Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ PRODUCȚII DE CLASĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » TREI INIMI ROMÂNEȘTI - CRIȘANA, BASARABIA, TRANSILVANIA

TREI INIMI ROMÂNEȘTI - CRIȘANA, BASARABIA, TRANSILVANIA

Spectacol de succes, de 1 Decembrie, la Școala de Arte Cluj: „Trei inimi românești - Crișana, Basarabia, Transilvania”

 

Miercuri, 29 nov. 2017, Sala „Șantier” a Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” a găzduit, în avans, spectacolul de folclor „Trei inimi românești”, dedicat Zilei Naționale a României de la 1 Decembrie.  Au evoluat soliști și formații artistice din cadrul a două școli din provincia istorică Basarabia, raionul Hâncești, Republica Moldova - Liceul Teoretic „Ștefan Holban” comuna Cărpineni, Gimnaziul Pașcani – Ansamblul „Pe-un picior de plai”, satul Pașcani, cele ale Școlii de Arte „Francisc Hubic” Oradea precum și ale Școlii de Arte Cluj. Cu această ocazie am avut, practic, de-a face cu prima participare la Cluj-Napoca a unor școli din raionul Hâncești, înfrățit din 2015 cu județul Cluj, pe lângă prezența redutabilei Școli de Arte „Francisc Hubic” Oradea, cu care Școala de Arte Cluj colaborează de ani buni.

 După intonarea Imnului de stat, în spectacol au evoluat cursanții și elevii Liceului Teoretic „Ștefan Holban” comuna Cărpineni, Republica Moldova – conducător: prof. Simion Filimon, conducător artistic: prof. Galina Baraboi. Primul moment folcloric, emoționant, a început cu un dialog imaginar, purtat între frații români și moldoveni, în mâini cu drapele celor două state, după care, într-o notă de jale – reflectând durerea despărțirii artificiale a celor două „suflete” românești – a urmat recitalul folcloric al cursanților și elevilor din Cărpineni.  Au evoluat, în continuare, cu același aplomb și dăruire, elevii Gimnaziului Pașcani – Ansamblul „Pe-un picior de plai”, satul Pașcani, raionul Hâncești, Republica Moldova – conduși artistic de Ecaterina Ursu și  acompaniați de Aliona Galben. În consecință, s-au desfășurat, pe scenă, dansuri și cântece autentice din zonă, receptate cu interes de publicul care a umplut Sala „Șantier” și i-a răsplătit pe protagoniști cu aplauze prelungite. Și, înainte de punctul următor, din program, elevele Tatiana și Crina Rotaru din Republica Moldova au prezentat caracteristicile costumelor populare de sărbătoare - pentru femei și bărbați - expuse pe două manechine și aparținând zonei centrale a republicii. 

TREI INIMI ROMÂNEȘTI - CRIȘANA, BASARABIA, TRANSILVANIA

Au urmat momentele – extrem de reușite -  ale cursanților Școlii de Arte „Francisc Hubic” Oradea, a Orchestrei „Rapsodia Bihoreană”: dirijor, Liviu Buțiu, Grup vocal „Lioara”, coordonator – prof. Antonela Ferche Buțiu și a Ansamblului „Vetre Bihorene”, coregraf – prof. Dumitru Cora.  A răsunat, la început, “Suita de Bihor” interpretată cu virtuozitate de Orchestra “Rapsodia Bihoreană” iar în continuare vocea specială a Antonelei Ferche Buțiu a făcut senzație printr-o interpretare  excepțională a piesei “Așa-i românul”!  Dar și ceilalți interpreți vocali, dansatori sau instrumentiști – în special “mânuitorii” viorii cu goarnă, specifică Bihorului – au plăcut mult publicului clujean.  Apoi, tot d-na Buțiu a fost cea care a descris și cele două costume populare - bărbătesc și femeiesc – originare din zona Beiușului, neuitând să menționeze, cu tristețe, că “modelul bundei bărbătești de Beiuș a fost copiat, efectiv de către celebra casă de modă Dior, fără menționarea sursei”.  

 Au încheiat spectacolul cursanții Școlii de Arte “Tudor Jarda” Cluj, cu piese de muzică populară interpretate, în grupuri, de cursanții Arlesiana Agrijan, Adriana Felea, Roxana Șuta, Ioana Ungureșan, Marinela Bulz, Alexandru Blidar, Sebastian Roman (coordonator – expert Ana Strîmturean), Simona Bădulescu, Monica Coroiu, Diana Haja, Denisa Pop, Denisa Șaban, Rareș Istici, Nicușor Butilcă, Rareș Checicheș (coordonator – expert Claudiu Ciotleuș), Diana Maghiari, Denisa Boncean, Denisa Lar, Andrei Covaciu (coordonator – expert Denisa Bonțe). Au încântat,de asemenea și dansatorii Ansamblului „Vatră de Dor al Școlii de Arte Cluj, instructor coregraf – Viorel Dragomir, cu suite de jocuri populare din Dealurile Clujului, iar Taraful „Vatră de Dor” al Școlii de Arte Cluj, condus de către Iancu Pop, i-a acompaniat cu pricepere pe cursanții-artiști. Prezentarea spectacolului a fost făcută, ca întotdeauna, cu înalt profesionalism de actorul Petre Băcioiu, iar decorul scenei i-a aparținut d-nei Monica Korent. O altă reprezentantă a Școlii de Arte Cluj a fost meșterul popular Elvira Gavriș, expert al școlii la cursurile de cusut-țesut de la Cluj-Napoca, Bedeciu, Răchițele, Cășeiu și Mica, iar aceasta, în expunerea sa a prezentat costumele de lucru și de sărbătoare ale bărbaților și femeilor din subzona Dealurilor Clujului.   

TREI INIMI ROMÂNEȘTI - CRIȘANA, BASARABIA, TRANSILVANIA

Venind momentul speech-urilor și al distincțiilor înmânate – deopotrivă de participanți și organizatori - dl. Vasile Corpodean, managerul instituției organizatoare a mărturisit, printre altele: „O sărbătoare caldă am avut în acestă seară în Sala „Șantier”: i-ați văzut pe prietenii noștri din Oradea, cu care avem o colaborare foarte bună și care durează de ani de zile, i-ați văzut și pe cursanții și elevii din raionul Hâncești - Republica Moldova. Practic, ați văzut pe scenă două țări – dar de fapt o singură patrie”! La rândul său, dl. Liviu Buțiu, managerul Școlii de Arte „Francisc Hubic” Oradea a menționat emoția de a se afla într-o școală de arte cu adevărat europeană fiind martorul, în timp, al acestei realizări. Și, urând „La mulți ani” clujenilor, le-a oferit câte o sticlă de pălincă de Bihor directorilor Școlii de Arte Cluj – d-lui Vasile Corpodean și d-lui director adjunct Marius Moldovan. A emoționat de asemenea discursul d-nei Valentina Tomu, directorul Direcției de Învățământ a Raionului Hâncești, Republica Moldova, care a mărturisit, cu emoție: „Am traversat țara dintr-un capăt într-altul, cuprinși de un dor românesc – și poate am dovedit prin prestația tinerulor noștri că suntem ai acestei nații. Avem un vis neîmplinit – vorba poetului – și sper să ne vedem odată împreună. Iar dacă la răspântie de drumuri unii pun la îndoială acest lucru, noi, cu generațiile pe care le creștem venim, venim - iar visul nostru se va dovedi până la urmă realitate”!

Menționăm că proiectul „Trei inimi românești”, început în anul 2015 a avut până acum două ediții: cea din 2015, la care au participat școlile de arte din Botoșani, Târgu Jiu și Cluj-Napoca și cea din 2016, care s-a bucurat de participarea școlilor de arte din Timișoara și Suceava precum și de cea a Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” Cernăuți – Ucraina, alături de gazdele clujene – totul într-un simbolic gest de unire a provinciilor românești cu ocazia Zilei Naționale.

 TREI INIMI ROMÂNEȘTI - CRIȘANA, BASARABIA, TRANSILVANIA

TREI INIMI ROMÂNEȘTI - CRIȘANA, BASARABIA, TRANSILVANIA


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact