Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ PRODUCȚII DE CLASĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » FESTIVALUL "PENTRU CĂ E PRIMĂVARĂ" - EDIȚIA A IX-A

FESTIVALUL "PENTRU CĂ E PRIMĂVARĂ" - EDIȚIA A IX-A

Șase ore de spectacol la Școala de Arte Cluj, în cele două zile ale Festivalului „Pentru că e primăvară”! - Ediția a IX-a

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului de muzică vocal-instrumentală, dans, teatru și joc popular „Pentru că e primăvară!” s-a desfășurat joi 30 și vineri 31 martie a.c., în Sala „Șantier” a Școlii de Arte Cluj, arhiplină de fiecare dată! Dar pe lângă publicul numeros, au onorat cu prezența lor în prima zi a festivalului și managerii Școlilor de Arte din Zalău, Bistrița și Alba-Iulia, pe lângă cel al Școlii de Arte Mureș, instituție implicată, efectiv, în organizarea evenimentului. Cu toții au dorit să participe la inaugurarea Proiectului „100”,  care se adresează școlilor de arte aflate fiecare la aproximativ 100 de kilometri distanță de Cluj-Napoca, proiect de colaborare între instituții, conceput de managerul Școlii de Arte Cluj, dl. Vasile Corpodean. Au fost prezenți, de asemenea și domnii Alexandru Câmpean și Vákár István, vicepreședinții Consiliului Județean Mureș și Cluj. Reamintim că acest proiect este inclus totodată și în Programul „Centenarul României”, complementar însă celui intitulat „Trei inimi românești” dedicat școlilor de arte din provinciile noastre istorice. Cu ocazia acestei prime ediții, cea care a fost invitată să participe și să performeze pe scenă a fost Școala de Arte Târgu Mureș, urmând ca până la 1 Decembrie 2018, când se va împlini Centenarul României, să aibă loc numeroase alte activități realizate împreună și cu celelalte școli incluse în proiect, școlile de arte din Bistrița, Zalău și Alba-Iulia. Iar reprezentanții Școlii de Arte Mureș au făcut-o pe deplin, joi 30 martie, într-un superb spectacol care a durat o oră și jumătate, venind apoi rândul gazdelor de la Școala de Arte Cluj, să delecteze publicul timp de peste două ore! Iar prezentatorii evenimentului, Mariana Reman și Petre Băcioiu au contribuit, din plin, la reușita lui prin vorbe de duh și minirecitaluri poetice! 

Spectacolul a fost deschis cu piese de muzică ușoară, alese din repertoriul național și internațional, interpretate de cursanți mureșeni, plini de talent ai claselor de canto muzică ușoară, coordonați de profesorii: Raluca Apolțan, Lelia Albu, Kovacs Timea, Tasi Nora. A urmat un scurt dar sugestiv moment de muzică populară, cu piese vechi, frumoase și dificil de interpretat, a doi tineri cursanți, Alex Naghi și Raul Tamba, coordonați de profesorii Valentina Teanc și Dorina Oprea. Cel de-al treilea punct din spectacolul Școlii de Arte Mureș a constat în prezentarea unei piese de teatru, „A fost odată”, interpretată de cursanții clasei de actorie, coordonată de Anca Florea. În fapt, piesa reprezintă o ieșire în lumea reală a personajelor basmelor  sau a povestirilor pentru a convinge cititorii că poveștile au în continuare un rol determinant pe această lume. Astfel, personaje ca Albă ca Zăpada, Aladin, Mica Sirenă, Vrăjitoarea, Frumoasa, Bestia, Scufița Roșie, Lupul, Tarzan, au folosit un limbaj contemporan, inclusiv dansând și cântând pe ritmuri latino, pop, rock și le-au transmis copiilor că merită să-i caute în continuare între paginile cărților, deoarece doresc să rămână cu orice preț eroii lor, o dată cu venirea fiecarei seri... Un discurs, reușit, despre artă a rostit și Oana Botoc, inscrisă la cursul de retorică al expertului Petre Băcioiu de la Școala de Arte Cluj.

După aceea a urmat evoluția cursanților și experților Școlii de Arte Cluj prin trupele de muzică ușoară „Recovered”, „Clussium”, „Napoca” – coordonate de expert Rareș Suciu, „Spa Jazz Band”- coordonator instructor Onișor Rodilă, formația de percuție ritmică „La început a fost ritmul”- coordonată de expert Ștefan Vannai (felicitări pentru piesa-compoziție a lui Ștefan Vannai, „Sempre Latino”), Fanfara Județului Cluj – dirijor, expert Flaviu Mogoșan, Trupa de teatru „Pavlov 25” – coordonator, expert Petre Băcioiu, Trupa de dans contemporan „Rhythm Nation”- coordonator, expert Melinda Moga, și cursanții claselor de muzică ușoară, coordonați de experții Marina Simionescu și Petrovici Tûnde. O prestație apreciată a avut și Corul „Canticorum”, coordonat de expert Dorin Simioneascu prin interpretarea, cu virtuozitate a unor piese de Hans Leo Hassler și Johannes Brahms. Momente care au creat emoție reală în sală și au fost răsplătite cu ropote de aplauze!

La finalul celor trei ore și jumătate de spectacol au luat cuvântul managerul Vasile Corpodean și invitații de onoare ai Școlii de Arte Cluj, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș - dl. Alexandru Câmpean, cel al Consiliului Județean Cluj - dl. Vákár István și dl. Iuliu Praja, managerul Școlii de Arte Mureș, implicat în proiect. „Vă mulțumesc d-lor vicepreședinți pentru că ați venit în rândul nostru, dumneavostră d-le Vákár pentru că sunteți un fan al Școlii de Arte, le mulțumesc și colegilor de la Târgu Mureș, Bistrița, Sălaj și Alba Iulia pentru că ne-au onorat cu prezența lor. Îi asigur că până la 1 Decembrie 2018, ne vom mai întâlni cu multe alte prilejuri artistice”, a declarat dl. Vasile Corpodean. La rândul său, dl. Alexandru Câmpean, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș a elogiat activitatea Școlii de Arte Cluj și ambianța cu totul specială a evenimentului: „Încă de la prima întâlnire cu clădirea aceasta am rămas impresionat și țin să vă felicit pentru tot ce-ați realizat aici, împreună cu Consiliul Județean și să continuați ce-ați început. Iată, cifra 100 – 100 de kilometri, 100 de idei, 100 de evenimente - să vă călăuzească, să vă vină mereu idei pe care să le aplicați  și care la final, să  încânte pe toată lumea”. „Felicit organizatorii, pe dl. manager Vasile Corpodean pentru încă o reușită importantă, cea de față  și-i felicit și pe reprezentanții instituției pe care o reprezint, Școala de Arte Târgu Mureș. Dar nu putem decât să le fim recunoscători organizatorilor pentru că s-a făcut o „cărare” între Târgu Mureș și Cluj, astfel că pentru câteva ore am depășit barierele și distanțele, întâlnindu-ne aici din nou”, a mărturisit, la rândul său, dl. Iuliu Praja, managerul Școlii de Arte Mureș. La rândul său, dl. Vákár István a reamintit, celor prezenți, unul din motivele pentru care vine cu drag la Școala de Arte Cluj: „Întotdeauna după o zi de muncă e bine să mergem la Fabrică... La Fabrica de Cultură, aici unde toată lumea își face datoria în mod firesc și unde diamantele-profesori finisează diamantele-cursanți și le desăvârșesc întru artă”. Au urmat momentele decernării unui „Înscris de onoare” pentru contribuția la „Proiectul 100”, d-lui Iuliu Praja și a diplomei „Prietenii Artelor” experților Ana Strîmturean și Felix Gălan.   

Cea de-a doua zi de festival, vineri 31 martie, a cuprins peste două ore de program artistic de calitate.  La debutul acestuia, spectatorii au putut audia recitaluri de pian, vioară, violă și chitară clasică, în interpretarea cursanților coordonați de experții Olga Bordas și Emanuil Toma. A urmat un moment teatral, cu piesa „Țara lui Papură-Împărat”, o parodie regizată de Valentin Cotiga, după basmul „Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri, interpretat de Trupa de teatru Dej, coordonată de expert Mariana Reman. Următoarele zeci de minute au aparținut folclorului, care a deschis seria evoluțiilor printr-un moment coregrafic de excepție, dedicat anotimpului primăvara, „Craiul Semănătorilor” - ciclic, având la bază o „poveste” - realizat de dansatorii de la Florești, coordonați de instructorul coregraf Dinu Ban. Au fost la înălțime și cursanții cursului de canto muzică populară Dej – coordonator Felix Gălan și cei din Gherla – coordonator Ion Dordoi, acompaniați de taraful condus de Emil Mihaiu. O surpriză majoră a reprezentat, pentru cronicar – dar și pentru public - evoluția lui Petru Țentian, de la Gherla, un talent nativ ajuns la vârsta „50 plus”. A urmat evoluția cursanților clasei de instrumente de suflat coordonată de expert Petrică Pleșca, cu o suită instrumentală românească și intervenții personale, acompaniați de Taraful „Vatră de Dor” – dirijat de expert Iancu Pop.  Un remarcabil moment muzical l-au oferit, la rândul lor și  cursanții clasei de canto muzică populară –  coordonați de experții Ana Strîmturean, Denisa Bonțe și Claudiu Ciotleuș – acompaniamentul fiind asigurat în continuare de Taraful „Vatră de Dor”.  Finalul, absolut special le-a aparținut dansatorilor Ansamblului folcloric „Vatră de Dor”, coordonați de instructorul coregraf Viorel Dragomir.  Aflați într-un continuu progres aceștia au interpretat, cu o virtuozitate neobișnuită pentru niște amatori, o suită de jocuri de pe Dealurile Clujului, reușind să facă o dată în plus dovada talentului lor, precum și a experienței instructorului coregraf.

În concluzie, două zile pline de reușite momente artistice, aparținând tuturor genurilor, în două spectacole care au totalizat șase ore și au demonstrat din nou întreaga măsură a forței organizatorice, creatoare și interpretativă a Școlii de Arte Cluj! 

FESTIVALUL

FESTIVALUL

FESTIVALUL

FESTIVALUL

FESTIVALUL


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact