Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ PRODUCȚII DE CLASĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » PRIMA EDIȚIE A CONCURSULUI NAȚIONAL DE MUZICĂ POPULARĂ

PRIMA EDIȚIE A CONCURSULUI NAȚIONAL DE MUZICĂ POPULARĂ

Prima ediție a Festivalului-Concurs Național de muzică populară "Clujule, vatră de dor!", destinat exclusiv Școlilor de Artă din țară, s-a desfășurat în perioada 15-17 noiembrie la Cluj-Napoca.  Organizat de Consiliul Județean Cluj, prin Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, acesta a avut loc la sediul instituției, de pe str. Fabricii de Zahăr nr. 51, în Sala “Șantier”.

Desfășurat pe două secțiuni, cânt popular și instrumente muzicale, concursul a debutat vineri, 15 noiembrie, când participanții veniți din zece județe ale tării au trebuit să treacă de preselecție. Sâmbătă, 16 noiembrie, a avut loc concursul propriu-zis în cadrul căruia, de la ora 15:00, au evoluat în fața juriului și a publicului iubitor de folclor 22 de concurenți (10 de la Școala de Arte din Cluj-Napoca și restul de la școlile din Suceava, București, Sibiu, Alba-Iulia, Sighetu Marmației, Oradea, Satu-Mare, Botoșani, Târgu Jiu), 18 la secțiunea cânt popular și 4 la secțiunea instrumente muzicale. Fiecare a prezentat în concurs un cântec fără acompaniament orchestral (doină, baladă, cântec doinit) și unul cu acompaniament muzical, asigurat de orchestra „Plaiuri Someșene” a Școlii Populare de Arte Cluj, dirijată de expertul Alin Roman.

După concurs, în cadrul Galei, au susținut recitaluri absolvenții Școlii Populare de Arte din Cluj, Andreea Ciupe, Radu Lazăr și Raul Oltean, laureați ai mai multor festivaluri de profil din țară, prestația lor fiind foarte apreciată de cei prezenți. De asemenea pe scenă a urcat maestrul Ștefan Popescu, directorul adjunct al Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, cunoscut pentru talentul cu care interpretează melodii la instrumente de suflat, care mai de care mai ciudate, unele inventate de el. Momentul de vituozitate a fost aplaudat îndelung de publicul clujean. Totodată, în fața spectatorilor a evoluat Ansamblul Folcloric „Popular” al Școlii de Arte Cluj,  înființat în urmă cu mai bine de o jumătate de an, compus din cei mai buni cursanți de la secțiile externe ale Școlii, de la clasele de joc popular, instructor coregraf Florin Rusu.

După acest moment, juriul festivalului, format din dr. Mircea Câmpean, folclorist și etnomuzicolog –președintele juriului, Alina Stan, asist. univ. dr. la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Modulul de muzică vocală tradițională, Ștefan Popescu, prof. dr. instrumente aerofone și pseudo-instrumente, dir. adj. la Școala de Arte Târgu Jiu, Marian Boboia, dir. general, manager la Școala Populară de Arte “Francisc Hubic” Oradea și Marius Moldovan, dir. adj. al Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda” Cluj-Napoca, au desemnat câștigătorii. A fost o misiune grea deoarece toți concurenții au fost la înălțime. Juriul a hotărât ca marele premiu și trofeul festivalului să meargă la Targu-Jiu, la Ion Răducan, care a evoluat la secțiunea instrumente muzicale, impresionând prin arta cu care mânuiește cavalul.

Clasamentul acestei prime ediții este următorul:

Andrei Dem –Oradea, solist vocal- locul I

Cristian Laboș - Oradea, instrumentist- locul I

  Vasile Bota- Cluj-Napoca, solist vocal –locul II

 Mircea Nap- Cluj-Napoca, solist instrumentist- locul II

 Alexandru Bărăștean- Alba-Iulia, solist vocal, locul III

 Alexandru Stoian-Botoșani, instrumentist- locul III

 Au fost acordate și premii speciale, Garofița Pop - Cluj-Napoca, premiul special al juriului, Alexandra Creț - Cluj-Napoca, premiu special pentru prezență scenică și Giorgiana Petrescu – Alba Iulia, premiul special pentru sensibilitatea interpretării. Premiile au fost înmânate de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Ioan Oleleu, care i-a felicitat pe toți concurenții pentru dragostea de folclor și tradiții. Înainte de   festivitatea de premiere, managerul Școlii Populare Cluj-Napoca, domnul Vasile Corpodean i-a înmânat vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj diploma “Prietenii artelor” pentru susținerea Scolii Populare de Arte și pentru implicarea  în programul județean „Tradiția și cultura la români” ce are ca scop popularizarea portului și simbolurilor populare din zona munților Apuseni, în zona urbană.

“Astăzi am pus cu toții piatra de temelie a unei noi activități cultural-folclorice la Cluj-Napoca. Organizarea a fost  impecabilă iar interesul pentru acest festival s-a arătat a fi mare încă de la prima ediție. În multe locuri, în această perioadă, se închid festivaluri din cauza lipsei banilor sau a lipsei de personal, dar iată că la Școala Populară de Arte din Cluj a debutat un festival nou care, în câțiva ani, cred că va avea impactul celui de la Jidvei, din județul Alba, un festival foarte cunoscut în România”, a declarat la final, președintele juriului, dr. Mircea Câmpean.

Câștigătorul trofeului, Ion Răducan a încântat în încheierea festivalului publicul clujean cu melodiile prezentate în  concurs. Tânărul de 20 de ani a precizat că de doi ani participă la concursurile de profil din țară, acesta fiind al doilea trofeu dobândit. Întrebat care este secretul reușitei, Ion Răducan, care își câștigă existența ca șofer de camion, a declarat că ”trebuie să îți placă ceea ce faci, să ai o țintă precisă și în rest toate vin de la sine”.

Pe toată durata Festivalului publicul prezent a putut admira  în holul Sălii „Șantier” o expoziție de costume populare și a putut vedea cum se realizează acestea, în cadrul unei șezători tradiționale din localitatea clujeană Bedeciu, zona Munților Apuseni, ce a fost reînviată de cursantele secției de țesut–cusut a Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda”, secție coordonată de meșterul popular Elvira Gavriș.

Festivalul-Concurs Național de muzică populară "Clujule, vatră de dor!" își propune să încurajeze și să promoveze tinerii interpreți vocali și instrumentiști din rândul numeroșilor cursanți, care urmează această specializare la Școlile de Arte din România.

          Manifestarea  din acest an a coordonată de experții Emanuil Toma, Ana Strîmturean, Claudiu Ciotleuș, instructor Vasile Chiorean, director economic Dorina Taloș, director artistic Marius Moldovan, manager Vasile Corpodean.

 

 

 

 


« prima1234ultima »
Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact