Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ PRODUCȚII DE CLASĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » INAUGURAREA SECȚIEI DE ARTE VIZUALE, LA CÂMPIA TURZII

INAUGURAREA SECȚIEI DE ARTE VIZUALE, LA CÂMPIA TURZII

Sala de expoziții a Palatului Cultural „Ionel Floașiu” din Câmpia Turzii, arhiplină, a găzduit miercuri seară, 12 octombrie 2016, - cu un spectacol artistic, speech-uri de bun venit și o reușită expoziție de pictură -  inaugurarea Secției externe de Arte vizuale din Câmpia Turzii, ce va funcționa sub directa îndrumare a Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca. Printre numeroșii spectatori veniți să se bucure de mult așteptatul eveniment s-au numărat și personalități ale județului și ale orașului: vicepreședintele Consiliului Județean, dl. Vakar Istvan, primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, oaspeți din Cluj-Napoca și Turda, dar și numeroși iubitori de cultură din localitate.

Spectacolul artistic a fost prezentat, în maniera sa tonică și inconfundabilă, de Petre Băcioiu, binecunoscutul actor al Teatrului Național din Cluj-Napoca și expert al claselor de actorie și retorică ale școlii. Evenimentul a debutat cu microrecitalul cursantului Mihail Feier - anul III chitară, la clasa expertului Emanuil Toma - cu o arie de Johann Sebastian Bach și piesa „Alegretto” de Matteo Carcassi. A urmat evoluția Olimpiei Damșa – cursantă în anul II a clasei de pian a expertului Olga Bordas, cu „Mariage d`amour”, de Richard Clayderman, ambele momente fiind bine receptate de public. De menționat că eleva Olimpia Damșa, o mare speranță a Școlii de Arte Cluj-Napoca, a fost aureolată în urmă cu două săptămâni cu Premiul I la Festivalul Național de Muzică de la Slatina, festival organizat de Școala de Arte Slatina. Finalul momentului artistic oferit de experții și cursanții instituției de cultură clujene a aparținut unui trio compus din Bianca Hodrea – vioară, expert Olga Bordas – pian și expert Emanuil Toma – vioară.  Între momentele muzicale, Petre Băcioiu a prezentat la rândul său „din oceanul acesta de muncă și artă, câteva picături poetice” din creația Niculinei Mureșan, George Bacovia și Nichita Stănescu.

 

INAUGURAREA SECȚIEI DE ARTE VIZUALE, LA CÂMPIA TURZII

 

 

INAUGURAREA SECȚIEI DE ARTE VIZUALE, LA CÂMPIA TURZII

 

A urmat momentul discursurilor – sincere, directe, deloc sforăitoare – ale invitaților și celor implicați în apariția noii secții externe a Școlii de Arte Cluj-Napoca. „Suntem fericiți că reușim să inaugurăm o Secție externă de Arte vizuale și acest trend este în rând cu ceea ce Școala de Arte și-a stabilit cu ani în urmă: să aibă o adresabilitate cât mai mare în rândul locuitorilor județului nostru. Astfel, după secțiile din Gherla, Dej, Turda reușim în sfârșit să avem o secție externă și la Câmpia Turzii, iar referindu-mă la acest aspect o menționez pe Iuliana Pop, fosta elevă a Școlii de Arte Cluj – președintele Asociației Artiștilor Plastici Câmpia Turzii – care a avut, împreună cu primarul muncipiului, Dorin Lojigan, o contribuție hotărâtoare la apariția acestei secții”, a declarat, printre altele, dl. Vasile Corpodean, managerul Școlii Populare de Artă Cluj-Napoca.

La rândul său, vizibil emoționat, dl. Vakar Istvan a mărturisit următoarele: „Dl. Băcioiu spunea, când m-a prezentat, că urmăresc îndeaproape activitățile Școlii de Arte și afirmația lui m-a pus pe gânduri. Într-adevăr, cuvântul „a urmări” are mai multe sensuri – unul  negativ, acela de a verifica pe cineva, dar și unul pozitiv - în care să urmărești pe cineva cu drag, așa cum se petrece în cazul meu cu Școala de Arte. Să urmărești activitățile acestei instituții - ca să te destinzi după o zi grea de lucru și să faci tot posibilul ca să fii spectator la acestea, e ceva. De ce? Pentru că fiecare „acumulator” trebuie să fie introdus în „priză”. Asta suntem noi toți, funcționăm cu astfel de „baterii” care ne încarcă sufletul și trupul – iar pe mine mă încarcă muzica, pictura, poeziile acestea de toamnă... Vă felicit pentru inițiativă, îi mulțumesc domnului primar pentru sprijin și știu că acesta este doar un început și mai știu și că va asigura creșterea acestei instituții, motiv pentru care va avea un „urmăritor” sau, dacă vreți, un sprijin în Consiliul Județean Cluj”.  

În speech-ul său, Dorin Lojigan, primarul municipiului Câmpia Turzii a menționat, cu modestie, că nu este neapărat el inițiatorul înființării acestei secții externe a Școlii de Arte din Cluj-Napoca. „Acesta este mai ales Iuliana Pop, care a venit mereu la mine și cu care am discutat despre acest proiect, astfel, iată că se întâmplă! Nu e un pas, e un prim pas pentru promovarea valorilor și oamenilor din Câmpia Turzii – iar eu vă asigur de sprijinul Primăriei, pentru că pe al meu o să-l aveți oricum”. A urmat decernarea diplomei “Prietenii Artelor” făcută de dl. manager Vasile Corpodean, inimoasei absolvente a Școlii de Arte din Cluj-Napoca, Iuliana Pop, astăzi înscrisă în anul I la “tehnici în pictură”, la aceeași instituție - un gen de masterat, de perfecționare în domeniu. Cu vocea gâtuită de emoție, d-na Iuliana Pop a mulțumit pentru elogiile care i s-au adus, adăugând că  „atunci când ne propunem ceva măreț, visele pot deveni realitate, așa cum scrie, perfect adevărat, într-o carte pe care am citit-o curând: suntem ceea ce gândim”.

În continuare, dl. Romeo Păvăloaia, vicepreședintele Asociației Artiștilor Plastici din Câmpia Turzii - la început un autodidact în artele plastice  („în copilărie făceam figuri de voievozi din coaja copacilor în pădurile Sucevei”), și mai târziu ins care le-a studiat în mod organizat - referindu-se la importantul eveniment de miercuri, 12 octombrie, a declarat, profetic: “Cu siguranță, demersul care a început astăzi va fi o reușită și roadele le vom culege anii viitori”.  A venit rândul doamnei expert Felicia Răcean, șefa Secției externe Turda a Școlii de Arte din Cluj-Napoca, totodată profesoară a celor 17 cursanți înscriși la compartimentul nou înființat de la Câmpia Turzii, la specialitățile pictură, grafică și artă decorativă. Tot ea a fost și cea care a prezentat expoziția de pictură cuprinzând lucrările realizate în Tabăra de creație Cheile Turzii - 2015, componente și ale expoziției itinerante “Iubesc Clujul!”, prezentă deja și peste granițele țării. Apoi a încheiat, astfel: “Ceea ce se întâmplă azi în Câmpia Turzii e marele vis, devenit o și mai mare realitate, o dorință pe care o aveam mai demult – dar care azi a devenit ceva concret. Pentru toate acestea le mulțumesc sincer domnului Primar Dorin Lojigan și doamnei Iuliana Pop, pentru că au răspuns extrem de prompt pentru deschiderea acestei secții”. 

 INAUGURAREA SECȚIEI DE ARTE VIZUALE, LA CÂMPIA TURZII

 

 

INAUGURAREA SECȚIEI DE ARTE VIZUALE, LA CÂMPIA TURZII

 

 

INAUGURAREA SECȚIEI DE ARTE VIZUALE, LA CÂMPIA TURZII


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact