Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE AUDIȚII MUZICALE ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR REPARTIZAREA CURSANȚILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO 9001/2008, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » APARIȚII ÎN PRESĂ » SPECTACOL FOLCLORIC "TREI INIMI ROMÂNEȘTI"

SPECTACOL FOLCLORIC "TREI INIMI ROMÂNEȘTI"

Spectacol folcloric *Trei Inimi românești*
Categorie:   DIN CLUJ  Autor:  Dana ȚÎRLEA  Data:  24.11.2015  Ora:  13:54  Citiri:  14

Consiliul Județean Cluj, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, în colaborare cu Consiliul Județean Gorj, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Consiliul Județean Botoșani și Școala Populară de Arte Botoșani îi invită pe clujenii iubitori de folclor joi, 26 noiembrie, ora 17.00, la spectacolul „Trei inimi românești” ce se va desfasura în Sala „Șantier” a Școlii de Arte din Cluj-Napoca, de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51.

Bazându-se pe experiența anilor de parteneriat cu instituțiile similare din țară, Școala de Arte din Cluj-Napoca a conceput un nou format de spectacol dedicat Zilei Naționale a României, de la 1 Decembrie, pentru a celebra și reconstitui, simbolic, în cadrul unui eveniment artistic, Unirea Țărilor Române. Prin evenimentul care va avea loc pe 26 noiembrie, această instituție de cultură intenționează să inițieze o tradiție în cadrul căreia de-acum înainte, cu acest prilej, va invita câte două școli de arte din diferite regiuni istorice ale României. La ediția din 2015 vor fi prezente instituții din două orașe, importante din punct de vedere cultural ale țării: Școlile de Arte din Botoșani și Târgu-Jiu. În programul susținut de acestea vor evolua următoarele orchestre și ansambluri folclorice: Orchestra “Noua Generație” a Școlii de Arte Botoșani, dirijor prof. Viorel Fantu; Orchestra “Maria Lătărețu” a Școlii de Artă Târgu-Jiu, dirijor expert Constantin Argint; Orchestra Școlii de Arte Cluj-Napoca, dirijor expert Iancu Pop; Ansamblul folcloric “Noua Generație”, al Școlii de Arte Botoșani, instructor coregraf Lăcrimioara Alupoaie; Ansamblul folcloric “Juniorii Doinei Gorjului”, al Școlii de Artă Târgu Jiu, instructor coregraf Valeriu Saraolu; Ansamblul popular “Vatră de dor” al Școlii de Arte Cluj, instructor coregraf Viorel Dragomir.

“Sunt două instituții de cultură provenind din două puncte cardinale ale culturii românești: Botoșaniul reprezintă o quintesență a zonei  Moldovei, locul unde s-au născut și format Eminescu, Iorga, Enescu – iar municipiul Târgu-Jiu reprezintă Gorjul, zona Sudului, cea care l-a zămislit pe Brâncuși, artistul care a dus la perfecțiune conceptul de verticalitate și unicitate. Școlile de Arte din Botoșani și Târgu Jiu vor veni la Cluj-Napoca însoțite de orchestre, dansatori și soliști, în totalitate experți și cursanți, iar artiști populari din cele trei zone istorice - Moldova, Oltenia și Transilvania - vor expune obiecte de artă populară, specifice, la Galeria ”, a declarat Vasile Corpodean, managerul Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda” din Cluj-Napoca.

Așteptăm publicul clujean îndrăgostit de folclorul autentic să vină la spectacol într-un număr cât mai mare. INTRAREA ESTE LIBERĂ!


http://www.cotidiantr.ro/spectacol-folcloric-*trei-inimi-romanesti*-81296.php#.VlR96uP3O1l


 

 

SPECTACOL FOLCLORIC DEDICAT ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI

 

25 noiembrie 2015 | Articol scris in CULTURA

 

Consiliul Județean Cluj, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, în colaborare cu Consiliul Județean Gorj, Școala Populară de Artă Tîrgu Jiu, Consiliul Județean Botoșani și Școala Populară de Arte Botoșani îi invită pe clujenii iubitori de folclor joi, 26 noiembrie, ora 17, la spectacolul „Trei inimi românești”, ce se va desfășura în Sala „Șantier” a Școlii de Arte din Cluj-Napoca (Strada Fabricii de Zahăr nr. 51). Bazîndu-se pe experiența anilor de parteneriat cu instituțiile similare din țară, Școala de Arte din Cluj-Napoca a conceput un nou format de spectacol dedicat Zilei Naționale a României din 1 Decembrie, pentru a celebra și reconstitui, simbolic, în cadrul unui eveniment artistic, Unirea Țărilor Române. Prin evenimentul care va avea loc în 26 noiembrie, această instituție de cultură intenționează să inițieze o tradiție în cadrul căreia, de-acum înainte, cu acest prilej, va invita cîte două școli de arte din diferite regiuni istorice ale României. La ediția din 2015 vor fi prezente instituții din două orașe ale țării, importante din punct de vedere cultural, Școlile de Arte din Botoșani și Tîrgu Jiu. În programul susținut de acestea vor evolua următoarele orchestre și ansambluri folclorice: Orchestra “Noua Generație” a Școlii de Arte Botoșani, dirijor prof. Viorel Fantu; Orchestra “Maria Lătărețu” a Școlii de Artă Tîrgu Jiu, dirijor expert Constantin Argint; Orchestra Școlii de Arte Cluj-Napoca, dirijor expert Iancu Pop; Ansamblul folcloric “Noua Generație” al Școlii de Arte Botoșani, instructor coregraf Lăcrimioara Alupoaie; Ansamblul folcloric “Juniorii Doinei Gorjului” al Școlii de Artă Tîrgu Jiu, instructor coregraf Valeriu Saraolu; Ansamblul popular “Vatră de dor” al Școlii de Arte Cluj-Napoca, instructor coregraf Viorel Dragomir.

 

“Sînt două instituții de cultură provenind din două puncte cardinale ale culturii românești: Botoșaniul reprezintă o quintesență a zonei Moldovei, locul unde s-au născut și format Eminescu, Iorga, Enescu, iar municipiul Tîrgu Jiu reprezintă Gorjul, zona Sudului, cea care l-a zămislit pe Brâncuși, artistul care a dus la perfecțiune conceptul de verticalitate și unicitate. Școlile de Arte din Botoșani și Tîrgu Jiu vor veni la Cluj-Napoca însoțite de orchestre, dansatori și soliști, în totalitate experți și cursanți, iar artiști populari din cele trei zone istorice – Moldova, Oltenia și Transilvania – vor expune obiecte de artă populară specifice, la Galeria «Chipurile Clujului»”, a declarat Vasile Corpodean, managerul Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda” din Cluj-Napoca.

 

Publicul clujean îndrăgostit de folclorul autentic este așteptat să vină la spectacol într-un număr cît mai mare. INTRAREA ESTE LIBERĂ!


http://ziarulfaclia.ro/spectacol-folcloric-dedicat-zilei-nationale-a-romaniei/


 

„Trei inimi românești”- spectacol de 1 Decembrie,la Școala Populare de Arte „Tudor Jarda”,

Sala „Șantier” a Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” a fost arhiplină joi, 26 noiembrie, cu prilejul spectacolului de folclor „Trei inimi românești”, care a angrenat energiile creatoare a trei școli de arte din România – Botoșani, Târgu-Jiu și Cluj-Napoca – într-un simbolic gest de unire a provinciilor din care provin, dedicat celebrării Zilei Naționale a României, de la 1 Decembrie.

Organizarea evenimentului a avut, ca punct de pornire, experiența acumulată de către Școala de Arte din Cluj-Napoca pe parcursul anilor de parteneriat cu instituțiile similare din țară. Astfel, a luat ființă un nou format de spectacol dedicat Zilei Naționale a României, cu participanți din cele trei provincii istorice românești, tip de eveniment care va  continua și în viitor.

Programul folcloric a fost susținut de  următoarele ansambluri folclorice: Orchestra “Noua Generație” a Școlii de Arte Botoșani, dirijor prof. Viorel Fantu; Orchestra “Maria Lătărețu” a Școlii de Artă Târgu-Jiu, dirijor expert Constantin Argint; Orchestra Școlii de Arte Cluj-Napoca, dirijor expert Iancu Pop; Ansamblul folcloric “Noua Generație”, al Școlii de Arte Botoșani, instructor coregraf Lăcrimioara Alupoaie; Ansamblul folcloric “Juniorii Doinei Gorjului”, al Școlii de Artă Târgu Jiu, instructor coregraf Valeriu Saraolu; Ansamblul popular “Vatră de dor” al Școlii de Arte Cluj, instructor coregraf Viorel Dragomir. În deschidere, clujenii au abordat un program susținut de grupul folcloric al Școlii de Arte “Tudor Jarda”, coordonat de experții Ana Strîmturean, Marina Simionescu și Claudiu Ciotleuș, cu piese vechi, având o pronunțată tentă patriotică,  dar și cu o suită de “Jocuri din Codru”, susținută de Ansamblul popular “Vatră de dor”.

A sosit apoi rândul artiștilor din Târgu-Jiu, care au încântat publicul clujean cu o suită de orchestră – susținută de Orchestra “Maria Lătărețu”, cu dansurile Ansamblului Folcloric “Juniorii Doinei Gorjului” dar și cu evoluții de grup sau ale soliștilor Ștefan Boian, Zasmine Polacek, Săndica Dochiu, Andrada Betej și Maria Mihăilă. Nu au lipsit nici vechile piese: “Hai să-ntindem hora mare” sau “Noi suntem români!”, nelipsite de la un eveniment de o asemenea importanță. În continuarea spectacolului, tinerii artiști botoșăneni și-au demonstrat talentul cu o suită de dansuri moldovenești și de la Suceava, cu un colaj de piese corale, dar și cu evoluții ale interpreților Teodora Grumeza, Bogdan Petrișoru (clarinet) și Diana Țugui. A impresionat de asemenea recitalul poetic al lui Liviu Andronic, managerul Școlii Populare de Arte Botoșani, cu „Doina” lui Eminescu. O notă aparte de culoare și autenticitate au conferit evenimentului trei renumite artiste populare, cusătorese și țesătorese – din zonele Olteniei, Moldovei și Transilvaniei – Filomena Tiștere, Niculina Andronache și Elvira Gavriș (academician al Artelor tradiționale, titlu conferit de Muzeul ASTRA de la Sibiu), care au prezentat publicului splendide costume populare, etalate pe manechine. „Am vrut să le oferim prietenilor de la Cluj, acest spectacol și versurile lui Eminescu, recitate cu inimă de moldovean, iar astăzi cel mai important lucru este că trebuie să fim mândri că încă un an care a trecut ne-a adus în această sală, tocmai ca să ne bucurăm de Ziua României”, a mărturisit, în cuvântul său, Liviu Andronic.

„Doresc să-i mulțumesc colegului de la Cluj, pentru invitația făcută – și eu consider că tot ceea ce am avut de transmis, cu ocazia acestei zile, am transmis deja prin spectacolul susținut de către cursanții și experții noștri”, a adăugat Alexandru Bratu, managerul Școlii Populare de Artă Târgu Jiu.  La final, Vasile Corpodean, managerul Școlii de Arte Cluj i-a felicitat pe artiști și le-a mulțumit pentru evoluția lor de pe scenă, subliniind faptul că, timp de patru ani, până în 2018, cand se vor implini 100 de ani de la Marea Unire, Școala de Arte din Cluj va invita câte două  școli de arte din regiunile românești, pentru ca proiectul să ia o și mai mare amploare – acoperind ideea de Unitate Națională, într-un singur „trup”, care să cuprindă „Trei inimi românești”! Înainte și după spectacol, publicul a admirat, la Galeria “Chipurile Clujului”, o reușită colecție de obiecte de artă populară, specifice zonelor Moldovei, Olteniei și Transilvaniei.

http://gazetadecluj.ro/trei-inimi-romanesti-spectacol-de-1-decembriela-scoala-populare-de-arte-tudor-jarda/Au fost „Trei inimi românești” – un spectacol de Ziua Națională, cu participarea Școlilor de Arte din Botoșani, Tîrgu-Jiu și Cluj-Napoca

30 noiembrie 2015 | Articol scris in CULTURA

 

Sala „Șantier” a Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” a fost arhiplină joi, 26 noiembrie, cu prilejul spectacolului de folclor „Trei inimi românești”, care a angrenat energiile creatoare ale trei școli de arte din România – Botoșani, Tîrgu-Jiu și Cluj-Napoca – într-un simbolic gest de unire a provinciilor din care provin, dedicat celebrării Zilei Naționale a României de la 1 Decembrie. Organizarea evenimentului a avut, ca punct de pornire, experiența acumulată de Școala de Arte din Cluj-Napoca pe parcursul anilor de parteneriat cu instituții similare din țară. Astfel, a luat ființă un nou format de spectacol dedicat Zilei Naționale a României, cu participanți din cele trei provincii istorice românești, tip de eveniment care va continua și în viitor. Programul folcloric a fost susținut de următoarele ansambluri folclorice: Orchestra “Noua Generație” a Școlii de Arte Botoșani, dirijor prof. Viorel Fantu; Orchestra “Maria Lătărețu” a Școlii de Artă Tîrgu-Jiu, dirijor expert Constantin Argint; Orchestra Școlii de Arte Cluj-Napoca, dirijor expert Iancu Pop; Ansamblul folcloric “Noua Generație” al Școlii de Arte Botoșani, instructor coregraf Lăcrimioara Alupoaie; Ansamblul folcloric “Juniorii Doinei Gorjului” al Școlii de Artă Tîrgu-Jiu, instructor coregraf Valeriu Saraolu; Ansamblul popular “Vatră de dor” al Școlii de Arte Cluj, instructor coregraf http://ziarulfaclia.ro/au-fost-trei-inimi-romanesti-un-spectacol-de-ziua-nationala-cu-participarea-scolilor-de-arte-din-botosani-tirgu-jiu-si-cluj-napoca/Viorel Dragomir. În deschidere, clujenii au abordat un program susținut de grupul folcloric al Școlii de Arte “Tudor Jarda”, coordonat de experții Ana Strîmturean, Marina Simionescu și Claudiu Ciotleuș, cu piese vechi, avînd o pronunțată tentă patriotică, dar și cu o suită de “Jocuri din Codru”, susținută de Ansamblul popular “Vatră de dor”. A venit apoi rîndul artiștilor din Tîrgu-Jiu, care au încîntat publicul clujean cu o suită de orchestră – susținută de Orchestra “Maria Lătărețu”, cu dansurile Ansamblului Folcloric “Juniorii Doinei Gorjului” dar și cu evoluții de grup sau ale soliștilor Ștefan Boian, Zasmine Polacek, Săndica Dochiu, Andrada Betej și Maria Mihăilă. Nu au lipsit nici vechile piese: “Hai să-ntindem hora mare” sau “Noi sîntem români!”, nelipsite de la un eveniment de o asemenea importanță. În continuarea spectacolului, tinerii artiști botoșăneni și-au demonstrat talentul cu o suită de dansuri moldovenești și de la Suceava, cu un colaj de piese corale, dar și cu evoluții ale interpreților Teodora Grumeza, Bogdan Petrișoru (clarinet) și Diana Țugui. A impresionat de asemenea recitalul poetic al lui Liviu Andronic, managerul Școlii Populare de Arte Botoșani, cu „Doina” lui Eminescu. O notă aparte de culoare și autenticitate au conferit evenimentului trei renumite artiste populare, cusătorese și țesătorese – din zonele Olteniei, Moldovei și Transilvaniei – Filomena Tiștere, Niculina Andronache și Elvira Gavriș (academician al Artelor tradiționale, titlu conferit de Muzeul ASTRA de la Sibiu), care au prezentat publicului splendide costume populare, etalate pe manechine. „Am vrut să le oferim prietenilor de la Cluj acest spectacol și versurile lui Eminescu, recitate cu inimă de moldovean, iar astăzi cel mai important lucru este că trebuie să fim mîndri că încă un an care a trecut ne-a adus în această sală, tocmai ca să ne bucurăm de Ziua României”, a mărturisit, în cuvîntul său, Liviu Andronic. „Doresc să-i mulțumesc colegului de la Cluj pentru invitația făcută; și eu consider că tot ceea ce am avut de transmis, cu ocazia acestei zile, am transmis deja prin spectacolul susținut de către cursanții și experții noștri”, a adăugat Alexandru Bratu, managerul Școlii Populare de Artă Tîrgu Jiu. La final, Vasile Corpodean, managerul Școlii de Arte Cluj, i-a felicitat pe artiști și le-a mulțumit pentru evoluția lor de pe scenă, subliniind faptul că, timp de patru ani, pînă în 2018, cînd se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire, Școala de Arte din Cluj va invita cîte două școli de arte din regiunile românești, pentru ca proiectul să ia o și mai mare amploare – acoperind ideea de Unitate Națională într-un singur „trup”, care să cuprindă „Trei inimi românești”! Înainte și după spectacol, publicul a admirat, la Galeria “Chipurile Clujului”, o reușită colecție de obiecte de artă populară, specifice zonelor Moldovei, Olteniei și Transilvaniei.

http://ziarulfaclia.ro/au-fost-trei-inimi-romanesti-un-spectacol-de-ziua-nationala-cu-participarea-scolilor-de-arte-din-botosani-tirgu-jiu-si-cluj-napoca/


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact