Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ PRODUCȚII DE CLASĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » SPECTACOL DE EXCEPȚIE CU PRILEJUL "ZILEI MONDIALE A TEATRULUI"

SPECTACOL DE EXCEPȚIE CU PRILEJUL "ZILEI MONDIALE A TEATRULUI"

Spectacole de ținută la Școala Populară de Arte Cluj, cu prilejul „Zilei Mondiale a Teatrului”

Joi, 23 martie, 2017, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj a sărbătorit, în Sala „Șantier” a instituției, „Ziua Mondială a Teatrului” prin trei minispectacole susținute de trupa de teatru „Pavlov 25” a instituției, trupa de teatru a secției externe Dej a Școlii de Arte Cluj și clasa de actorie de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj.  

Seara a fost deschisă cu două miniscenete ale trupei „Pavlov 25 ”: „Nu-i pentru cine se pregătește” – de Petre Băcioiu,  în interpretarea dezinvoltă a cursanților anului I Francesca Tighinean și Attila Mărginean și „Un băiat și o fată” - de Attila Mărginean, în interpretarea Andreei Radu și a lui Attila Mărginean. În continuare, au urmat șapte monologuri, interpretate de cursanții:  Mariana Andreșan, cu o adaptare după piesa „Vizita bătrânei doamne” – de Friedrich Dûrrenmatt, Simina Barna – cu un text de Petre Băcioiu, Ana Gocan – cu un text personal, Evelyn Hutton – cu un text scris de Vladimir Helmis, Tudor Pojar – cu un text de Petre Băcioiu, Francesca Tighinean - cu  un text de Penelope Douglas și Mărginean Attila – cu un text personal. La aceste momente au impresionat mai ales interpretarea plină de temperament și energie a Marianei Andreșan, o cursantă aflată la vârsta „50 plus”, dar și cea a foarte tinerei Francesca Tighinean, care se anunță de pe acum o mare speranță, deși se află doar în anul I a clasei de actorie a expertului Petre Băcioiu.

Al doilea moment teatral al serii a fost oferit de trupa de teatru a secției externe Dej a Școlii de Arte Cluj, coordonată de expert  Mariana Reman. Cu acest prilej a fost prezentată piesa „Țara lui Papură-Împărat”, o parodie regizată de Valentin Cotiga, după basmul „Sânziana și Pepelea” al lui Vasile Alecsandri, în care cele șapte personaje se mișcă într-un univers actual – cu expresii de bon-ton, deja consacrate, gen „succesuri” – iar momentul a constituit un minunat prilej pentru cel care a adaptat piesa lui Alecsandri să descrie în tușe groase defectele societății actuale, „grefate” peste cele ale societății de la mijlocul secolului al XIX-lea. Au interpretat, cu real talent și dăruire următorii tineri cursanți: Alin Demian – Papură-Împărat, Denisa Bote – Sânziana, Filofteia Moldovan – Muma Pădurii și Zâna Lacului, Luiza Peter – Doica prințesei Sânziana, David Miheștean – Păcală și Pepelea, Cătălin Frențiu – Tândală și Zmeul, Cristi Câmpean – Povestitorul și Solul Împăratului.

Cea de-a treia reprezentație a serii teatrale de la Școala de Arte Cluj, le-a aparținut tinerilor artiști din clasa a XI-a B de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj, cu piesa „Casa Bernardei Alba”, de Federico Garcia Lorca. Dramă a satului spaniol, piesa descrie o lume tradițională, închistată în reguli rigide și tabuuri. Dar, se pare că oamenii din orice sat de oriunde în lume sunt conservatori ai tradițiilor, chiar și atunci când tradițiile distrug indivizii. Iar evadarea celor cinci fiice ale Bernardei Alba – o femeie aspră și rigidă, total neînduplecată - se poate face doar în dans, vis, artă, nebunie sau moarte, așa cum se întâmplă și cu una din fiicele sale. Au interpretat excelent, făcând roluri memorabile următorii actori amatori: Boar Georgiana – Magdalena, Boșca Patricia – Amelia, Dobocan Antonia – Martirio, Frandeș Alina – Bernarda, Mestic Nicoleta – Angustias, Pastor Roxana – Maria Josefa, Porcilă Marian – Pepe Romano, Sărăcuț Sara – La Poncia, Topan Sebastian – Omul cu dantele, Varadi Raluca – Adela. Pregătirea muzicală i-a aparținut prof. dr. Sorina Gașpar, coregrafia lui Răzvan Boar, balerin la Opera Română Cluj-Napoca iar coordonarea artistică și scenică prof. dr. Laura Corpodean.  Evenimentul, în sine, care a durat circa două ore, a fost prezentat de către actorul Petre Băcioiu, expertul secției de actorie și retorică al Școlii de Arte Cluj.  

La finalul evenimentului managerul instituției organizatoare, dl. Vasile Corpodean, a mărturisit spectatorilor, care au umplut până la refuz sala: „Sunt fericit că am reușit să continuăm acest proiect și că v-ați  simțit bine la aceste reprezentații. Astăzi ați văzut două din cele trei instituții-școală din județ care se ocupă de arta teatrală – Școala de Artă Cluj, cu secțiile Cluj și Dej și Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”  - mai puțin cea de-a treia, Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai”. În continuare a luat cuvântul  d-na Mariana Pintilie, directorul Liceului de Coregrafie, care a făcut un emoționant apel către tinerii din Cluj-Napoca să se înscrie la acest liceu la care – fiind vorba de teatru - nu mai puțin de 100 de elevi învață la această oră arta actoriei. Apoi le-a mulțumit actorilor și profesorilor implicați în realizarea spectacolului „Casa Bernardei Alba”, arătând că are un motiv în plus de satisfacție  pentru  că înainte de a prelua conducerea liceului le-a fost dirigintă, în clasa a IX-a, celor care au performat joiseară pe scena Școlii de Arte Cluj. Evenimentul a luat sfârșit abia după ce – în aplauzele generale – managerul Vasile Corpodean a înmânat reprezentanților celor trei trupe diplome de participare. 

SPECTACOL DE EXCEPȚIE CU PRILEJUL

SPECTACOL DE EXCEPȚIE CU PRILEJUL

SPECTACOL DE EXCEPȚIE CU PRILEJUL


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact