Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ PRODUCȚII DE CLASĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR REPARTIZAREA CURSANȚILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO 9001/2008, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » APARIȚII ÎN PRESĂ » SE INAUGUREAZĂ SECȚIA ȚESUT-CUSUT A ȘCOLII DE ARTE ” TUDOR JARDA ”

SE INAUGUREAZĂ SECȚIA ȚESUT-CUSUT A ȘCOLII DE ARTE ” TUDOR JARDA ”

La începutul  săptămânii viitoare, în 12 octombrie la Centrul Info-turistic – Cășeiu, sat Rugășești, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj,  va deschide o nouă secție de cursuri de țesut-cusut, după cele existente la această oră la Cluj-Napoca și Bedeciu.

Situată într-o zonă bogată în tradiții populare și obiective turistice, la interferența Clujului cu Maramureșul și Sălajul, secția  va derula cursuri, pe o durată de doi ani, sub  îndrumarea renumitei artiste populare Elvira Gavriș, membră a Academei Artelor Tradiționale din România. Secția la la Cășeiu – Rugășești se adresează unui număr de zece femei din zonă, de vârste și profesii diferite, iubitoare de frumos, care doresc să-și perfecționeze arta cusutului și a țesutului.

Tot cu această ocazie, Școala de Arte „Tudor Jarda” va prezenta Expoziția itinerantă „Iubesc Clujul!”, prezentă până acum în mai multe orașe ale țării – Reșița, Alba-Iulia, București, Truda, Satu-Mare, etc. – precum și în afara României, la Chișinău și Cernăuți. La finalul evenimentului vor urma momente de muzică populară susținute de cursanții secției externe a Școlii de Artă din municipiul Dej, coordonați de Felix Gălan. “Toate acestea au putut fi posibile datorită protocolului încheiat în acest an, de către Școala de Arte Cluj, cu Primăria Cășeiu și Centrul Info-turistic din comună, destinat derulării unor cursuri de artă populară.  Unul dintre obiectivele Școlii de Arte Cluj este acela de acoperi cultural și educațional cât mai multe din localitățile județului, onorându-ne astfel blazonul de instituție de cultură de rang județean”, a declarat Vasile Corpodean, managerul Școlii de Arte


http://gazetadecluj.ro/stiri-cluj-cultura/se-inaugureaza-sectia-tesut-cusut-a-scolii-de-arte-tudor-jarda/ 

O secție de tesut-cusut va fi inaugurată la Cășeiu

Luni va avea loc inaugurarea secției de tesut-cusut la Centrul Turistic Cășeiu, în Rugasesti. Evenimentul va avea loc de la ora 18 și va cuprinde prezentarea cursanților, un vernisaj, urmate de momente folclorice.

 

Pe 12 octombrie, la Centrul Info Turistic – Cășeiu, sat Rugășești, are loc inaugurarea Secției țesut-cusut a Școlii de Arte ”Tudor Jarda.

Luni, 12 octombrie 2015, ora 18.00, la Centrul Info-turistic – Cășeiu, sat Rugășești, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj, își va deschide o nouă secție de cursuri de țesut-cusut, după cele existente la această oră la Cluj-Napoca și Bedeciu.

Situată într-o zonă bogată în tradiții populare și obiective turistice, la interferența Clujului cu Maramureșul și Sălajul, secția va derula cursuri, pe o durată de doi ani, sub îndrumarea renumitei artiste populare Elvira Gavriș, membră a Academei Artelor Tradiționale din România. Secția la la Cășeiu – Rugășești se adresează unui număr de zece femei din zonă, de vârste și profesii diferite, iubitoare de frumos, care doresc să-și perfecționeze arta cusutului și a țesutului. Tot cu această ocazie, Școala de Arte „Tudor Jarda” va prezenta Expoziția itinerantă „Iubesc Clujul!”, prezentă până acum în mai multe orașe ale țării – Reșița, Alba-Iulia, București, Truda, Satu-Mare, etc. – precum și în afara României, la Chișinău și Cernăuți.

La finalul evenimentului vor urma momente de muzică populară susținute de cursanții secției externe a Școlii de Artă din municipiul Dej, coordonați de Felix Gălan. “Toate acestea au putut fi posibile datorită protocolului încheiat în acest an, de către Școala de Arte Cluj, cu Primăria Cășeiu și Centrul Info-turistic din comună, destinat derulării unor cursuri de artă populară. Unul dintre obiectivele Școlii de Arte Cluj este acela de acoperi cultural și educațional cât mai multe din localitățile județului, onorându-ne astfel blazonul de instituție de cultură de rang județean”, a declarat Vasile Corpodean, managerul Școlii de Arte.


http://www.dejeanul.ro/content/sectie-de-tesut-cusut-va-fi-inaugurata-la-caseiu/


 

La Centrul Info-turistic Cășeiu, sat Rugășești – inaugurarea Secției țesut-cusut a Școlii de Arte ”Tudor Jarda”

 

10 octombrie 2015 | Articol scris in CULTURA

 

Luni, 12 octombrie 2015, ora 18, la Centrul Info-turistic Cășeiu, sat Rugășești, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda”, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj, va deschide o nouă secție de cursuri de țesut-cusut, după cele existente la această oră la Cluj-Napoca și Bedeciu. Situată într-o zonă bogată în tradiții populare și obiective turistice, la interferența Clujului cu Maramureșul și Sălajul, secția va desfășura cursuri, pe o durată de doi ani, sub îndrumarea renumitei artiste populare Elvira Gavriș, membră a Academiei Artelor Tradiționale din România. Secția de la Cășeiu – Rugășești se adresează unui număr de zece femei din zonă, de vîrste și profesii diferite, iubitoare de frumos, care doresc să-și perfecționeze arta cusutului și a țesutului. Tot cu această ocazie, Școala de Arte „Tudor Jarda” va prezenta Expoziția itinerantă „Iubesc Clujul!”, itinerată pînă acum în mai multe orașe ale țării – Reșița, Alba-Iulia, București, Turda, SatuMare etc. – precum și în afara României, la Chișinău și Cernăuți. La finalul evenimentului vor urma momente de muzică populară susținute de cursanții secției externe a Școlii de Artă din municipiul Dej, coordonați de Felix Gălan. “Toate acestea au putut fi posibile datorită protocolului încheiat în acest an, de către Școala de Arte Cluj, cu Primăria Cășeiu și Centrul Info-turistic din comună, destinat desfășurărării unor cursuri de artă populară. Unul dintre obiectivele Școlii de Arte Cluj este acela de a acoperi cultural și educațional cît mai multe din localitățile județului, onorîndu-ne astfel blazonul de instituție de cultură de rang județean”, a declarat Vasile Corpodean, managerul Școlii de Arte.


http://ziarulfaclia.ro/la-centrul-info-turistic-caseiu-sat-rugasesti-inaugurarea-sectiei-tesut-cusut-a-scolii-de-arte-tudor-jarda/


 

Școala de Arte „Tudor Jarda” a deschis, la Centrul Info Turistic Cășeiu, sat Rugășești, cea de-a treia secție de țesut-cusut

 

15 octombrie 2015 | Articol scris in CULTURA

 

Centrul Info-turistic – Cășeiu, sat Rugășești, situat într-o splendidă clădire tradițională, a fost arhiplin luni seară, cu prilejul deschiderii, de către Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, a unei secții de cursuri de țesut-cusut în localitate. Aceasta este cea de-a treia secție de acest fel a școlii, după cele existente la Cluj-Napoca și Bedeciu, toate aflate sub coordonarea renumitei artiste populare Elvira Gavriș, membru al Academiei Artelor Tradiționale de la Sibiu. „Noi am răspuns «prezent» invitației venite din zonă, n-a fost chiar ușor s-o aducem taman din Munții Apuseni pe Elvira Gavriș, însă dorim ca secția de cusut-țesut să facă legătura cu comunitatea locală, fiindcă un lucru este bine știut: arta populară este prima care trebuie slujită într-un mediu sătesc și mai ales într-o zonă cu atîtea tradiții folclorice, cum e aceasta”, a declarat, în deschiderea evenimentului, dl. Vasile Corpodean, managerul Școlii de Arte.

 

La inaugurare au participat, din partea autorităților locale, Adrian Pura, viceprimarul comunei Cășeiu, Anca Boldor, coordonatorul Centrului Info Turistic – Cășeiu și numeroși săteni, în rîndul cărora se aflau și cele 11 cursante care vor începe săptămîna viitoare studiul artei cusutului. Cu acest prilej a fost vernisată și expoziția itinerantă „Iubesc Clujul!”, prezentată pînă acum în mai multe orașe ale țării – Reșița, Alba-Iulia, București, Turda, Satu Mare etc. – precum și în afara României, la Chișinău și Cernăuți. La final – cîteva reușite momente de muzică populară, susținute de cursanții secției externe a Școlii de Artă din municipiul Dej, coordonați de Felix Gălan și acompaniați de taraful condus de Emil Mihaiu. Amfitrioana evenimentului a fost dna Mariana Reman, cursanta școlii de la secția externă de teatru din municipiul Dej, cunoscută moderatoare de activități culturale din zonă.

 

Emoționată de acest nou început, Elvira Gavriș a mărturisit, după spectacol, următoarele: “Aici voi veni o dată pe lună, iar cursantele o dată pe săptămînă, la Cluj-Napoca. Intenționez, fiindcă nu știu încă nivelul lor, să le învăț pentru început punctele de cusătură, care pot fi utilizate pe fețe de masă, perne, ii și pe urmă vom avea grijă să păstrăm tradiția zonei, să înlăturăm kitsch-urile și să reproducem exact modelele aflate în lada bunicilor. Asta pentru că, după cum am văzut, aici sînt suficiente modele de inspirație. Iar începînd cu anul II vom lucra și la război, astfel ca la finalul celor doi ani de studiu, fiecare cursantă să ajungă să-și confecționeze singură, dacă nu un costum popular întreg, măcar o ie”. Dintre cursante distingem o persoană cu totul aparte, pe Voichița Rus. „Am învățat cusutul în timp ce stăteam cu soțul meu, bolnav, în spital, de la d-na Raveca Soporan din Frata. Am rămas între timp singură, soțul meu s-a dus și m-am gîndit că trebuie să mă perfecționez și mai mult în arta cusutului și, de asemenea, să socializez, fiind o perioadă foarte dificilă cea prin care trec eu acum”, ne-a mărturisit Voichița Rus. “În mare parte, cursantele cunosc arta cusutului din familie – a țesutului însă mai puțin –, dar toate doresc cu ardoare să se perfecționeze și să participe și la viitoarele șezători tradiționale, ce se vor organiza”, a declarat, în încheiere și Anca Boldor, coordonatoarea secției de cusut-țesut de la Rugășești, la rîndul său “ucenic” al doamnei Gavriș la acest curs.


http://ziarulfaclia.ro/scoala-de-arte-tudor-jarda-a-deschis-la-centrul-info-turistic-caseiu-sat-rugasesti-cea-de-a-treia-sectie-de-tesut-cusut/


Comunicat de presă - Școala de Arte 'Tudor Jarda' Cluj

 
 
 

 

Școala de Arte 'Tudor Jarda' și-a deschis, la Centrul Info Turistic - Cășeiu, sat Rugășești, cea de-a treia secție de țesut-cusut

Centrul Info-turistic — Cășeiu, sat Rugășești, situat într-o splendidă clădire tradițională, a fost arhiplin luni seară, cu prilejul deschiderii, de către Școala Populară de Arte 'Tudor Jarda' din Cluj-Napoca, a unei secții de cursuri de țesut-cusut în localitate.

Aceasta este cea de-a treia secție de acest fel a școlii, după cele existente la Cluj-Napoca și Bedeciu, toate aflate sub coordonarea renumitei artiste populare Elvira Gavriș, membru al Academiei Artelor Tradiționale de la Sibiu.

'Noi am răspuns 'prezent' invitației venite din zonă, n-a fost chiar ușor s-o aducem taman din Munții Apuseni pe Elvira Gavriș, însă dorim ca secția de cusut-țesut să facă legătura cu comunitatea locală, fiindcă un lucru este bine știut: arta populară este prima care trebuie slujită într-un mediu sătesc și mai ales într-o zonă cu atâtea tradiții folclorice, cum e aceasta', a declarat, în deschiderea evenimentului, dl. Vasile Corpodean, managerul Școlii de Arte.

La inaugurare au participat, din partea autorităților locale, Adrian Pură, viceprimarul comunei Cășeiu, Anca Boldor, coordonatorul Centrului Info Turistic — Cășeiu și numeroși săteni, în rândul căruia se aflau și cele 11 cursante care vor începe săptămâna viitoare studiul artei cusutului.

Cu acest prilej a fost vernisată și Expoziția itinerantă 'Iubesc Clujul !', prezentă până acum în mai multe orașe ale țării — Reșița, Alba-Iulia, București, Turda, Satu-Mare, etc. — Precum și în afara României, la Chișinău și Cernăuți.

La final, au urmat câteva reușite momente de muzică populară, susținute de către cursanții secției externe a Școlii de Artă din municipiul Dej, coordonați de Felix Gălan și acompaniați de taraful condus de Emil Mihaiu.

Amfitrioana evenimentului a fost d-na Mariana Reman, cursanta școlii de la secția externă de teatru din municipiul Dej, cunoscută moderatoare de activități culturale din zonă.

Emoționată de acest nou început, Elvira Gavriș a mărturisit, după spectacol, următoarele: 'Aici voi veni o dată pe lună — iar cursantele o dată pe săptămână, la Cluj-Napoca. Intenționez, fiindcă nu știu încă nivelul lor, să le învăț pentru început punctele de cusătură, care pot fi utilizate pe fețe de masă, perne, ii — și pe urmă vom avea grijă să păstrăm tradiția zonei, să înlăturăm kitsch-urile și să reproducem exact modelele aflate în lada bunicilor. Asta pentru că, după cum am văzut, aici sunt suficiente modele de inspirație. Iar începând cu anul II vom lucra și la război, astfel ca la finalul celor doi ani de studiu, fiecare cursantă să ajungă să-și confecționeze singură — dacă nu un costum popular întreg, măcar o ie'.

Dintre cursante distingem o persoană cu totul aparte, pe Voichița Rus. 'Am învățat cusutul în timp ce stăteam cu soțul meu, bolnav, în spital, de la d-na Raveca Soporan din Franța. Am rămas între timp singură, soțul meu s-a dus și m-am gândit că trebuie să mă perfecționez și mai mult în arta cusutului și, de asemenea să socializez, fiind o perioadă foarte dificilă cea prin care trec eu acum', ne-a mărturisit Voichița Rus.

'În mare parte, cursantele cunosc arta cusutului, din familie — a țesutului însă mai puțin — dar toate doresc cu ardoare să se perfecționeze și să participe și la viitoarele șezători tradiționale, ce se vor organiza', a declarat, în încheiere și Anca Boldor, coordonatoarea secției de cusut-țesut de la Rugășești, la rândul său 'ucenic' al doamnei Gavriș la acest curs.


http://www.agerpres.ro/comunicate/2015/10/13/comunicat-de-presa-scoala-de-arte-tudor-jarda-cluj-18-04-13


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact