Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ PRODUCȚII DE CLASĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » REPORTAJ „FABRICA DE CULTURĂ" SAU CUM SE INTRĂ ÎN SHOW-BIZZ-UL CLUJEAN

REPORTAJ „FABRICA DE CULTURĂ" SAU CUM SE INTRĂ ÎN SHOW-BIZZ-UL CLUJEAN

O zi petrecută la Leghia, în culisele taberei de creație a cântăreților.
 
 

     Ne pregătim să pornim spre tabăra de creație muzicală de la Leghia, organizată de Școala Populară de Arte „Tudor Jarda". În curtea instituției managerul școlii, Vasile Corpodean, care și-a amânat cu o zi plecarea la Leghia, pentru a rezolva niște probleme stringente, ne prezintă scopul taberelor muzicale organizate de către instituție: „În ultimii trei ani am dezvoltat mai multe tabere muzicale, în care pregătim câte un spectacol de excepție. Am realizat - și chiar cursanții ne-au mărturisit acest lucru - că, datorită intensității pregătirilor, constând în trei repetiții pe zi, într-o săptămână de tabără aceștia acumulează cunoștințe practice cât într-un semestru de cursuri, și de aceea am optat pentru această variantă. Astfel, tabăra muzicală de la Leghia a ajuns deja la cea de-a patra ediție. "

      Un loc miraculos

    Ajungem în tabără, după circa o jumătate de oră de mers cu autoturismul, venind de la Cluj, cu mașina. Aceasta e amplasată, ca și-n celelalte ediții în cabana Leghia, la marginea unei păduri, într-un loc predestinat parcă pentru a gădui artiști. Pe colina din preajmă te întâmpină un planor adevărat, expus parcă pentru a-ți sugera că, odată intrat aici, vei "zbura", cu adevărat. Spre ce tărâmuri, e alegerea fiecăruia... Bogdan Petruța, proprietarul cabanei, care se înalță pe trei etaje, un bărbat de maxim patruzeci de ani, ne mărturisește că aparatul de zbor reprezintă cadoul Sindicatului Aeroporturilor din România, din 2011, primit la douăzeci de ani după prima descindere a membrilor acestuia la cabana Leghia. Ne mai spune că, de-a lungul anilor, aici și-au desfășurat „armiile" și numeroase televiziuni sau personalități de primă mărime, precum regretatul Radu Anton Roman, autorul renumitei emisiuni culinare, dar și echipa de la „Garantat 100%" . Tot aici, începând din 2012, își organizează taberele de creație și Școala Populară de Arte „Tudor Jarda" din Cluj-Napoca, secțiile care se ocupă de „pepiniera" de cântăreți de muzică populară și ușoară. "Ne cunoaștem deja de trei ani și îi găzduim cu plăcere pe viitorii artiști și pe profesorii lor. Ceea ce mă uimește, însă, este faptul că tinerii aceștia, în loc să se distreze, nestăpânit și anarhic, precum atâția de vârsta lor, studiază asiduu, de trei ori pe zi, în repetiții istovitoare. Se vede că sunt serioși și au ambiții mari, iar managerul Vasile Corpodean și colaboratorii săi nu glumesc în acest sens", arată mai departe Petruța.


REPORTAJ „FABRICA DE CULTURĂ

       Tabăra din acest an reunește douăzeci și doi de tineri aspiranți la statutul de solist de muzică ușoară și populară, ghidați de către directorul adjunct al școlii, Marius Moldovan și de experții Ana Strîmturean, Marina Simionescu, Lacko Tûnde, Dorin Mircea Simionescu. Un rol esențial pentru reușita activităților îl are taraful „Vatră de Dor", coordonat de Iancu Pop și de trupa de acompaniament „Recovered", coordonată de Rareș Suciu. Încă de dimineață echipele muncesc de zor, în săli diferite, iar tinerii evoluează, ca-ntr-un spectacol live. Tabăra reprezintă pentru ei și ocazia ca - pe parcursul celor cinci zile, cât durează aceasta - să-și pună la punct piesele care vor constitui programul artistic al spectacolului de deschidere al anului educațional, pe 1 octombrie, a.c., dar și "materialul" cu care se vor avânta în diversele competiții, naționale, de gen. „E o punere în practică a principiului școlii de a face muzică în prezența și cu ajutorul instrumentelor muzicale, lucru care este foarte dificil - dar care ne oferă satisfacții mari, deoarece reușim să creăm o atmosferă de spectacol, așa cum trebuie să o simtă oricare dintre cei care vor să devină artiști. E o formă de a-i căli, în virtutea viitoarelor întâlniri cu publicul ", declară, cu optimism, directorul adjunct Marius Moldovan.

       "E ca un cantonament pentru sportivi"

        Asistăm, câteva minute, la pregătirea cursanților de la clasele de canto muzică ușoară și-i urmărim pe tinerii care se avântă la microfon, cu cele mai diferite piese: de la cele clasice, din repertoriul solistei Mariah Carrey sau piesele din filmul "Dirty Dancing", până la altele, "jazzificate". Unii dovedesc măiestrie, iar alții confirm faptul că mai au ceva drum de parcurs în branșă. Experții au însă infinită răbdare cu toți cei prezenți, care au ținut cu tot dinandinsul să participe la tabăra organizată de către școală. "Acum, în prima zi, vedem și noi la ce nivel e fiecare participant, în parte, îi adaptăm repertoriul la nivelul tehnic la care se află în momentul de față. În același timp, fixăm și programul spectacolului ce-l vom susține pe 1 octombrie. Dar, în primul rând, această tabără e asemeni unui cantonament pentru sportivi, nu se face nimic altceva decât muzică: începând de la vocalize și până la alegerea repertoriului și, la final, ajungând la punerea la punct al programului de care vă vorbeam", arată la rândul său expertul Marina Maria Simionescu, o fostă solistă de notorietate, astăzi șlefuitor de talente, alături de soțul său, Dorin Mircea Simionescu, la rândul său expert de teorie muzicală.


REPORTAJ „FABRICA DE CULTURĂ

        Ne atrage atenția vocea profundă și originală a unei tinere de 17 ani care face spectacol, de această dată doar pentru colegii săi și pentru profesori. E o cursantă de anul III din municipiul Gherla. Se numește Mădălina Rusu și aflăm despre ea faptul că s-a calificat la o fază superioară a prestigiosului concurs "Vocea României" organizat de o televiziune națională. "Am vrut să fiu prezentă în această tabără pentru că o consider foarte folositoare în evoluția mea și pentru viitoarele mele prezențe pe scenă. Important e de asemenea faptul că prin aceste interpretări live, pot să-mi îmbunătățesc și atitudinea pe care s-o am față de public", arată aceasta, cu timiditate, în contrast cu îndrăzneala manifestată pe tot parcursul interpretării.

          "Un hobby care poate deveni oricând meserie"

         Asistăm și la pregătirile celor de la secțiunea muzică populară. Aici, directorul adjunct Marius Moldovan acompaniază, pe rând, mai mulți soliști, la mai multe instrumente, în funcție de piesele ce trebuie interpretate, demonstrându-și talentul polivalent. Aici, între tinerii ale căror fețe radiază efectiv de bucurie, în timp ce cântă, o întâlnim pe cunoscuta solistă de muzică populară, Ana Strîmturean, expert al școlii cu o experiență didactică de invidiat. Ea este cea care îi ghidează pe tineri în interpretarea unor "perle" ale cântecului popular românesc, piese care vor alcătui programul tinerilor de pe 1 octombrie. La un moment dat se indignează, spre hazul general, când cineva propune să fie introdusă în program o veche piesă românească, "Bate vântul cânepa". "Fără cânepă, asta poate fi interpretată c-ar putea fi cu droguri și trebuie să fim atenți", exclamă solista, după care se decide să fie ales un alt cântec. La pauză, ne mărturisește următoarele: "Ce facem noi aici e o treabă foarte serioasă pentru că numai așa se pot cunoaște mai bine între ei tinerii interpreți și-și pot dezvolta personalitatea, scăpând de tracul de pe scenă. Acesta e de fapt scopul taberei de creație, în paralel cu cel de a pregăti spectacolul de la începutul noului an educațional". Observăm, cu uimire și un tânăr "înhămat" cu un acordeon, pe care-l remarcasem și în „tabăra" soliștilor de muzică ușoară, acompaniind, pe lângă taraf, solistul vocal. Se numește Raul Bedeuan, are 22 de ani și este cursant în anul II la acordeon și în anul III la clasa canto muzică ușoară. Ne mărturisește că este de profesie inginer de calculatoare, însă pasiunea sa de căpătâi rămâne muzica. "Tabăra aceasta mi se pare o oportunitate excelentă pentru a învăța muzica ușoară și populară în același timp, pentru că ambele îmi plac la fel de mult, numai că instrumentul acesta, acordeonul e mai greu de învățat. Mai cânt, din când în când și pe la diverse evenimente și e modul meu cel mai plăcut de a-mi petrece timpul liber", adaugă acesta. Aflăm, de asemnenea și faptul că toți cei de aici își satisfac un hobby care, mai târziu, dacă e consiliat și coordonat cum trebuie poate deveni o meserie: cea de cântăreț, dansator, instrumentist.

         Îi rugăm pe experți să ne dea câteva nume mari, lansate de-a lugul timpului de către Școala Populară de Arte "Tudor Jarda". După un scurt consult între ei, aceștia ni i-au pomenit pe următorii: Fuego, Cristian Goia ( "Voltaj"), Arpi Torok (finalist "Vocea Romaniei") - muzică ușoară; Maria Marcu, Aurel Tămaș, Ionuț Fulea, Marius Ciprian Pop, Amalia Codorean Chindriș, Mariana Morcan - muzică populară. Intrăm în vorbă cu alte două tinere aspirante la postura de solist de muzică populară. Au profesii diferite: una este contabil, iar celaltă agent de vânzări. Sunt conștiente de faptul că e dificil să accezi în show-bizz, că uneori e nevoie de sprijinul cuiva puternic sau de efectuarea unor compromisuri, și de cele mai multe ori și de mult noroc, însă credința lor este fermă: "Talentul trebuie să învingă!"

        Părăsim tabăra muzicală a Școlii Populare de Artă cu credința că toți acești dascăli și-au făcut datoria cu prisosință, în a-i forma pe tineri din punct de vedere artistic dar din păcate, restul - adică succesul în carieră - nu mai depinde de ei, ci de șansa fiecăruia dintre cursanți. Oricum, înainte de a porni spre Cluj-Napoca le promitem că vom fi prezenți, negreșit și la spectacolul lor ce se va desfășura la sediul instituției în după-amaiza zilei de 1 octombrie...


http://ziuadecj.realitatea.net/cultura/reportaj-fabrica-de-cultura-sau-cum-se-intra-in-show-bizz-ul-clujean--140916.html


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact