Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ PRODUCȚII DE CLASĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » A ABSOLVI CURSURILE ȘCOLII POPULARE DE ARTE CLUJ, O MARE ȘANSĂ

A ABSOLVI CURSURILE ȘCOLII POPULARE DE ARTE CLUJ, O MARE ȘANSĂ

 


A ABSOLVI CURSURILE ȘCOLII POPULARE DE ARTE CLUJ, O MARE ȘANSĂ


Instituție de aleasă educație a membrilor comunității, Școala de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca a oferit culturii clujene – și nu numai – nume răsunătoare, care au făcut carieră în show-bizz-ul românesc. Totul, pornind de la profesorii săi, redutabili, constituind fiecare în parte o adevărată personalitate în domeniul său, iar când vorbim de dotările instituției, putem spune că sunt cu adevărat remarcabile, la cele mai înalte standarde. După înscrierile sutelor de cursanți la numeroasele secții ale instituției pentru anul 2016-2017, mai sunt, totuși, disponibile câteva locuri la specialitățile: dans modern, dans contemporan, chitară clasică, inițiere corală, violoncel, pictură, grafică, joc popular. De aceea, i-am intervievat pe câțiva din experții de marcă ai instituției pentru a ne spune despre farmecul acestor magnifice discipline artistice și a le da ghes tinerilor – și nu numai – în abordarea lor, cu curaj. Totul, într-o lume a automatizării și aplatizării din ce în ce mai accentuate a personalității umane.

Referitor la dans, d-na Moga Melinda, expertul claselor de dans clasic, modern și contemporan a avut amabilitatea să ne declare următoarele: „Cursurile de coregrafie se adresează celor doritori, cu vârste cuprinse între 7 și 35 de ani, pasionați de stilurile coregrafice – clasic, modern, contemporan – care pe parcursul întâlnirilor noastre vor ajunge să-și cunoască mai bine corpul, principalul instrument de exprimare al unui dansator – fie el amator sau profesionist. În cazul dansului clasic rigorile sunt mai mari, cursanții fiind nevoiți să învețe limbajul baletului clasic, iar celelalte forme se bazează în principal pe limbajul corporal liber, aflat în mișcare. Având o sală de studiu extrem de performantă, cursurile pregătesc antrenarea corpului până la expunerea acestuia, inclusiv într-o formă scenică. De asemenea, prin faptul că se lucrează în grup, există și forme de socializare, nu numai în sine, în cadrul cursului – ci și cu publicul larg, sau în compania altor cursanți de la diverse compartimente ale școlii noastre (teatru, muzică ușoară, etc.) precum și trupe de dansatori ale altor școli de arte”.

La rândul său, expertul secției de grafică, Raluca Bobiș a ținut să-și prezinte cursul pe care-l predă și perspectivele care i se oferă unui cursant care îmbrățișează grafica: „Cursul de grafică se adresează persoanelor pasionate de arte vizuale și în principal celor care vor să își dobândească libertatea de expresie, să își descopere noi abilități, tehnici plastice specifice graficii. În primul an de studiu cursanții vor aprofunda studiul după obiecte cu texturi, forme diferite (natura statică) în tehnica creion grafit, cărbune, pastel (cretă colorată), crochiuri, studiu după mulaje de ghips, anatomie artistică și compoziții (libere, tematice). În anul 2 și 3 cursanții vor continua studiul după mulaje de ghips, figură umană, vor deveni mai familiari cu noțiuni bazice de anatomie artistică. Vor continua cu teme compoziționale, desen de cercetare, ilustrație, de asemenea vor explora tehnici precum desenul în peniță, laviu, colaj, tehnici mixte și tehnici de imprimare: linogravura”. 

Maestrul Viorel Dragomir, expertul și instructorul secției de joc popular a participat, împreună cu ansamblul „Vatră de Dor”, la majoritatea spectacolelor folclorice susținute sau organizate de Școala de Arte în ultima perioadă, dar și la cele organizate în colaborare cu instituții similare din țară sau străinătate. Fost „jucăuș” de renume la majoritatea ansamblurilor clujene, crezul său artistic și de viață, cele care l-au impulsionat să aleagă calea jocului popular și a slujirii folclorului autentic, pot fi rezumate în câteva stihuri, rostite în anul 2014 – când acesta se afla la interviul pentru preluarea ansamblului și  a fost întrebat de către comisie: ce îl îndeamnă să facă asta? I-a răspus acesteia prin următoarele versuri: < Moșii și strămoșii noștri/ Toți țărani, uniții obștii/ Au lăsat pentru-a lor prunci/ Patru tainice porunci:/ Jocul nostru să-l jucați / Limba să nu ne-o uitați/ Portul nostru să-l purtați /Limba să nu ne-o uitați / Doina veșnic s-o cântați!>” De aceea, pentru el nu există o misiune mai sfântă și mai frumoasă decât de a-i deprinde cu tainele jocului pe tinerii îndrăgostiți de folclorul românesc.  

De asemenea, dl. Dorin Mircea Simionescu, un cunoscut muzician clujean, dirijor și expert al școlii, ne-a împărtășit câteva din credințele sale referitoare la această artă: „Vreau să le transmit părinților viitorilor cursanți că, practic, mai pot să-și înscrie copiii la cursurile de canto clasic, inițiere corală, violoncel – dar și la alte instrumente muzicale, precum chitara clasică. Ce poate fi mai frumos decât să cânți vocal sau la un instrument? De altfel, specialiștii au constatat că cei care studiază muzica dobândesc niște aptitudini deosebite și mental se dezvoltă mai bine, pentru că muzica se adresează emisferei stângi a creierului, care nu-i îndeobște foarte folosită. Sunt persoane mature care o viață întreagă au visat să cânte, dar condițiile vieții le-au fost potrivinice, iar acum e momentul potrivit pentru această schimbare benefică - sub îndrumarea unor specialiști de mare clasă în domeniu”.

Un amănunt important. Pe lângă cursurile la care se acordă diplome de absolvire Școala de Arte Cluj-Napoca desfășoară și cursuri care urmăresc să atragă iubitori ai artelor în diferite forme de exprimare, fără ca acestea să fie implicate obligatoriu în activitățile culturale curente ale instituției, iar formarea și dezvoltarea acestor cursanți nu se va face după o programă analitică – examene, catalog, etc. – ci după  nevoia sau dorința cursanților. Astfel, pentru anul educațional 2016 -2017, Școala de Arte organizează cursuri la Asistență artistică pentru toate categoriile de vârstă, pe toate compartimentele, excepție făcând cursurile: regie sunet, producție audio, tehnici în dans modern, instructor coregrafi în joc popular și dans, design vestimentar, improvizație de jazz, tehnici interpretative în muzica ușoară și muzica populară. În domeniul cursurilor pregătitoare pot fi urmate următoarele secții: Arte vizuale – pictură și grafică; Muzică – pian, vioară, violoncel și chitară clasică; Coregrafie – dans modern și dans contemporan.  

Pentru informații suplimentare vă oferim următoarele date de contact: Tel: +40 - 0264-592576, Fax: +40 - 0264-410377, e-mail:scoaladeartecluj@yahoo.com,  www.scoaladearte.ro.


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact