Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ PRODUCȚII DE CLASĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR REPARTIZAREA CURSANȚILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO 9001/2008, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » ȘCOALA POPULARĂ DE ARTE DIN CLUJ, PREZENTĂ LA CHIȘINĂU, LA EVENIMENTELE DEDICATE SĂRBĂTORILOR NAȚIONALE

ȘCOALA POPULARĂ DE ARTE DIN CLUJ, PREZENTĂ LA CHIȘINĂU, LA EVENIMENTELE DEDICATE SĂRBĂTORILOR NAȚIONALE

O delegație a Consiliului Județean Cluj, din care au făcut parte domnul Vákár Iștván, vicepreședintele instituției, doamna Sorina Stanca, managerul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” și domnul Vasile Corpodean, managerul Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda”, alături de  experți și cursanți ai școlii, a fost prezentă în perioada 28 august - 01 septembrie 2016, în Republica Moldova, la Chișinău, la manifestările prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la înființarea Bibliotecii „Transilvania”, filială a Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, dar și la cele dedicate Sărbătorii Naționale „Limba noastră cea română”. La întoarcere spre casă clujenii au făcut un popas și în raionul Hîncești, înfrățit de mai bine de un an cu județul Cluj.

 

Transilvania - „O bibliotecă simbolizând o țară”

O serie de evenimente au avut loc la Chișinău, în perioada 28 -31 august 2016, prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la înființarea Bibliotecii „Transilvania”, prima bibliotecă de carte românească din capitala Republicii Moldova. Deoarece fondatorul acesteia a fost Traian Brad, director al Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, alături de alți oameni inimoși, an de an, o delegație a Consiliului Județean Cluj este prezentă la Chișinău pentru a se bucura împreună cu reprezentanții Bibliotecii „Transilvania”, dar și cu autoritățile locale de acest proiect deosebit. Din delegația din acest an au făcut parte domnul Vákár Iștván, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, doamna Sorina Stanca, managerul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” și domnul Vasile Corpodean, managerul Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda”, alături de experți și cursanți ai acestei instituții de cultură.

Evenimentele aniversare au început duminică, 28 august, când delegația clujeană a fost întâmpinată de reprezentanții Bibliotecii „Transilvania”. Tot atunci a fost înmânată și donația de carte, oferită de instituția clujeană de cultură. Este vorba de sute de volume, ultimele apariții ale editurilor românești, care au ajuns astfel la îndemâna cititorilor din Chișinău și din împrejurimi. Manifestările au continuat pe tot parcursul zilei de luni, 29 august, cu o serie de dezbateri pe teme de dezvoltare profesională în domeniul cultural și de pregătire a bibliotecarilor.

Totul a culminat marți, 30 august, cu momentul aniversar, intitulat „O bibliotecă simbolizând o țară”, 25 de ani de la fondarea Filialei „Transilvania”. Începând cu ora 10:00, la sediul instituției, situată pe Bulevardul Mircea cel Bătrân, o serie de oameni de cultură, alături de invitați din Republica Moldova și România au transmis mesaje de felicitare. Printre aceștia s-a numărat și domnul Vákár Iștván, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, care a transmis mesajul de felicitare din partea instituției clujene și le-a urat spor și sănătate bibliotecarilor. De asemenea, doamna Sorina Stanca, managerul Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, a vorbit în mesajul transmis despre importanța unei biblioteci cu carte românească în inima Republicii Moldova. „25 de ani reprezintă o sumă deloc neglijabilă, iar pentru o persoană înseamnă cea mai frumoasă parte a carierei. Cei care atunci, la înființarea bibliotecii Transilvania, aveau 25 de ani, acum se află la apogeul maturității profesionale, iar cei care nu existau, acum sunt în floarea tinereții și au crescut cu graiul românesc alături, cu scrierea latină, cu cartea străbunilor în limba română. Toate acestea datorită ideii și inspirației unor oameni, care din poziția lor umilă de bibliotecari au făcut mai mult decât alții aveau puterea s-o facă”, a precizat Sorina Stanca.

Apoi oaspeților din Cluj-Napoca le-au fost oferite diplome de excelență din partea organizatorilor. „Le mulțumesc și voi fi mereu alături de colegii de la Cluj, pentru că am lansat diverse proiecte de lectură și de promovare a culturii românești”, a declarat cu acest prilej doamna Mariana Harjevschi, directorul general al Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.

După acest moment, toți cei prezenți s-au bucurat de un program artistic oferit de taraful și Ansamblul folcloric „Vatră de dor” al Școlii Populare de Arte din Cluj-Napoca. În fața publicului au evoluat și experții Școlii de Arte Cluj, Ana Strîmturean și Felix Gălan, absolventa școlii, Mihaela Toșa, alături de Maria Iliuț,  artistă a poporului din Republica Moldova. La final, clujenii au interpretat câteva cântece patriotice, care au emoționat auditoriul.

Manifestările dedicate aniversării a 25 de ani de la înființarea Bibliotecii „Transilvania” au continuat cu vernisarea unei expoziții de pictură, dar și cu prezentarea albumului „Omagiu în timp: 25 de ani ai Bibliotecii Transilvania”, realizat de Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca.

Biblioteca „Transilvania” din Chișinău este prima bibliotecă de carte românească din Republica Moldova. Instituția de cultură a fost inaugurată  pe 29 august 1991, la două zile de la declararea independenței față de URSS a Republicii Moldova. Cărțile au fost aduse din Ardeal de Traian Brad, ctitorul bibliotecii, directorul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, dar și de alți oameni de cultură din România. An de an fondul de carte este suplimentat prin donațiile făcute de biblioteca din Cluj.

 

Clujenii la înălțime, la manifestările dedicate Sărbătorii Naționale „Limba noastră cea română”

Sute de oameni au luat parte miercuri, 30 august 2016, la recitalul oferit de Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, pe scena amplasată în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău, cu ocazia Sărbătorii Naționale „Limba noastră cea română”.

Evenimentul a debutat la ora 10:00 cu depuneri de flori la monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, urmate de alocuțiuni și recitaluri de muzică și poezie. Invitați speciali au fost taraful „Vatră de dor” al Școlii Populare de Arte din Cluj, compus din directorul adjunct Marius Modovan,Vasile Chiorean, Iancu Pop și Mihai Moroșan, alături de Ansamblul folcloric „Vatră de dor”, format din cursanți și absolvenți ai cursului de joc popular din cadrul instituției, sub conducerea coregrafică a instructorului Viorel Dragomir. Tinerii au prezentat suite de jocuri din Câmpia Transilvaniei, din zona Codrului și Dealurile Clujului. De asemenea, pe scenă au urcat și experții Școlii de Arte Cluj, interpreții Ana Strîmturean și Felix Gălan, dar și absolventa Mihaela Toșa, de la clasa expertului Ana Strîmturean. Cu toții au fost îndelung aplaudați de publicul spectator, vădit emoționat de cântecele și dansurile din zona Transilvaniei. Recitalul clujenilor, transmis în direct de Televiziunea publică  a Republicii Moldova, a fost prezentat de Grigore Sâmboan, redactor șef la radio Renașterea Cluj-Napoca și absolvent al Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda”.

Clujenii au fost prezenți și în seara zilei de miercuri, 31 august, pe scena din Piața Marii Adunări Naționale, în cadrul concertului extraordinar dedicat Sărbătorii Naționale „Limba noastră cea română”. Pe lângă alți invitați, în fața publicului numeros au evoluat Orchestra simfonică, dirijor Dumitru Cîrciumaru și Orchestra municipală de muzică populară, condusă de frații Advahov.

„Limba noastră cea română” a fost celebrată pentru prima dată ca sărbătoare legală în Republica Moldova pe 31 august 1990. Aceasta după ce, la 31 august 1989, a fost adoptată legea privind revenirea la grafia latină, iar limba română dobândise statutul de limbă oficială în Republica Moldova. În România, Ziua Limbii Române se sărbătorește din anul 2013.

 

Spectacol folcloric la Hîncești, raion înfrățit cu județul Cluj

La întoarcerea spre casă, joi, 01 septembrie, clujenii s-au oprit în orașul Hîncești, ce face parte din raionul cu același nume, raion înfrățit cu județul Cluj de mai bine de un an. Aici, pe scena Casei de Cultură, taraful și ansamblul folcloric „Vatră de dor” al Școlii Populare de Arte din Cluj, alături de experții Ana Strîmturean și Felix Gălan și absolventa Mihaela Toșa, au oferit un spectacol ce a durat aproape o oră. Publicul a fost format în mare parte din elevi și profesori, deoarece manifestarea a coincis cu deschiderea anului școlar în Republica Moldova. La final, șeful Direcției de Învățământ din cadrul primăriei Hâncești, doamna Valentina Tonu, a mulțumit managerului Școlii de Arte „Tudor Jarda”, domnul Vasile Corpodean și întregului colectiv al instituției pentru spectacolul de înaltă ținută oferit, arătând că ceea ce s-a pus în scenă a fost o adevărată lecție de românism predată tinerei generații din Republica Moldova. Totul s-a încheiat cu intonarea cântecului „Hai să-ntindem hora mare”, cântat de clujeni împreună cu elevii și profesorii din Hîncești.

 La Casa raională de Cultură din Hîncești, cu o zi inainte, a avut loc și un concert festiv, dedicat jubileului de 50 de ani ai instituției de cultură, eveniment la care a luat parte și domnul Vákár Iștván, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj și Sorina Stanca, managerul Bibliotecii Județene din Cluj-Napoca.

„Pentru noi a fost o onoare să facem parte din delegația Consiliului Județean Cluj, prezentă în aceste zile în Republica Moldova, la manifestările dedicate atât aniversării a 25 de ani de la înființarea Bibliotecii Transilvania, cât și Sărbătorii Naționale Limba noastră cea română. Ne-am propus și suntem convinși că am reușit să consolidăm această punte de legătură, această punte de suflet, între Transilvania și Basarabia, între România și Republica Moldova. Ne bucurăm de această colaborare deosebită și de orice întâlnire cu frații noștri de peste Prut și sperăm să ne reîntâlnim curând”, a declarat managerul Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda”, domnul Vasile Corpodean. 

ȘCOALA POPULARĂ DE ARTE DIN CLUJ, PREZENTĂ LA CHIȘINĂU, LA EVENIMENTELE DEDICATE SĂRBĂTORILOR NAȚIONALE

ȘCOALA POPULARĂ DE ARTE DIN CLUJ, PREZENTĂ LA CHIȘINĂU, LA EVENIMENTELE DEDICATE SĂRBĂTORILOR NAȚIONALE

ȘCOALA POPULARĂ DE ARTE DIN CLUJ, PREZENTĂ LA CHIȘINĂU, LA EVENIMENTELE DEDICATE SĂRBĂTORILOR NAȚIONALE

ȘCOALA POPULARĂ DE ARTE DIN CLUJ, PREZENTĂ LA CHIȘINĂU, LA EVENIMENTELE DEDICATE SĂRBĂTORILOR NAȚIONALE

ȘCOALA POPULARĂ DE ARTE DIN CLUJ, PREZENTĂ LA CHIȘINĂU, LA EVENIMENTELE DEDICATE SĂRBĂTORILOR NAȚIONALE

ȘCOALA POPULARĂ DE ARTE DIN CLUJ, PREZENTĂ LA CHIȘINĂU, LA EVENIMENTELE DEDICATE SĂRBĂTORILOR NAȚIONALE

ȘCOALA POPULARĂ DE ARTE DIN CLUJ, PREZENTĂ LA CHIȘINĂU, LA EVENIMENTELE DEDICATE SĂRBĂTORILOR NAȚIONALE


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact