Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE PRODUCȚII DE CLASĂ ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR REPARTIZAREA CURSANȚILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO 9001/2008, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » “TABĂRA MUZICALĂ DE IARNĂ CĂȘEIU” - UN LOC GEOGRAFIC „MIC”, DAR CU REZONANȚĂ NAȚIONALĂ PENTRU ȘCOALA POPULARĂ DE ARTE „TUDOR JARDA”!

“TABĂRA MUZICALĂ DE IARNĂ CĂȘEIU” - UN LOC GEOGRAFIC „MIC”, DAR CU REZONANȚĂ NAȚIONALĂ PENTRU ȘCOALA POPULARĂ DE ARTE „TUDOR JARDA”!

  

       Pentru câteva zile, în perioada 8-12 februarie 2016, micuța localitate Cășeiu a găzduit Tabăra muzicală de iarnă, destinată cursanților secțiilor de canto muzică ușoară și muzică populară ai Școlii Populare de Arte din Cluj-Napoca. Câteva zeci de cursanți, ghidați cu răbdare și profesionalism de către experții lor, au pregătit, în ritm susținut, un spectacol ce a fost prezentat la finalul taberei publicului din zonă, avid de cultură. „Au fost, timp de cinci zile, câte trei repetiții zilnice, desfășurate pe două ateliere, cel de muzică ușoară și de muzică populară, pregătindu-se un program special, dedicat acestor zile, pline de dragoste, ce va fi azi prezentat în Căminul Cultural din Rugășești, intitulat „Iubire și ...iubiri”. Cu el ne vom prezenta, în această lună, la spectacolul „Cu drag, de Dragobete”, de la Filarmonica  Satu-Mare, în organizarea Școlii de Arte din Satu-Mare, și în luna martie, la Filarmonica din Oradea, în organizarea Școlii de Arte din Oradea. Totul, ca răspuns la participările școlilor mai sus menționate la diversele spectacole sau evenimente ale Școlii de Arte din Cluj-Napoca”, ne-a declarat dl. Vasile Corpodean, managerul Școlii de Arte din Cluj.

 

     Spectacolul – rod al muncii cursanților și al coordonatorilor școlii, Marina Simionescu, Lacko Tunde (muzică ușoară), Claudiu Ciotleuș, Marina Simionescu, Ana Strîmturean (muzică populară) – a adus o notă primăvăratică, impresionând spectatorii care au umplut până la refuz sala. A fost un minunat prilej, în prima parte a spectacolului, pentru Mădălina Rusu, Carmen Azoiței, Mihai Ursu, Lavinia Adam, Fazekas Kriszta, Raul Bedeoan, Alexandra Pasc, Horațiu Haiduc, Sorin Beldean, Adela Savu și formația  „Recoverded”, condusă de Rareș Suciu, de a ridica sala în picioare, interpretând  - cu forță și talent - piese de succes din repertoriul național și internațional. Iar evoluția cursanților secției de muzică ușoară s-a încheiat, fulminant, cu piesa „Still Loving You”, din repertoriul formației „Scorpions”, aducându-i pe spectatori la o cotă a celor mai înalte trăiri, specifice marii arte. Cea de-a doua parte a spectacolului a fost dedicată muzicii populare, iar soliștii Adrian Răcășan, Andrei Bonțe, Ionuț Suciu, Mihaela Toșa, Ioana Mătieș, Andreea Dulău, Mădălina Maier, Codruța Tomuș, Denisa Pop, Ovidiu Fărcaș, Nicușor Butilcă, Alexandru Bălaș, Răzvan Colcer, Dana Secheli, Denisa Perde, acompaniați  de Taraful “Vatră de dor”, dirijat de Iancu Pop, au lăsat de asemenea o excelentă impresie publicului din zonă, bun cunoscător  al acestui gen muzical.  Spectacolul a fost prezentat – cu talent și inspirație, pigmentat cu monologuri și meditații pe tema iubirii  – de către Mariana Reman, cursantă a clasei de actorie a Școlii de Arte din Cluj-Napoca, secția externă Dej, cunoscut moderator cultural al Dejului, și de către profesorul ei, actorul Petre Băcioiu. De menționat faptul că, pe toată durata spectacolului, în sală s-a desfășurat și o șezătoare tradițională, organizată de către cursantele claselor de artă populară din Cășeiu-Rugășești și Cluj - coordonate de către “academicianul artelor populare”, Elvira Gavriș, renumit artist popular - care și-au prezentat costumele realizate pe parcursul primului semestru al anului educațional de la Școala de Arte.

 

       Un element cu totul ieșit din comun merită subliniat, și anume faptul că peste 80 la sută din cursanții școlii, prezenți în această tabără, provin dinafara județului Cluj: Maramureș, Sălaj, Mureș, Suceava, Bihor, Hunedoara, Bistrița-Năsăud, Alba, Brăila etc. Acest fapt oferă Clujului, în toiul competiției pentru desemnarea titlului de “Capitală culturală europeană, 2021”, un argument și  o rezonanță cu totul speciale pentru ca muncipiul nostru să fie un serios pretendent la prețiosul titlu.  De pildă, Mădălina Maier, cursantă la clasa de muzică populară, a venit la Cluj-Napoca, din județul Mureș, pentru a urma Facultatea de Studii Europene, și se declară  încântată de ce a întâlnit la Școala de Arte: „Ne împăcăm foarte bine aici, noi, cei din acest colectiv, și totul se desfășoară la modul superlativ”. La rândul său, o altă cursantă, venită din Maramureș la Școala de Arte din Cluj, Iona Mătieș, ne mărturisește: „Mi-a făcut  plăcere să aduc cântecul și tradiția din Maramureș aici, la Cluj, și m-am decis să rămân în municipiul de pe Someș, pentru totdeauna”. Fazekas Kriszta, cursantă la secția canto muzică ușoară, s-a transferat recent de la Școala de Arte din Oradea, la Cluj-Napoca. “ Am venit să studiez la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca și am profitat de acest lucru și m-am reînscris, în anul II la Școala de Arte “Tudor Jarda” . Mă bucur mult de această tabără, pentru că am avut ocazia să îmi cunosc mai bine colegii, mai ales că trupa de muzică ușoară a școlii s-a reîmprospătat – așa că de acum ne este mai ușor să lucrăm împreună  și să progresăm, în același timp”, declară aceasta.  Iar Elisei Mureșan, al doilea nou membru al formației “Recovered” – pianist de talent, care urmează cursurile Academiei de Muzică din Cluj – a venit tocmai de la Deva! „Acesta a fost primul spectacol al meu cu trupa Școlii de Arte și încep să mă simt din ce în ce mai bine alături de noii mei colegi. Sunt onorat să fac parte din echipa acestei instituții – și sper să facem performanță, așa cum am făcut eu, până acum, pe plan individual”, arată entuziasmat și tânărul artist.  Cât despre celălalt nou membru al formației, basistul Albert Adiaconiței, acesta provine tocmai din ...Brăila. „Am venit la Cluj ca să studiez la Finanțe-Bănci, după absolvire m-am stabilit la Cluj-Napoca, iar gândul meu este să mă dezvolt profesional în această formație”, a mai mărturisit Albert. Iată – în mare - o imagine a structurii…naționale a echipei actuale a Școlii de Arte, care cu fiecare nou an de învățământ își schimbă (în bine, sperăm!) componența grupurilor care performează pe scenă!   


“TABĂRA MUZICALĂ DE IARNĂ CĂȘEIU” - UN LOC GEOGRAFIC „MIC”, DAR CU REZONANȚĂ NAȚIONALĂ PENTRU ȘCOALA POPULARĂ DE ARTE „TUDOR JARDA”!

“TABĂRA MUZICALĂ DE IARNĂ CĂȘEIU” - UN LOC GEOGRAFIC „MIC”, DAR CU REZONANȚĂ NAȚIONALĂ PENTRU ȘCOALA POPULARĂ DE ARTE „TUDOR JARDA”!

“TABĂRA MUZICALĂ DE IARNĂ CĂȘEIU” - UN LOC GEOGRAFIC „MIC”, DAR CU REZONANȚĂ NAȚIONALĂ PENTRU ȘCOALA POPULARĂ DE ARTE „TUDOR JARDA”!

“TABĂRA MUZICALĂ DE IARNĂ CĂȘEIU” - UN LOC GEOGRAFIC „MIC”, DAR CU REZONANȚĂ NAȚIONALĂ PENTRU ȘCOALA POPULARĂ DE ARTE „TUDOR JARDA”!

“TABĂRA MUZICALĂ DE IARNĂ CĂȘEIU” - UN LOC GEOGRAFIC „MIC”, DAR CU REZONANȚĂ NAȚIONALĂ PENTRU ȘCOALA POPULARĂ DE ARTE „TUDOR JARDA”!


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact