Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ PRODUCȚII DE CLASĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » PROGRAME ANALITICE » COREGRAFIE » DANS CLASIC

DANS CLASIC

DANS  CLASIC

 

-          durata cursului 5 ani

 

Dansul clasic urmărește formarea și perfecționarea „instrumentului” – corpul uman – prin însușirea și stăpânirea diferitelor sale mișcări, cu scopul atingerii obiectivelor finale – desăvârșirea tehnică și interpretativă. Fiecare mișcare are o denumire specifică, în limba franceză, care trebuie cunoscută, înțeleasă și însușită de către cursant.

Programa celor 5 ani de studiu urmărește formarea plasamentului corect, răsucirea – poziția en dehors, coordonarea corpului cu mișcările brațelor, capului și a picioarelor, însușirea corectă a elementelor de tehnică specifică (sărituri, rotații, mișcări „en pointe”), dobândirea echilibrului, flexibilitatea articulațiilor, forța și elasticitatea musculară, dezvoltarea rezistenței la efortul muscular și respirator, formarea și dezvoltarea calităților fizice, ținând cont de particularitățile anatomo – fiziologice ale cursanților. Mișcările de bază se învață și se studiază în primii ani de studiu și se reiau progresiv (gradual, după principiul de la ușor la greu, de la simplu la complex), la un nivel mai avansat, în anii următori, adăugându-se permanent noi elemente tehnice și interpretative.

 

AN I

Primul an de studiu are ca scop plasarea corpului și membrelor în tiparele specifice dansului clasic.

Exercițiile se studiază în primele luni cu fața la bară apoi se va trece la executarea lor cu o singură mână la bară, iar când cursanții au asimilat exercițiile de la bară, acestea vor fi studiate și la centrul sălii. Tempourile muzicale vor fi mai lente în acest an.

 

-          punctele de orientare

-          pozițiile picioarelor și brațelor

-          exerciții la bară și centrul sălii (plié, battement tendu, battement tendu jeté, rond de jambe par terre, battement fondu, battement frappé, rond en l'air, battement releve lent și battement developpé, petit battement sur le cou de pied, grand battement jeté / sărituri allegro, pași de legătură  / detourne / port de bras / cambre / poz. croisé, effacé, ecarté, arabesque).

-          repertoriu (bazat pe cele învățate)

 

Examen: 1 dans compus din elementele studiate (pe muzică de polka, marș, vals etc.)

 

 

AN II

În acest an se va urmări dezvoltatea forței fizice, însușirea corectă a mișcărilor, plasarea corectă a corpului, coordonarea brațelor, capului și a picioarelor, se introduc mișcările pe demi pointe (la bară / și echilibru la exercițiile de la mijloc), a adagio-ului elementar și a întoarcerilor pe două picioare.

 

-          recapitularea noțiunilor din primul an

-          exerciții la bară și centrul sălii (studii, sărituri allegro, pași de legătură și avânt, rotații, port de bras, cambre)

-          repertoriu (bazat pe cele învățate)

 

Examen: 1 – 2 dansuri bazate pe elementele învățate în cei doi ani de studiu (pe muzică aleasă de coordonator)

 

 

AN III

Se pune accent pe coordonarea mișcărilor între corp, brațe și cap, expresivitatea pozelor la mișcările de adagio și allegro, se introduce demi pointe-ul la exercițiile de la centrul sălii, începe învățarea săriturilor pe un picior, a bateriilor și a prep. la pirouettes en dehors și en dedans.

 

-          recapitularea noțiunilor din anii anteriori

-          exerciții la bară și centrul sălii, sărituri allegro, pași de legătură și avânt, rotații, port de bras, și mișcări en-pointe

-          repertoriu

 

Examen: 1 – 2 dansuri (bazate pe elementele învățate în anii anteriori / adaptare din balete: ex. vals – „Spărgătorul de nuci”, „Coppélia„ sau polka – „Sylvia” etc.)

 

 

AN IV

Se pune accent pe dobândirea echilibrului, pe însușirea mișcărilor pe demi-pointe în poze mari, se începe pregătirea turației și a bateriilor.

 

-          recapitularea noțiunilor din anii anteriori

-          exerciții la bară și centrul sălii, sărituri allegro, pași de legătură și avânt, rotații, port de bras, mișcări en pointe

-          repertoriu

 

Examen: 1 – 2 dansuri (concepute din elementele învățate sau variații clasice adaptate).

 

 

AN V

În acest an se studiază tehnica pirouettes din diferite preparații, se pune accent pe coordonarea mișcărilor, se introduc forme mai complexe de adagio, cu schimbarea tempo-ului în cadrul combinațiilor. Cea mai mare parte a cursului ve fi acordată exercițiilor la centrul sălii.

 

-          recapitularea noțiunilor din anii anteriori

-          exerciții la bară și centrul sălii, sărituri allegro, pași de legătură și avânt, rotații, port de bras, mișcări en pointe

-          repertoriu

 

Examen: o variație clasică sau un dans de caracter dintr-un balet (adaptat la posibilitățile cursantului) – interpreți.

un dans bazat pe elementele studiate în cei 5 ani (balet copii).

 

Programa se adaptează la clasele de balet copii, ținând cont de vârsta și posibilitățile fizice.


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact