Lume multă și bună, la Galeria „Arte” a Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” (vis a vis de Primărie) la vernisajul expoziției unui pictor iubit al Clujului, Ilie Leandu Mariș, decedat în 2009, la numai 35 de ani.
În deschiderea vernisajului, Vasile Corpodean, managerul instituției a mărturisit împrejurările în care a aflat de creația pictorului dispărut în urmă cu zece ani și motivul organizării expoziției postume Ilie Leandru Mariș: „A fost o pură întâmplare această întreprindere, începută în urmă cu nouă-zece luni, după o vizită făcută prin județ, când am ajuns, împreună cu sora mea, la Coasta, la mormântul lui – și acolo am aflat că sunt zece ani de la decesul său. Eu nu l-am cunoscut pe artist, dar familia mea și prietenii săi mi-au povestit multe despre el, așa că am simțit că este obligația mea, ca director al unei școli de arte, să fac tot ce pot în acest an comemorativ, pentru a-l aminti și a-i păstra memoria, în prima expoziție de acest tip pe care o organizează Școala de Arte Cluj”.
Referentul instituției, Sorin Grecu a descris periplul său documentaristic dinainte de expoziție, mai ales refacerea din piese de puzzle a vieții artistului și transcrierea acesteia într-un reportaj, precum și parcursul său prin județ – care a însemnat fotografierea lucrărilor bisericești ale lui Iliuță, aflate în bisericile din Gădălin și Sava, prezentate pe peretele principal al expoziției.
A urmat speech-ul pictorului și profesorului Viorel Nimigeanu, de la Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca – unul din mentorii lui Iliuță din facultate, alături de regretații profesori Alexandru Chira, Florin Maxa și Gheorghe Arion. Nimigeanu a fost cel care, pe lângă învățătura și căldura sufletească oferită i-a sponsorizat și materialele cu care tânărul artist și-a conceput lucrarea de licență. „El dintotdeauna a fost un refulat în artă, aflat în război cu societatea: introvertit, discret, receptiv și sensibil la tot ce se întâmpla în jurul său. Cea mai grea artă a comunicării e tăcerea și Iliuță cunoștea arta tăcerii. Dar lumea nu l-a înțeles și, din păcate, drumul lui a fost scurt. Al unora este până la 35 de ani, vârstă la care ei și-au revărsat deja talentul și geniul, alții – cei longevivi – încep să „zboare” abia după 45- 50 și sunt lucizi și în formă maximă până-n ultima zi a vieții lor. Iliuță a făcut parte din prima categorie, din păcate. Vă dați seama ce crudă a fost despărțirea de noi, un om atât de talentat să fie chemat la Domnul la doar 35 de ani”, a spus profesorul Nimigeanu.
Cuvântul de final i-a aparținut d-nei Ioana Mariș, mama artistului – îmbrăcată de la moartea acestuia numai în haine cernite. Referindu-se la decesul fiului său, a mărturisit că în noaptea în care el a fost dus la spital a simțit o durere atroce în piept, așa cum se petrece înainte de un eveniment rău prevestitor, fiind convinsă că i s-a întâmplat ceva lui Iliuță. Iar faptul că astăzi Școala de Arte îi organizează pictorului o expoziție postumă îi aduce o mare alinare, fiind încântată și de faptul că, în curând, tablourile lui vor înnobila, permanent, Căminul Cultural „Ilie Călian” din Coasta, comuna Bonțida – localitatea unde familia a trăit și și-a desfășurat o bună bucată de timp activitatea -, prin generozitatea Laurei Pop, care donează o serie de lucrări realizate de Ilie Leandru.
Vernisajul a conținut și un moment muzical, compus din trei piese, interpretate magistral la pian și vioară de Olga Bordas și Diana Crețu, experte ale Școlii de Arte Cluj: „Sometimes When It Rains” și „Aria” de Rolf Rovland și „Chiquilin de Bachin” de Astor Piazzola.
Expoziția va putea fi vizitată, timp de o lună, de luni până vineri, între orele 13 -19. Intrarea este liberă.
http://ziarulfaclia.ro/expozitie-de-pictura-ilie-leandru-maris-la-galeria-arte/
