Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ PRODUCȚII DE CLASĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » APARIȚII ÎN PRESĂ » “De Ziua Culturii Naționale, la Turda, inaugurarea secției de inițiere fanfară a Școlii de Arte Cluj-Napoca!” - Apariție în turdanews.net

“De Ziua Culturii Naționale, la Turda, inaugurarea secției de inițiere fanfară a Școlii de Arte Cluj-Napoca!” - Apariție în turdanews.net

Sala mare a Primăriei Municipiului Turda a fost arhiplină, ieri, 15 ianuarie 2020, de Ziua Culturii Naționale, cu ocazia  inaugurării claselor de inițiere în fanfară ale Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda”.

Iar evenimentul nu a fost unul oarecare, ci însoțit de o expoziție de pictură și un reușit spectacol literar-artistic, dedicat memoriei Poetului Nepereche, Mihai Eminescu, susținut de gazdele turdene și de experți și cursanți din cadrul Școlii de Arte Cluj. 

Prezentatorul spectacolului, redactorul Alin Pop – de la Radio Cluj, totodată absolvent, cu ceva ani în urmă, al Școlii de Arte Cluj - a arătat, în deschidere, că evenimentul încununează o lungă colaborare între cele două instituții – Școala de Arte Cluj și Casa Municipală de Cultură Turda – pentru a înființa această clasă mult-visată și pentru a reînvia mișcarea de fanfară din municipiul Turda, activitate de mare tradiție locală.

Spectacolul a debutat cu recitalul tinerilor artiști din Grupul vocal-instrumental al Asociației „Turda Tin”, coordonat de părintele Sebastian Zăhan, prin momente de muzică și poezie din creația eminesciană, acompaniați de prof. Ștefan Ioanovici (vioară) și Elena Lungu (pian). Astfel, publicul a plutit minute în șir pe valurile nostalgiei provocate de versurile eminesciene – și de piesele muzicale inspirate de acestea - de la „Luceafărul” la „Ce te legeni” sau de la „Rugăciune” la „Atât de fragedă”. A urmat  Corul “Armonia” al Casei de Cultură Turda – dirijat de același neobosit Sebastian Zăhan, cu piesele “Pe lângă plopii fără soț”;  “O, rămâi”;  “Mai am un singur dor”, la interpretarea cărora li s-a adăugat, cu entuziasm și sala. A venit, curând, momentul intrării în scenă a reprezentanților Școlii de Arte Cluj, prin momentele de pian ale cursanților clasei d-nei expert Olga Bordas: Irina Gorgan – “Comptime d’un autre ete” (Yann Tiersen), Carmen Petroff -  “Für Elise” (Ludwig van Beethoven), Petra Damșa -  “Romanță fără cuvinte”  (Carl Filtsch). 

A urmat splendida evoluție a Mariei Luissa Maino – de la clasa de canto clasic Tamara Prădan - cu “Lascia chio pianga”  (Georg Friedrich Händel), acompaniată la pian de către expert Olga Bordas. Iar momentele de muzică clasică ale Școlii de Arte Cluj s-au încheiat cu recitalul de vioară și pian al experților Diana Crețu (vioară) și Olga Bordas (pian), care au interpretat “Balada” (Ciprian Porumbescu), “Mai am un singur dor”  (Guilelm Șorban) și spectaculoasa  “Hora Staccato”  (Grigoraș Dinicu) - ridicând, efectiv, sala în picioare!

În continuare, în cea de-a doua parte a evenimentului – care a precedat înmânarea legitimațiilor pentru noii cursanți ai cursului de inițiere fanfară și a înmânării diplomelor de absolvire pentru absolvenții cursurilor de Arte vizuale ale secțiilor Turda și Câmpia Turzii – managerul Vasile Corpodean a rostit cuvinte legate de noua întreprindere a Școlii de Arte Cluj, prezentântându-l și pe expertul Sorin Tanța, cel care-i va iniția pe cursanții turdeni în tainele muzicii de fanfară:

Mă bucur că în această seară suntem împreună, de Ziua Culturii Naționale și cu prilejul împlinirii a 65 de ani de existență a Școlii de Arte. După mai multe încercări, ne aflăm în fața inaugurării secției de fanfară. Nu va fi ușor pentru cei ce vor urma cursul, dar peste trei ani vor deveni  suflători și membri ai orchestrei, așa că aceștia au nevoie de încurajări”!

Apoi, i-a cedat microfonul d-nei Ana Sevan – directorul Casei Municipale de Cultură Turda – care a declarat, printre altele:

De 170 de ani, noi, românii, tot repetăm creația lui Eminescu și în această seară s-au auzit din nou, frumos, versurile eminesciene rostite de copiii din Turda. Nu știu dacă fanfara noastră va exista peste zece ani, dar dacă acest lucru se va întâmpla – atunci efortul nostru nu va fi în zadar. Vă mulțumesc pentru că ne-ați susținut și ne susțineți, acum când creionăm un început al fanfarei noastre, a tuturor turdenilor”.

A încheiat momentul speech-urilor primarul municipiului, Cristian Matei, subliniind bucuria de a fi prezent la eveniment – dar și de a fi dezvelit, înainte de acțiunea Școlii de Arte Cluj placa Teatrului “Aureliu Manea” din Turda, decretat “Național”, printr-o hotărâre a Ministerului Culturii: “Această fanfară care s-a inaugurat astăzi a fost împlinirea unei vechi dorințe de-a mea, pe care i-am împărtășit-o d-nei Ana Sevan, și mă bucur că s-a realizat, astfel că sunt  alături de dumneavoastră în această seară minunată.

În concluzie, le mulțumesc tuturor artiștilor care au evoluat pe scenă!” Iar pentru a ilustra concludent acest început de fanfară la Turda,  a urmat interpretarea piesei  "Amazing Grace", de către un cvartet de alămuri compus din cursanții secțieiRad Paul (trompetă), Rad Diana (fligorn), Tritean Aron (basfrigorn)  și  Rad George (tubă), dirijați de coordonatorul Sorin Tanța.

Un alt moment, impresionant, a fost și cel al cursantei Rad Diana – care a interpretat, vocal, cu o notă de virtuozitate, romanța “Sara pe deal”, pe versuri de Mihai Eminescu. Iar punctul final al sărbătorii de la Turda a reprezentat prezentarea expoziției absolvenților și înmâmarea de diplome de absolvire cursanților secțiilor de Arte vizuale Turda și Câmpia Turzii, făcute de expert Felicia Răcean, coordonatorul acestora.

Așa cum azi am aflat de schimbarea titulaturii teatrului nostru în “Național”, tot astăzi e prima dată când înmânăm diploma de absolvire cursanților secțiilor de Arte vizuale. Bucuria e de partea noastră, aceea să le acordăm diploma celor care au absolvit cei trei ani. Îi felicit din suflet pentru performanța lor și-i felicit și pe părinții care au adoptat această formă elegantă de educație prin artă a copiilor lor”, a mărturisit aceasta, emoționată.

https://turdanews.net/articole/cultura/66212-de-ziua-culturii-nationale-la-turda-inaugurarea-sectiei-de-initiere-fanfara-a-scolii-de-arte-cluj-napoca.html

fanfara Turda


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact