Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ PRODUCȚII DE CLASĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » APARIȚII ÎN PRESĂ » NOAPTEA MUZEELOR LA CIUCEA

NOAPTEA MUZEELOR LA CIUCEA

 

Concerte la "Noaptea Muzeelor" de la Castelul Ciucea. Portretul Veturiei Goga, de Ressu, în bernă FOTO

Numeroși clujeni au susținut prin prezență protestul împotriva retrocedării Muzeului "Octavian Goga".


Situație incertă

Atmosferă sobră și puțin încrâncenată, sâmbătă seară, la Muzeul Memorial "Octavian Goga" de la Ciucea. Asta, în ciuda faptului că era vorba de sărbătoarea industriilor culturale și creative din Europa, cu prilejul celei de-a unsprezecea ediții a "Nopții Muzeelor", eveniment artistic organizat în mii de instituții similare de pe continent. Numeroase familii de clujeni, însoțite de copii, au ținut să fie prezente la microrecitalurile de muzică simfonică, operă și populară, susținute de experții și cursanții Școlii Populare de Arte "Tudor Jarda" din Cluj-Napoca și să fie alături de întreaga suflare a Muzeului.

Totul, având în vedere faptul că evenimetul artistic urma să se desfășoare sub spectrul retrocedării - în urma unei hotărâri a instanței - a clădirilor și a aproximativ 80 la sută din operele de artă, unor rude ale Veturiei Goga, soția scriitorului și omului politic Octavian Goga, moștenitoarea imensului patrimoniu cultural de la Ciucea. "Încă din copilărie am vizitat castelul și astăzi, împreună cu niște prieteni ne-am adus cu noi și copiii. Tocmai ca să-l vadă și ei și să le rămână întipărite în minte locul și piesele muzeului, fiindcă nu se știe ce se va întâmpla cu acesta în viitorul apropiat, " mărturisește Corina Știrbu, care a parcurs drumul de Cluj-Napoca special pentru "Noaptea Muzeelor". Întâlnim alți doi clujeni, pe soții Szocs Miklos și Anamaria. "Iubim mult poezia, în special pe cea a lui Ady Endre și Octavian Goga și am mai vizitat de vreo 5-6 ori Muzeul până acum. Însă ne-am zis să mai venim o dată, după ce am citit din presă în ce situație se află acesta, să nu ne trezim cumva că n-o să ne mai lase data viitoare să-l vizităm. Ar fi un mare păcat să se retrocedeze, fiindcă e singurul obiectiv turistic din zonă," declară, îngrijorat, Szocs Miklos. La intrare, ne întâmpină și doamna Ioana Lidia Ilea, director al Muzeului Memorial "Octavian Goga". Aceasta ne vorbește, pe scurt, despre patrimoniul muzeului: conține, pe lângă cele nouă clădiri, 14.310 piese de patrimoniu, de o valoare inestimabilă - dar și o bibliotecă de 6.000 de volume. Apoi, ne lămurește în ce stadiu se află procesul dintre urmașii Veturiei Goga și Consiliul Județean Cluj, Ministerul Finanțelor și Primăria Ciucea, instituțiile cărora Veturia Goga le-a donat, în 1966, Muzeul: "Este recurs, nu s-a fixat încă termenul, deși Curtea de Apel București le-a dat câștig de cauză acelor rude îndepărtate ale doamnei Veturia. Totuși, noi ne bazăm pe faptul că mai există și dreptul de preemțiune al statului, astfel că eventualii câștigători în instanță ai Muzeului au obligația să-l dea spre cumpărare - la început statului român și abia apoi altcuiva, fără să scadă prețul, în caz că statul refuză. De asemenea, există și obligația legală a moștenitorilor de a-i păstra funcția de muzeu..."

Facem un scurt drum și la demisolul Castelului, ca să vedem și modalitatea de protest a gazdelor: un portret al Veturiei Goga, pictat de Camil Ressu, în anul 1924, de o valoare inestimabilă, ocupă peretele de onoare al încăperii. A fost acoperit cu o pânză neagră, iar vizitatorii trec prin fața lucrării, de mari dimensiuni, tăcuți, de parcă s-ar afla la catafalcul unei persoane decedate.

În Spiritul poeziei lui Goga și al artei autentice

Programul artistic, realizat de către Școala Populară de Arte „Tudor Jarda" din Cluj-Napoca, mult așteptat de turiști și localnici, a început la ora 19.00, desfășurându-se, succesiv, în două clădiri ale Muzeului Memorial "Octavian Goga": Castelul „Octavian Goga" și "Casa Albă". Evenimentul a debutat în Sala de Muzică a Castelului, cu un program artistic de muzică clasică și poezie, realizat de către experții Școlii de Arte și susținut de Orchestra „Camerata" (Marius Moldovan, Dorin Simionescu, Emanuil Toma și Valentin Toma), soliștii vocali Lack Tûnde, Alexandra Hordoan, Marina Simionescu. A acompaniat la pian Olga Bordas. Ca-ntotdeauna, la aparițiile sale în public, actorul Petre Băcioiu de la Teatrul Național din Cluj-Napoca, a readus în atenție spiritul marii poezii și-n special al patronului spiritual al zonei, Octavian Goga.

În continuare, în incinta Expoziției de artă populară, aflată în clădirea „Casa Albă" - fosta casă a oaspeților poetului Octavian Goga - s-a desfășurat un spectacol de muzică populară, susținut de soliștii Andrei Bonțe, Gabriela Mărincuș, Vasile Borlea și Mădălina Maier, cursanți ai claselor de muzică populară ale Școlii, coordonate de experții Ana Strâmturean și Claudiu Ciotleuș. La finalul evenimentului, directorul Ioana Lidia Ilea a prezentat, cu un zâmbet amar, publicului, problemele Muzeului: „Din păcate, <Noaptea Muzeelor> din acest an nu este doar un motiv de sărbătoare, ci și un semnal de alarmă , pentru că nu se știe până când Muzeul și obiectele sale de patrimoniu vor mai fi disponibile marelui public ." De asemenea, Vasile Corpodean, managerul Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda" și-a declarat, în mod deschis, sprijinul celor care au susținut concertul, pentru eforturile gazdelor, de salvare a Muzeului:„Legat de acest protest, suntem alături de dumneavoastră și dorim ca Muzeul să fie al clujenilor, să rămână de interes public, iar dumneavoastră, doamnă director, să nu fiți ultimul conducător al acestei instituții..." La rândul său, Aurel But, cel care a condus timp de peste 30 de ani Muzeul Memorial "Octavian Goga" și a cunoscut-o pe văduva poetului, a mărturisit publicului: "În 1967, după ce-a donat Muzeul statului român, doamna Veturia i-a scris o scrisoare poetului Aurel Rău, în care spunea: <Mă bucur că-mi văd visul împlinit și că averea mea și a soțului meu a ajuns pe mâini bune și nu pe mâna neamurilor hrăpărețe>. Iată că de ce s-a temut, n-a scăpat! "

Și, după ce spectacolul și speech-urile s-au sfârșit, acesta i-a felicitat pe artiștii Școlii de Arte - oaspeții tradiționali, de câțiva ani încoace, ai evenimentului - arătând că spectacolul din acest an, în ciuda situației incerte a Muzeului, a fost cel mai reușit de până acum... Înainte să urcăm în microbuzul care ne va duce înapoi la Cluj-Napoca suntem abordați de către un țăran simplu din Ciucea, Petru Pișcoi, în vârstă de 80 de ani. Acesta dorește, timid, să ne spună și el ceva: "Am cunoscut-o pe doamna Veturia, am lucrat la Castel, prin anii 1970 și vreau să vă spun c-ar fi mare păcat pentru toți ciucenii să se cedeze Castelul, pentru că ăsta-i ceva frumos și-i singura atracție pentru cei ce ne vizitează..."


http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/concerte-la-noaptea-muzeelor-de-la-castelul-ciucea-portretul-veturiei-goga-de-ressu-in-berna-foto--137810.html


„NOAPTEA MUZEELOR” LA MUZEUL MEMORIAL “OCTAVIAN GOGA” DIN CIUCEA

15 mai 2015 | Articol scris in CULTURA

Consiliul Județean Cluj, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj și Muzeul Memorial „Octavian Goga” organizează sîmbătă 16 mai, 2015, la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, cea de-a unsprezecea ediție a evenimentului artistic intitulat „Noaptea Muzeelor”, sărbătoare a industriilor culturale și creative din Europa. În această noapte, muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra, alături de mii de instituții similare de pe continent, „Noaptea Muzeelor”, un act cultural de anvergură, inițiat în urmă cu unsprezece ani de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța. Programul, realizat de Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, se va desfășura începînd cu ora 19, în două spații ale Muzeului Memorial “Octavian Goga”: Castelul „Octavian Goga” și “Casa Albă”. Evenimentul va debuta în Sala de Muzică a Castelului, cu un program artistic de muzică clasică și poezie, realizat de experții Școlii de Arte și susținut de Orchestra „Camerata”, soliștii vocali Lackó Tûnde, Alexandra Hordoan, Marina Simionescu, precum și de actorul Petre Băcioiu; acompaniază la pian Olga Bordas. În continuare, la “Casa Albă”, în incinta Expoziției de artă populară, va fi prezentat un spectacol de muzică populară susținut de cursanții claselor de muzică populară coordonate de experții Ana Strâmturean și Claudiu Ciotleuș. Vor lua cuvîntul, pe teme de stringentă actualitate, Ioana Lidia Ilea, managerul Muzeului ”Octavian Goga” Ciucea și Vasile Corpodean, managerul Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, iar spectacolul va fi prezentat de actorul Petre Băcioiu de la Teatrul Național Cluj-Napoca.

Ediția din anul 2015 va fi una cu totul specială pentru că va fi marcată de un protest pe care Rețeaua Națională a Muzeelor din România l-a propus tuturor muzeelor din țară, protest acceptat imediat și de conducerile și personalul muzeelor clujene, care vor iniția un gest similar. Nu este însă un protest obișnuit, ci unul subtil și inedit, consecință a fenomenului dramatic de pe urma căruia, din anul 2005 încoace, peste 120 de sedii unde funcționează muzee de tot felul și zeci de mii de piese din colecțiile mai multor astfel de muzee sînt retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sînt identificate încă soluții alternative de funcționare, situație unică în Europa și poate chiar în lume. Semn că muzeele înseamnă puțin, ele nefiind considerate cu adevărat importante, utile societății, vectori de dezvoltare comunitară și o investiție sigură. Însă, printr-un efort general și o mobilizare exemplară, ele pot deveni astfel – dacă sînt ajutate – fapt pe care încearcă să-l transmită și acțiunea de la Ciucea!

Concret, situația Muzeului Memorial „Octavian Goga” din Ciucea este dramatică: acesta va trece în proprietatea strănepoților de frate ai Veturiei Goga, soția cunoscutului poet, conform hotărîrii Curții de Apel București, astfel donația făcută de Veturia Goga către statul român fiind anulată. Ca urmare, un patrimoniu inestimabil este pe cale să iasă din circuitul muzeal, intrînd în posesia unor persoane particulare. Sîmbătă seară, la “Noaptea Muzeelor” de la Muzeul din Ciucea, o piesă de mare valoare din colecție va fi acoperită, în semn de protest, cu o pînză neagră, pentru că “data viitoare s-ar putea să n-o mai găsiți nici pe ea, nici muzeul.” Actualmente, Muzeul Memorial “Octavian Goga” își desfășoară activitatea în cinci din cele nouă clădiri pe care le are în administrare și deține un patrimoniu mobil alcătuit din 14.310 piese. Principala expoziție permanentă este organizată la parterul și etajul castelului, cu structura și caracteristicile unui muzeu memorial, dedicat poetului Octavian Goga. Pe lîngă valoarea istorică a clădirilor, Muzeul Memorial “Octavian Goga” deține o bibliotecă vastă, cuprinzînd 6.000 de volume, alături de o ladă maură din lemn de cedru, din secolul al XVI-lea, dar și schițe de Nicolae Grigorescu, candele brâncovenești din secolul XVII-XVIII, brîie cu încrustații de pietre prețioase, provenite din India, Siria, Turcia, o măsuță cu tăblierul din faianță, originară din Persia (secolul al XVI-lea), o icoană bizantină din secolul al XI-lea dar și alte prețioase obiecte de artă, precum: obiecte din bronz provenite de la Pompei, un goblen francez din secolul al XVI-lea, picturi semnate de Theodor Pallady și Nicolae Dărăscu sau un scrin care a aparținut lui Avram Iancu. Alături de acestea, vizitatorii mai pot (încă) admira corespondențe și manuscrise aparținînd poetului, publicistului și omului politic Octavian Goga (1881 – 1938).

Așadar, iubitorii de cultură sînt așteptați în număr cît mai mare la Ciucea, sîmbătă 16 mai, 2015, ora 19, la “Noaptea Muzeelor” !

http://ziarulfaclia.ro/noaptea-muzeelor-la-muzeul-memorial-octavian-goga-din-ciucea/Consiliul Județean Cluj, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj și Muzeul Memorial „Octavian Goga” organizează sâmbătă 16 mai, 2015, la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, cea de-a unsprezecea ediție a evenimentului artistic intitulat „Noaptea Muzeelor”, sărbătoarea industriilor culturale și creative din Europa. În această noapte muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra, alături de mii de instituții similare de pe continent „Noaptea Muzeelor”, un act cultural de anvergură, inițiat în urmă cu unsprezece ani de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța. Programul, realizat de către Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, se va desfășura începând cu ora 19.00 în două locații ale Muzeului Memorial “Octavian Goga”: Castelul „Octavian Goga” și “Casa Albă”. Evenimentul va debuta în Sala de Muzică a Castelului, cu un program artistic de muzică clasică și poezie, realizat de către experții Școlii de Arte și susținut de Orchestra „Camerata”, soliștii vocali Lackό Tûnde, Alexandra Hordoan, Marina Simionescu, precum și de actorul Petre Băcioiu. Acompaniază la pian Olga Bordas. În continuare, la “Casa Albă”, în incinta Expoziției de artă populară, va fi prezentat un spectacol de muzică populară susținut de către cursanții claselorde muzică populară, coordonate de experții Ana Strâmturean și Claudiu Ciotleuș. Vor lua cuvântul, pe teme de stringentă actualitate, Ioana Lidia Ilea, managerul Muzeului ”Octavian Goga” Ciucea și Vasile Corpodean, managerul Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, iar spectacolul va fi prezentat de actorul Petre Băcioiu, de la Teatrul Național din Cluj.

Ediția din anul 2015 va fi una cu totul specială pentru că va fi marcată de un protest pe care Rețeaua Națională a Muzeelor din România l-a propus tuturor muzeelor din țară, protest acceptat imediat și de conducerile și personalul muzeelor clujene, care vor iniția un gest similar. Nu este însă un protest obișnuit, ci unul subtil și inedit, consecință a fenomenului dramatic de pe urma căruia, din anul 2005 încoace, peste 120 de sedii unde funcționează muzee de tot felul și zeci de mii de piese din colecțiile mai multor astfel de muzee sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu sunt identificate încă soluții alternative de funcționare, situație unică în Europa și poate chiar în lume. Semn că muzeele înseamnă puțin, ele nefiind considerate cu adevărat importante, utile societății, vectori de dezvoltare comunitară și o investiție sigură. Însă, printr-un efort general și o mobilizare exemplară, ele pot deveni astfel – dacă sunt ajutate – fapt pe care încearcă să-l transmită și acțiunea de la Ciucea!

Concret, situația Muzeului Memorial „Octavian Goga” din Ciucea este dramatică: acesta va trece în proprietatea strănepoților de frate ai Veturiei Goga, soția cunoscutului poet, conform hotărârii Curții de Apel București, astfel, donația făcută de Veturia Goga către statul român fiind anulată. Ca urmare, un patrimoniu inestimabil este pe cale să iasă din circuitul muzeal, intrând în posesia unor persoane particulare. Sâmbătă seară, la “Noaptea Muzeelor” de la la Muzeul din Ciucea, o piesă de mare valoare din colecție va fi acoperită, în semn de protest, cu o pânză neagră, pentru că “data viitoare s-ar putea să n-o mai găsiți nici pe ea, nici muzeul.” Actualmente Muzeul Memorial “Octavian Goga” își desfășoară activitatea în cinci din cele nouă clădiri pe care le are în administrare și deține un patrimoniu mobil alcătuit din 14.310 piese. Principala expoziție permanentă este organizată la parterul și etajul castelului, cu structura și caracteristicile unui muzeu memorial, dedicat poetului Octavian Goga. Pe lângă valoarea istorică a clădirilor, Muzeul Memorial “Octavian Goga” deține o bibliotecă vastă, cuprinzând 6.000 de volume, alături de o ladă maură din lemn de cedru, din secolul al XVI-lea, dar și schițe de Nicolae Grigorescu, candele brâncovenești din secolul XVII-XVIII, brâuri cu încrustații de pietre prețioase, provenite din India, Siria, Turcia, o măsuță cu tăblierul din faianță, originară din Persia (secolul al XVI-lea), o icoană bizantină din secolul al XI-lea dar și alte prețioase obiecte de artă, precum: obiecte din bronz provenite de la Pompei, un goblen francez din secolul al XVI-lea, picturi semnate de Theodor Pallady și Nicolae Dărăscu sau un scrin care a aparținut lui Avram Iancu. Alături de acestea, vizitatorii mai pot (încă) admira corespondențe și manuscrise aparținând poetului, publicistului și omului politic Octavian G Goga (1881 – 1938).

Așadar, iubitorii de cultură sunt așteptați, în număr cât mai mare la Ciucea, sâmbătă 16 mai, 2015, ora 19.00 la “Noaptea Muzeelor” !

 

http://www.napocanews.ro/2015/05/noaptea-muzeelor-la-ciucea.html


 

 

„Noaptea Muzeelor” la Muzeul Memorial „Octavian Goga”

 

 

 

Consiliul Județean Cluj, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj și Muzeul Memorial „Octavian Goga” organizează sâmbătă 16 mai, 2015, la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, cea de-a unsprezecea ediție a evenimentului artistic intitulat „Noaptea Muzeelor”, sărbătoarea industriilor culturale și creative din Europa.

 

Scoala Populara de Arte „Tudor Jarda” Cluj
Tel: +40 – 0264-592576
E-mail: scoaladeartecluj@yahoo.com
Web: www.scoaladearte.ro

http://cluj.com/evenimente/noaptea-muzeelor-la-muzeul-memorial-octavian-goga/

Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact