Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ PRODUCȚII DE CLASĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » Evenimente » SPECTACOLUL OMAGIAL DEDICAT ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI: „MOLDOVA, MUNTENIA, TRANSILVANIA“

SPECTACOLUL OMAGIAL DEDICAT ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI: „MOLDOVA, MUNTENIA, TRANSILVANIA“

Spectacol omagial dedicat Zilei Naționale a României: „Moldova, Muntenia, Transilvania“, la Școala de Arte Cluj!

O sală arhiplină aștepta, nerăbdătoare, joi 28 noiembrie, debutul Spectacolului omagial “Moldova, Muntenia, Transilvania”, organizat de Școala Populară de Arte Cluj, în cinstea Zilei Naționale a României, organizat împreună cu Școala Populară de Arte și Meserii Bacău și Școala Populară de Arte și Meserii “Vespasian Lungu” Brăila, ambele participante pentru prima oară la un spectacol de acest gen la Cluj-Napoca.  În public, oaspeți dragi urbei noastre și județului: Iurie Levinschi președintele raionului  Hîncești, din Republica Moldova, raion înfrățit cu Clujul, precum și membrii staff-ului său, din care amintim pe d-na Valentina Tonu - șef Direcție Învățământ, Ion Tulbu – șef Direcție Cultură și Turism, Galina Erhan – șef Direcție Finanțe, Elena Nichifor – șef Direcția Econimie și Cooperare Transfrontalieră. Tototdată, erau prezenți și reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj și managerii școlilor de arte din Cluj-Napoca, Prahova, Bacău și Brăila. Iar oficiile de gazdă le-a făcut, cu talent și profesionalism, Cosmin Mocean, care a caracterizat gruparea de forțe prezente în Sala “Șantier” astfel: “Aici are loc o Unire simbolică, la o sută și puțini kilometri de Alba Iulia, la o sută și un pic de ani de la Marea Unire de la 1918”.

Iar spectacolul primei invitate, Școala Populară de Arte și Meserii Bacău, a fost prezentat de însuși managerul său, d-na Carmen Voisei. “Vreau să urez Școlii de Arte Cluj ”La mulți ani”, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de existență – dar și pentru că ne-ați invitat la voi, deși e o distanță destul de mare din Moldova până la Cluj-Napoca. Dar, azi, aici împărtășim sentimente comune și cu acest prilej vă invit și pe dumneavoastră să vizitați cât mai curând Bacăul”, a mărturisit aceasta. A spart gheața Grupul  bărbătesc „Dor Străbun” - clasa externă Brusturoasa, coordonat de prof. Gheorghe Roșu -  cu o salbă de cântece de o mare vechime și originalitate,  multe din ele culese chiar de membrii grupului, din satele din jurul Bacăului. Iar virtuozii – fără a face paradă inutilă de cuvinte! – sunt următorii:  Gheorghe Roșu (vioară), Cristian Bedidic (acordeon), Dumitrel Acăroaie (cobză-voce), Petrică Pașcu (fluier-voce), Petru Farcaș (voce), Costel Hanganu (voce),  Marian Coman (voce), Sânică Boia (voce). A urmat evoluția formației de dansuri „Plaiuri băcăuane” - clasa externă Agăș, coordonată de prof. Robert Costrovanu, cu studii coregrafice la Cluj-Napoca, alcătuită din următorii: Catălin Adam, Sebastian Ișvanca, Dumitru Teodor Barn, Antonio Antal, Ionuț Cristinel Ailioaie, Ștefănuț Bogdan Ailioaie, Răzvan Mihăiță Niță, Iulian Costel Prisecaru, Lorena Gabriela Haidău, Maria Magdalena Curcă, Diana Anastasia Finea, Alina Diana Bulai, Diana Lavinia Șerban, Alexia Maria Prihoancă, Diana Camenșcic. A încântat de asemenea sala, cu frumoase doine moldovenești, solista vocală Andra Maria Rusu. Iar la finalul programului băcăuanilor, profesorul Marian Lungu a prezentat vechile modele de costume populare moldovenești, de pe Valea Trotușului, aflate pe manechine, ce stăteau înșirate pe unul din culoarele sălii, special pentru eveniment. 

A urmat spectacolul Școlii Populare de Arte și Meserii “Vespasian Lungu” din Brăila – manager Cristian Morozan – prezentat de prof. Viorel Toader. Acesta a făcut o splendidă descriere a zonei de proveniență a reprezentanților școlii, evocând marile personalități care s-au născut pe acele meleaguri – de la Panait Istrati, Hariclea Darclee, Ana Aslan, Maria Filotti până la Mihail Sebastian, Petru Ștefănescu-Goangă sau Fănuș Neagu. “E un spațiu privilegiat prin poziția sa geografică, oferind deschidere spre lumea Orientului și totodată a Occidentului”, a adăugat acesta. Iar spectacolul a fost și el la înălțime! A început cu o Horă de concert – interpretată de Orchestra “Rapsozii Brăilei” , coordonată muzical de prof. Cristian Șonea, apoi publicul a fost încântat de “Pandelașul” – interpretat de Grupul vocal “Flori dunărene” – coordonat de prof. Marieta Ion. A impresionat, de asemenea, dansul popular al Ansamblul folcloric “Tinerii Bărăganului” - coordonator prof. coregraf Neculai Ciurea și Suita de dansuri populare și cântecele: “Hora” interpretată de prof. Cristian Șonea, la acordeon,“La fântână-n Bărăgan” - solist vocal Andreea Vizureanu “, Horă” – la vioară Alexandru Murgu“, Neica vine și se duce” - solist vocal Bianca Mirică , “Nu asear-alaltăseară”- solist vocal Mădălina Frățilă. A urmat o Suită de dansuri populare, după care Grupul vocal “Flori Dunărene” a interpretat piesa “Dunăre, potecă lină”. Programul artistic a fost încheiat, fulminant, cu un nou dans popular al Ansamblului folcloric “Tinerii Bărăganului”, iar finalul momentului, oferit de către oaspeții gălățeni a aparținut prof. Viorel Toader, care a prezentat, la rândul său două costume tradiționale din zona pe care o reprezintă.

La debutul momentului gazdelor clujene, referentul de presă Sorin Grecu a prezentat cel mai recent număr, 17, al revistei ARTE, editat de Școala de Arte Cluj: un număr dens de 74 de pagini și 17 subcapitole, care ilustrează totalitatea acțiunilor desfășurate de către instituție pe parcursul anului educațional anterior. Apoi, renumitul meșter popular Elvira Gavriș – subliniind că, în semn de respect pentru arta populară, 2019 a fost proclamat “Anul tradițiilor la Școala de Arte Cluj” -  a prezentat o pereche de costume populare din zona Călatei, insistând în special asupra piesei de rezistență a colecței, cămașa cu ciupag, purtată odinioară în mai multe zone ale Transilvaniei, actualmente aflată pe cale dispariție și pe care clasele cursului țesut-cusut ale doamnei Gavriș încearcă să o învie.

Iar spectacolul cursanților instituției clujene  – prezentat de Cosmin Mocean – a continuat în forță, dens și la cote înalte din punct de vedere tehnic. Momentele și protagoniștii acestui au fost următorii: Ansamblul folcloric “Vatră de Dor”al Școlii de Arte Cluj - instructor coregraf Viorel Dragomir – cu o „Suită de jocuri din Câmpia Transilvaniei“, Grup de cursanți și soliști vocali ai claselor de canto muzică populară - coordonatori experții: Ana Strîmturean, Ioana Candrea, Doru Sechei, Grup vocal - „Vin românii la Alba, iar“, Popa Octavian - solist vocal, cu „Lung îi drumul Clujului“, Grup vocal - „Măi române, românaș“, Diana Haja -„Zi, mai zi-mi cu cetera“, Grup vocal - „Tu Ardeal“, Alin Bucea - solist vocal, „Cât îi muntele de sus“, Grup vocal - „Ardealule colț de Rai”, Grup de soliști instrumentiști ai clasei instrumente de suflat, coordonat de expert Petrică Pleșca - „Suită din Banat“. Spectacolul artistic al gazdelor a fost încheiat, așa cum a început, de Ansamblul folcloric “Vatră de Dor” al Școlii de Arte Cluj, cu o „Suită de jocuri din zona Dealurile Clujului“. Programul clujenilor a fost acompaniat, cu profesionalism, de Taraful “Vatră de Dor”, alcătuit din: Florina Dan (vioară), Vasilian Bojan (braci), Florin Moldovan (acordeon), Ruben Bolea (contrabas), Răzvan Adrian Frîncu (saxofon).

        Festivitatea a continuat cu înmânarea, din partea organizatorilor, a plachetelor “Înscris de onoare” reprezentanților Școlilor Populare de Arte participante și cu predarea ștafetei reprezentanților Raionului Hîncești, Republica Moldova și ai Școlii de Arte Ploiești – Centrul de Cultură și Arte Prahova - cei care vor oferi spectacolul dedicat Zilei Naționale, în 2020 alături de gazda clujeană. Astfel, dl. Vasile Corpodean, managerul Școlii de Arte Cluj a declarat: “Avem o țară mare, v-am transportat, prin artă, în Moldova, Țara Românească și v-am adus înapoi în Transilvania. Vreau să le mulțumesc colegilor pentru colaborare. Proiectul, aflat la a V-a ediție am vrut să-l încheiem, dar văzând succesul de care s-au bucurat edițiile anterioare am hotărât să-l ducem mai departe. ” Iar d-na Anișoara Ștefănucă, director al Școlii de Arte Ploiești - Centrul de Cultură Prahova, a surprins cu multă acuratețe starea de spirit a participanților sosiți din toate colțurile țării și de dincolo de hotare:  “Impresia mea despre ce se întâmplă aici este foarte înaltă, apreciativă. Vă mulțumim și vă felicităm pentru tot ce faceți! Am fost impresionată de acest proiect, care e o binecuvântare pentru noi toți, parcă o întreagă Românie s-a reunit azi, aici, la Școala de Arte Cluj!” La rândul lor oaspeții moldoveni au rostit ample discursuri, pline de emoție, care prin cuvinte simple au exprimat străvechea năzuință de Unire a românilor de pe ambele maluri ale Prutului .“1 Decembrie 1918 este ziua fondării României moderne, când Basarabia a trecut la România. Între timp am fost dezbinați – dar acum suntem două state independente, însă cu aceleași tradiții, istorie și limbă. Vă mulțumesc, pentru că datorită vouă s-au renovat la noi grădinițe, au fost donate microbuze școlare și când am avut inundații au fost reconstruite 500 de case – totul cu ajutorul guvernului dumneavoastră. Suntem aici cu toții, direcția de învățământ și cultură din Hîncești, fericiți să participăm și la festivitățile de anul viitor ca și cetățeni români cu acte în regulă”!  - a mărturisit, emoționat, Iurie Levinschi președintele Consiliului Raional Hăncești. La rândul său, d-na Valentina Tonu – șef al Direcției Învățământ a raionului a făcut un cadou simbolic clujenilor: un ceas de perete care să fie instalat la vedere și care să redea încrederea tuturor că ora când Moldova și România se vor reuni e aproape! Iar dl. Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, prezent ca-n atâtea alte rânduri la spectacolele Școlii de Arte Cluj a concluzionat: “E o plăcere să ne mândrim cu ceea ce ați realizat, dumneavoastră. Școala de Arte Cluj! Ați făcut lucrurile să meargă, iar un asemenea maraton de folclor, de aproape trei ore, nu este la îndemâna multor instituții. Iar fraților noștri de dincolo de Prut le doresc – dacă nu reușesc să se unească deocamdată cu România – măcar să intre în Uniunea Europeană, ca să trăiască și ei mai bine!” 

 SPECTACOLUL OMAGIAL DEDICAT ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI: „MOLDOVA, MUNTENIA, TRANSILVANIA“

SPECTACOLUL OMAGIAL DEDICAT ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI: „MOLDOVA, MUNTENIA, TRANSILVANIA“

SPECTACOLUL OMAGIAL DEDICAT ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI: „MOLDOVA, MUNTENIA, TRANSILVANIA“

SPECTACOLUL OMAGIAL DEDICAT ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI: „MOLDOVA, MUNTENIA, TRANSILVANIA“

 

 

 

 


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact