Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ PRODUCȚII DE CLASĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » APARIȚII ÎN PRESĂ » Protejarea patrimoniului istoric, prioritate pentru CJ Cluj - apariție în ziarul Făclia

Protejarea patrimoniului istoric, prioritate pentru CJ Cluj - apariție în ziarul Făclia

Arhitecți și specialiști în patrimoniu din diverse județe ale României s-au reunit joi și vineri la Cluj-Napoca în cadrul Seminarului Național ,,Arhitectura Culturii – Clădiri vechi, cultură perenă”. pe parcursul celor două zile de dezbateri, participanții au prezentat diverse proiecte de succes privind reabilitarea și restaurarea clădirilor de patrimoniu și au încercat să găsească soluții pentru conservarea patrimoniului construit.

Evenimentul a marcat, totodată, inaugurarea sediului reabilitat al Școlii Populare de Arte Tudor Jarda și aderarea Consiliului Județean Cluj la Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR).

Demersul Consiliului Județean Cluj a adera la ALZIAR vine pentru a putea desfășura proiecte comune cu privire la protejarea și valorificarea patrimoniului istoric și cultural județean. A.L.Z.I.A.R. este o organizație non-guvernamentală, non-profit și fără caracter politic, ce are ca scop principal în cadrul activității desfășurate, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural român. Aceasta a fost înființată, pe durată nedeterminată nedeterminată, în data de 15 iunie 2004, la inițiativa Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, Asociației Franceze a Orașelor și Regiunilor de Artă și Istorie și a Orașelor cu Zone Protejate, Municipiile Alba Iulia și Târgoviște. Asociația are calitatea de membru în Biroul de Conducere al Asociației Europene a Orașelor și Regiunilor Istorice și are în present 41 de membri, respective 13 județe prin consilii județene și 28 de municipii, orașe și comune, prin consiliile locale.

Vicepreședintele CJ Cluj, Vákár István a ținut să sublinieze importanța intrării forului județean în această organizație este foarte importantă. „Am avut onoarea să particip la câteva acțiuni ale sale și am realizat că, la nivelul anului trecut, județul nostru nu era membru în A.L.Z.I.A.R.. Și atunci văzând numele localităților și județelor membre mi-am zis că e foarte important să facă parte din ea și Clujul. Așa că am propus proiectul și intrarea noastră în A.L.Z.I.A.R. a fost votat în Consiliu, în unanimitate, lucru destul de neobișnuit, de membrii tuturor partidelor politice. Acum toată lumea este foarte mulțumită fiindcă județul nostru va fi promovat și pe această cale. Însă, trebuie să subliniez faptul că artizanul acestei reușite este și dl. manager al Școlii de Arte Cluj, Vasile Corpodean, care cunoștea activitatea asociației și a facilitat prezența mea la acele întâlniri și la tot ce înseamnă ea”. La rândul său, Vasile Corpodean, directorul Școlii Populare de Arte Cluj a declarat că intrarea CJ Cluj în rândul membrilor A.L.Z.I.A.R a avut loc, nu întâmplător, chiar în Ziua Patrimoniului UNESCO. „Asociația are un portofoliu de proiecte și activități legate de prezervarea patrimoniului”, a spus Corpodean.

Cât privește sediul reabilitat al Școlii de Arte Tudor Jarda, lucrările au vizat atât clădirea cât și curțile aferente au constat în refacerea și consolidarea subsolului, refacerea structurii de rezistență la parter și etaj, înlocuirea tâmplăriei, înlocuirea planșeelor din lemn cu planșee din beton armat peste etaj, mansardarea clădirii și recompartimentarea acesteia prin adaptarea la nevoile specifice ale instituției culturale. Totodată, au fost refăcute în totalitate instalațiile electrice, termice, sanitare și a fost montat un sistem de climatizare ultraperformant, inclusiv o centrală termică proprie.

În același timp, având în vedere faptul că este destinată lucrului concomitent cu un număr mare de cursanți, precum și găzduirii unor evenimente cu un aflux mare de public, o atenție aparte a fost acordată investițiilor în elementele de siguranță, clădirea îndeplinind toate condițiile necesare pentru a fi autorizată ISU. Totodată, ea corespunde legislației în vigoare, dispunând de lift, băi special amenajate și alte elemente destinate persoanelor cu dizabilități.

C.P.


http://ziarulfaclia.ro/protejarea-patrimoniului-istoric-prioritate-pentru-cj-cluj/


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact