureați ai mai multor festivaluri de profil din țară, dar și de un moment de vituozitate al maestrului ȘTEFAN POPESCU, directorul adjunct al Scolii Populare de Artă din Târgu Jiu, cunoscut pentru talentul cu care interpretează melodii la instrumente de suflat, care mai de care mai ciudate, unele inventate chiar de el. Acompaniamentul orchestral al concurenților și a celor invitați în recital va fi asigurat de către orchestra „Plaiuri Someșene” a Școlii Populare de Arte Cluj, dirijată de expertul Alin Roman.

Pe toată durata manifestării, în holul Sălii „Șantier”, cei prezenți la spectacol vor putea lua parte și la o șezătoare tradițională din localitatea clujeană Bedeciu, zona Munților Apuseni, ce va fi reînviată de cursantele secției de țesut–cusut a Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda”, secție coordonată de meșterul popular Elvira Gavriș. De asemenea, pe scenă va urca și Ansamblul Folcloric „Popular” al instituției de cultură clujene.

Manifestarea este coordonată de experții Ana Strîmturean, Claudiu Ciotleuș, instructor Vasile Chiorean, director artistic Marius Moldovan, manager Vasile Corpodean.

Intrarea la spectacol este liberă!

http://turdanews.net/articole/culturtradiie/27344-concursul-national-de-muzica-populara-clujule-vatra-de-dor-in-premiera-la-cluj-napoca.html

 


Clujule, vatră de dor!

 

  • Luni, 18 Noiembrie 2013 18:46
  • Scris de Porcutan Dan

 

Prima ediție a Festivalului-Concurs Național de muzică populară "Clujule, vatră de dor!", destinat exclusiv Școlilor de Artă din țară, s-a desfășurat în perioada 15-17 noiembrie la Cluj-Napoca.  Organizat de Consiliul Județean Cluj, prin Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, acesta a avut loc la sediul instituției, de pe str. Fabricii de Zahăr nr. 51, în Sala “Șantier”.

 

Desfășurat pe două secțiuni, cânt popular și instrumente muzicale, concursul a debutat vineri, 15 noiembrie, când participanții veniți din zece județe ale tării au trebuit să treacă de preselecție. Sâmbătă, 16 noiembrie, a avut loc concursul propriu-zis în cadrul căruia, de la ora 15:00, au evoluat în fața juriului și a publicului iubitor de folclor 22 de concurenți (10 de la Școala de Arte din Cluj-Napoca și restul de la școlile din Suceava, București, Sibiu, Alba-Iulia, Baia-Mare, Oradea, Satu-Mare, Botoșani, Târgu Jiu), 18 la secțiunea cânt popular și 4 la secțiunea instrumente muzicale. Fiecare a prezentat în concurs un cântec fără acompaniament orchestral (doină, baladă, cântec doinit) și unul cu acompaniament muzical, asigurat de orchestra „Plaiuri Someșene” a Școlii Populare de Arte Cluj, dirijată de expertul Alin Roman

 

După concurs, în cadrul Galei, au susținut recitaluri absolvenții Școlii Populare de Arte din Cluj, Andreea Ciupe, Radu Lazăr și Raul Oltean, laureați ai mai multor festivaluri de profil din țară, prestația lor fiind foarte apreciată de cei prezenți. De asemenea pe scenă a urcat maestrul Ștefan Popescu, directorul adjunct al Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, cunoscut pentru talentul cu care interpretează melodii la instrumente de suflat, care mai de care mai ciudate, unele inventate de el. Momentul de vituozitate a fost aplaudat îndelung de publicul clujean. Totodată, în fața spectatorilor a evoluat Ansamblul Folcloric „Popular” al Școlii de Arte Cluj,  înființat în urmă cu mai bine de o jumătate de an,  compus din cei mai buni cursanți de la secțiile externe ale Școlii, de la clasele de joc popular, instructor coregraf Florin Rusu.

 

După acest moment, juriul festivalului, format din dr. Mircea Câmpean, folclorist și etnomuzicolog –președintele juriului, Alina Stan, asist. univ. dr. la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Modulul de muzică vocală tradițională, Ștefan Popescu, prof. dr. instrumente aerofone și pseudo-instrumente, dir. adj. la Școala de Arte Târgu Jiu, Marian Boboia, dir. general, manager la Școala Populară de Arte “Francisc Hubic” Oradea și Marius Moldovan, dir. adj. al Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda” Cluj-Napoca, au desemnat câștigătorii. A fost o misiune grea deoarece toți concurenții au fost la înălțime. Juriul a hotărât ca marele premiu și trofeul festivalului să meargă la Targu-Jiu, la Ion Răducan, care a evoluat la secțiunea instrumente muzicale, impresionând prin arta cu care mânuiește cavalul.

 

 

 

Clasamentul acestei prime ediții este următorul: 

 

- Premiul pentru cel mai bun solist vocal:

 

Locul I: Andrei Dem - Oradea

 

Locul II: Vasile Bota - Cluj-Napoca

 

Locul III: Alexandru Bărăștean - Alba-Iulia

 

 

 

- Premiul pentru cel mai bun solist instrumentist:

 

Locul I: Cristian Laboș - Oradea

 

Locul II: Mircea Nap - Cluj-Napoca

 

Locul III: Alexandru Stoian - Botoșani

 

 

 

Au fost acordate și premii speciale, Garofița Pop - Cluj-Napoca, premiul special al juriului, Alexandra Creț - Cluj-Napoca, premiu special pentru prezență scenică și Giorgiana Petrescu – Alba Iulia, premiul special pentru sensibilitatea interpretării. Premiile au fost înmânate de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Ioan Oleleu, care i-a felicitat pe toți concurenții pentru dragostea de folclor și tradiții. Înainte de   festivitatea de premiere, managerul Școlii Populare Cluj-Napoca, domnul Vasile Corpodean i-a înmânat vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj diploma “Prietenii artelor” pentru susținerea Scolii Populare de Arte și pentru implicarea  în programul județean „Tradiția și cultura la români” ce are ca scop popularizarea portului și simbolurilor populare din zona munților Apuseni, în zona urbană.

 

“Astăzi am pus cu toții piatra de temelie a unei noi activități cultural-folclorice la Cluj-Napoca. Organizarea a fost  impecabilă iar interesul pentru acest festival s-a arătat a fi mare încă de la prima ediție. În multe locuri, în această perioadă, se închid festivaluri din cauza lipsei banilor sau a lipsei de personal, dar iată că la Școala Populară de Arte din Cluj a debutat un festival nou care, în câțiva ani, cred că va avea impactul celui de la Jidvei, din județul Alba, un festival foarte cunoscut în România”, a declarat la final, președintele juriului, dr. Mircea Câmpean.

 

Câștigătorul trofeului, Ion Răducan a încântat în încheierea festivalului publicul clujean cu melodiile prezentate în  concurs. Tânărul de 20 de ani a precizat că de doi ani participă la concursurile de profil din țară, acesta fiind al doilea trofeu dobândit. Întrebat care este secretul reușitei, Ion Răducan, care își câștigă existența ca șofer de camion, a declarat că ”trebuie să îți placă ceea ce faci, să ai o țintă precisă și în rest toate vin de la sine”.

 

Pe toată durata Festivalului publicul prezent a putut admira  în holul Sălii „Șantier” o expoziție de costume populare și a putut vedea cum se realizează acestea, în cadrul unei șezători tradiționale din localitatea clujeană Bedeciu, zona Munților Apuseni, ce a fost reînviată de cursantele secției de țesut–cusut a Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda”, secție coordonată de meșterul popular Elvira Gavriș.

 

Festivalul-Concurs Național de muzică populară "Clujule, vatră de dor!" își propune să încurajeze și să promoveze tinerii interpreți vocali și instrumentiști din rândul numeroșilor cursanți, care urmează această specializare la Școlile de Arte din România.

 

Manifestarea din acest an a fost coordonată de experții Ana Strîmturean, Claudiu Ciotleuș, instructor Vasile Chiorean, director economic Dorina Taloș, director artistic Marius Moldovan, manager Vasile Corpodean.

 

http://cluj-am.ro/index.php/social/298-clujule-vatra-de-dor

 


Festivalul-concurs național de muzică populară, Clujule vatră de dor, a fost un succes!

 

Categorie: Cultură

 

Creat: Luni, 18 Noiembrie 2013 22:37

 

Scris de Raluca POP

 

Prima ediție a Festivalului-Concurs Național de muzică populară "Clujule, vatră de dor!", destinat exclusiv Școlilor de Artă din țară, s-a desfășurat în perioada 15-17 noiembrie la Cluj-Napoca.  

 

Organizat de Consiliul Județean Cluj, prin Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, acesta a avut loc la sediul instituției, de pe str. Fabricii de Zahăr nr. 51, în Sala “Șantier”.

 

Desfășurat pe două secțiuni, cânt popular și instrumente muzicale, concursul a debutat vineri, 15 noiembrie, când participanții veniți din zece județe ale tării au trebuit să treacă de preselecție. Sâmbătă, 16 noiembrie, a avut loc concursul propriu-zis în cadrul căruia, de la ora 15:00, au evoluat în fața juriului și a publicului iubitor de folclor 22 de concurenți (10 de la Școala de Arte din Cluj-Napoca și restul de la școlile din Suceava, București, Sibiu, Alba-Iulia, Baia-Mare, Oradea, Satu-Mare, Botoșani, Târgu Jiu), 18 la secțiunea cânt popular și 4 la secțiunea instrumente muzicale. Fiecare a prezentat în concurs un cântec fără acompaniament orchestral (doină, baladă, cântec doinit) și unul cu acompaniament muzical, asigurat deorchestra „Plaiuri Someșene” a Școlii Populare de Arte Cluj, dirijată de expertul Alin Roman.

 

După concurs, în cadrul Galei, au susținut recitaluri absolvenții Școlii Populare de Arte din Cluj, Andreea Ciupe, Radu Lazăr și Raul Oltean, laureați ai mai multor festivaluri de profil din țară, prestația lor fiind foarte apreciată de cei prezenți. De asemenea pe scenă a urcat maestrul Ștefan Popescu, directorul adjunct al Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, cunoscut pentru talentul cu care interpretează melodii la instrumente de suflat, care mai de care mai ciudate, unele inventate de el. Momentul de vituozitate a fost aplaudat îndelung de publicul clujean. Totodată, în fața spectatorilor a evoluat Ansamblul Folcloric „Popular” al Școlii de Arte Cluj,  înființat în urmă cu mai bine de o jumătate de an,  compus din cei mai buni cursanți de la secțiile externe ale Școlii, de la clasele de joc popular,instructor coregraf Florin Rusu.

 

După acest moment, juriul festivalului, format din dr. Mircea Câmpean, folclorist și etnomuzicolog –președintele juriului, Alina Stan, asist. univ. dr. la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Modulul de muzică vocală tradițională, Ștefan Popescu, prof. dr. instrumente aerofone și pseudo-instrumente, dir. adj. la Școala de Arte Târgu Jiu, Marian Boboia, dir. general, manager la Școala Populară de Arte “Francisc Hubic” Oradea și Marius Moldovan, dir. adj. al Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda” Cluj-Napoca, au desemnat câștigătorii. A fost o misiune grea deoarece toți concurenții au fost la înălțime. Juriul a hotărât ca marele premiu și trofeul festivalului să meargă la Targu-Jiu, la Ion Răducan, care a evoluat la secțiunea instrumente muzicale, impresionând prin arta cu care mânuiește cavalul.

 

Clasamentul acestei prime ediții este următorul:

 

Andrei Dem –Oradea, solist vocal- locul I

 

Cristian Laboș - Oradea, instrumentist- locul I

 

Vasile Bota- Cluj-Napoca, solist vocal –locul II

 

 Mircea Nap- Cluj-Napoca, solist instrumentist- locul II

 

 Alexandru Bărăștean- Alba-Iulia, solist vocal, locul III

 

 Alexandru Stoian-Botoșani, instrumentist- locul III

 

 Au fost acordate și premii speciale, Garofița Pop - Cluj-Napoca, premiul special al juriului, Alexandra Creț - Cluj-Napoca, premiu special pentru prezență scenică și Giorgiana Petrescu – Alba Iulia, premiul special pentru sensibilitatea interpretării. Premiile au fost înmânate de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Ioan Oleleu, care i-a felicitat pe toți concurenții pentru dragostea de folclor și tradiții. Înainte de   festivitatea de premiere, managerul Școlii Populare Cluj-Napoca, domnul Vasile Corpodean i-a înmânat vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj diploma “Prietenii artelor” pentru susținerea Scolii Populare de Arte și pentru implicarea  în programul județean „Tradiția și cultura la români” ce are ca scop popularizarea portului și simbolurilor populare din zona munților Apuseni, în zona urbană.

 

“Astăzi am pus cu toții piatra de temelie a unei noi activități cultural-folclorice la Cluj-Napoca. Organizarea a fost  impecabilă iar interesul pentru acest festival s-a arătat a fi mare încă de la prima ediție. În multe locuri, în această perioadă, se închid festivaluri din cauza lipsei banilor sau a lipsei de personal, dar iată că la Școala Populară de Arte din Cluj a debutat un festival nou care, în câțiva ani, cred că va avea impactul celui de la Jidvei, din județul Alba, un festival foarte cunoscut în România”, a declarat la final, președintele juriului, dr. Mircea Câmpean.

 

Câștigătorul trofeului, Ion Răducan a încântat în încheierea festivalului publicul clujean cu melodiile prezentate în  concurs. Tânărul de 20 de ani a precizat că de doi ani participă la concursurile de profil din țară, acesta fiind al doilea trofeu dobândit. Întrebat care este secretul reușitei, Ion Răducan, care își câștigă existența ca șofer de camion, a declarat că ”trebuie să îți placă ceea ce faci, să ai o țintă precisă și în rest toate vin de la sine”.

 

Pe toată durata Festivalului publicul prezent a putut admira  în holul Sălii „Șantier” o expoziție de costume populare și a putut vedea cum se realizează acestea, în cadrul unei șezători tradiționale din localitatea clujeană Bedeciu, zona Munților Apuseni, ce a fost reînviată de cursantele secției de țesut–cusut a Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda”, secție coordonată de meșterul popular Elvira Gavriș.

 

Festivalul-Concurs Național de muzică populară "Clujule, vatră de dor!" își propune să încurajeze și să promoveze tinerii interpreți vocali și instrumentiști din rândul numeroșilor cursanți, care urmează această specializare la Școlile de Arte din România.

 

Manifestarea  din acest an a coordonată de experții Ana Strîmturean, Claudiu Ciotleuș, instructor Vasile Chiorean, director economic Dorina Taloș, director artistic Marius Moldovan, manager Vasile Corpodean.

 

http://www.turdanews.net/articole/culturtradiie/27434-festivalul-concurs-national-de-muzica-populara-clujule-vatra-de-dor-a-fost-un-succes.html

 

 

 

Tineri artiști din Alba, premiați la festivaluri de folclor și interpretare vocală și instrumentală, la Cluj-Napoca, Maramureș și Ocna Mureș

 

 Mai mulți tineri artiști din Alba, elevi ai Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, au fost premiați în acest sfârșit de săptămână la trei festivaluri de folclor și interpretare vocală și intrumentală, la Cluj-Napoca, în Maramureș și la Ocna Mureș. Directoarea Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Daniela Floroian, a transmis un comunicat de presă referitor la performanța tinerilor din Alba. Vedeți mai jos câștigătorii:

 

În weekend-ul care tocmai s-a încheiat, cursanții Școlii de Arte din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba nu s-au odihnit, dimpotrivă au „muncit” reușind să se facă remarcați prin repertoriul ales și interpretarea de excepție la Festivalul de folclor „Clujule, vatră de dor”, din localitatea Cluj Napoca si la Festivalul de interpretare vocală și instrumentală „Lira” din Tăuții Magheraus județul Maramureș secțiunea interpretare muzică ușoară.

 

În festival de interpretare vocală și instrumentală au concurat copii și tineri din toată țara cu vârste cuprinse între 9-20 ani, iar juriul a fost format din specialiști în domeniu compozitori și interpreți cunoscuți din muzica usoară românească precum George Nicolescu, Mihai Treistariu. Patricia Hațegan (9 ani) cursantă a clasei de canto muzică ușoară, prof. Marinela Popa, a obținut „Premiul special” cu melodia „Dansează twist” muzica Viorel Gavrilă, versuri Corina Despot.

 

La festivalul de folclor au participat Georgiana Petrescu, care a obținut „Premiul special” și Alexandru Bărăștean care a obținut „Premiul III”. S-au prezentat în concurs elevi de la Școlile de Arte din Alba, Bihor, Botoșani, Brăila, Satu Mare, Gorj, Neamț, Sibiu, Suceava și Cluj.

 

Tot în urmă cu o săptămână la un alt festival de folclor intitulat „Mureș pe marginea ta” la Ocna Mureș două cursante din Alba au obținut premii: Georgiana Petruse „Marele Premiu” și Maria Uțiu a obținut „Premiul III”ambele fiind eleve la clasa de canto popular a prof. Leontina Fărcaș.

 

„Felicitări tuturor și mult succes în continuare!”, a transmis directoarea Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Daniela Floroian.

 

http://alba24.ro/tineri-artisti-din-alba-premiati-la-festivaluri-de-folclor-si-interpretare-vocala-si-instrumentala-la-cluj-napoca-maramures-si-ocna-mures-251228.html

 

 

 

 

 

Laureații Concursului Național de muzică populară *Clujule, vatră de dor*

 

Categorie:   DIN CLUJ  Autor:  Dana ȚÎRLEA  Data:  19.11.2013  Ora:  11:44  Citiri:  55

 

 

 

Prima ediție a Festivalului-Concurs Național de muzică populară "Clujule, vatră de dor!", destinat exclusiv Școlilor de Artă din țară, s-a desfășurat în perioada 15-17 noiembrie la Cluj-Napoca.  Organizat de Consiliul Județean Cluj, prin Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, acesta a avut loc la sediul instituției, de pe str. Fabricii de Zahăr nr. 51, în Sala “Șantier”.

 

Desfășurat pe două secțiuni, cânt popular și instrumente muzicale, concursul a debutat vineri, 15 noiembrie, când participanții veniți din zece județe ale tării au trebuit să treacă de preselecție. Sâmbătă, 16 noiembrie, a avut loc concursul propriu-zis în cadrul căruia, de la ora 15:00, au evoluat în fața juriului și a publicului iubitor de folclor 22 de concurenți (10 de la Școala de Arte din Cluj-Napoca și restul de la școlile din Suceava, București, Sibiu, Alba-Iulia, Baia-Mare, Oradea, Satu-Mare, Botoșani, Târgu Jiu), 18 la secțiunea cânt popular și 4 la secțiunea instrumente muzicale. Fiecare a prezentat în concurs un cântec fără acompaniament orchestral (doină, baladă, cântec doinit) și unul cu acompaniament muzical, asigurat de orchestra „Plaiuri Someșene” a Școlii Populare de Arte Cluj, dirijată de expertul Alin Roman.

 

După concurs, în cadrul Galei, au susținut recitaluri absolvenții Școlii Populare de Arte din Cluj, Andreea Ciupe, Radu Lazăr și Raul Oltean, laureați ai mai multor festivaluri de profil din țară, prestația lor fiind foarte apreciată de cei prezenți. De asemenea pe scenă a urcat maestrul Ștefan Popescu, directorul adjunct al Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, cunoscut pentru talentul cu care interpretează melodii la instrumente de suflat, care mai de care mai ciudate, unele inventate de el. Momentul de vituozitate a fost aplaudat îndelung de publicul clujean. Totodată, în fața spectatorilor a evoluat Ansamblul Folcloric „Popular” al Școlii de Arte Cluj,  înființat în urmă cu mai bine de o jumătate de an,  compus din cei mai buni cursanți de la secțiile externe ale Școlii, de la clasele de joc popular, instructor coregraf Florin Rusu.

 

După acest moment, juriul festivalului, format din dr. Mircea Câmpean, folclorist și etnomuzicolog –președintele juriului, Alina Stan, asist. univ. dr. la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Modulul de muzică vocală tradițională, Ștefan Popescu, prof. dr. instrumente aerofone și pseudo-instrumente, dir. adj. la Școala de Arte Târgu Jiu, Marian Boboia, dir. general, manager la Școala Populară de Arte “Francisc Hubic” Oradea și Marius Moldovan, dir. adj. al Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda” Cluj-Napoca, au desemnat câștigătorii. A fost o misiune grea deoarece toți concurenții au fost la înălțime. Juriul a hotărât ca marele premiu și trofeul festivalului să meargă la Targu-Jiu, la Ion Răducan, care a evoluat la secțiunea instrumente muzicale, impresionând prin arta cu care mânuiește cavalul.

 

Clasamentul acestei prime ediții este următorul:

 

Andrei Dem –Oradea, solist vocal- locul I

 

Cristian Laboș - Oradea, instrumentist- locul I

 

  Vasile Bota- Cluj-Napoca, solist vocal –locul II

 

 Mircea Nap- Cluj-Napoca, solist instrumentist- locul II

 

 Alexandru Bărăștean- Alba-Iulia, solist vocal, locul III

 

 Alexandru Stoian-Botoșani, instrumentist- locul III

Au fost acordate și premii speciale, Garofița Pop - Cluj-Napoca, premiul special al juriului, Alexandra Creț - Cluj-Napoca, premiu special pentru prezență scenică și Giorgiana Petrescu – Alba Iulia, premiul special pentru sensibilitatea interpretării. Premiile au fost înmânate de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Ioan Oleleu, care i-a felicitat pe toți concurenții pentru dragostea de folclor și tradiții. Înainte de   festivitatea de premiere, managerul Școlii Populare Cluj-Napoca, domnul Vasile Corpodean i-a înmânat vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj diploma “Prietenii artelor” pentru susținerea Scolii Populare de Arte și pentru implicarea  în programul județean „Tradiția și cultura la români” ce are ca scop popularizarea portului și simbolurilor populare din zona munților Apuseni, în zona urbană.

 

“Astăzi am pus cu toții piatra de temelie a unei noi activități cultural-folclorice la Cluj-Napoca. Organizarea a fost  impecabilă iar interesul pentru acest festival s-a arătat a fi mare încă de la prima ediție. În multe locuri, în această perioadă, se închid festivaluri din cauza lipsei banilor sau a lipsei de personal, dar iată că la Școala Populară de Arte din Cluj a debutat un festival nou care, în câțiva ani, cred că va avea impactul celui de la Jidvei, din județul Alba, un festival foarte cunoscut în România”, a declarat la final, președintele juriului, dr. Mircea Câmpean.

 

Câștigătorul trofeului, Ion Răducan a încântat în încheierea festivalului publicul clujean cu melodiile prezentate în  concurs. Tânărul de 20 de ani a precizat că de doi ani participă la concursurile de profil din țară, acesta fiind al doilea trofeu dobândit. Întrebat care este secretul reușitei, Ion Răducan, care își câștigă existența ca șofer de camion, a declarat că ”trebuie să îți placă ceea ce faci, să ai o țintă precisă și în rest toate vin de la sine”.

 

Pe toată durata Festivalului publicul prezent a putut admira  în holul Sălii „Șantier” o expoziție de costume populare și a putut vedea cum se realizează acestea, în cadrul unei șezători tradiționale din localitatea clujeană Bedeciu, zona Munților Apuseni, ce a fost reînviată de cursantele secției de țesut–cusut a Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda”, secție coordonată de meșterul popular Elvira Gavriș.

 

Festivalul-Concurs Național de muzică populară "Clujule, vatră de dor!" își propune să încurajeze și să promoveze tinerii interpreți vocali și instrumentiști din rândul numeroșilor cursanți, care urmează această specializare la Școlile de Arte din România.

 

          Manifestarea  din acest an a coordonată de experții Ana Strîmturean, Claudiu Ciotleuș, instructor Vasile Chiorean, director economic Dorina Taloș, director artistic Marius Moldovan, manager Vasile Corpodean.

 

http://www.ftr.ro/laureatii-concursului-national-de-muzica-populara-*clujule-vatra-de-dor*-70441.php

 

 

 

 Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact