Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE PRODUCȚII DE CLASĂ ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR REPARTIZAREA CURSANȚILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO 9001/2008, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » APARIȚII ÎN PRESĂ » EXPOZIȚIE DE PICTURĂ - VASILE MARINA

EXPOZIȚIE DE PICTURĂ - VASILE MARINA

http://www.adevarul.ro/societate/Satu_Mare-Alfabetul_lui_este_pictura_0_347965835.html

Alfabetul lui este pictura

Vasile Marina este comparat de unii critici cu Henri Rousseau

Vasile Marina este comparat de unii critici cu Henri Rousseau

Vasile Marina (17 ani), din Certeze, nu poate să scrie sau să citească, dar pictează peisaje și portrete apreciate. Tânărul sătmărean nu are studii de artă și nici n-a auzit de Grigorescu, Luchian sau Picasso. Tablourile pe care le pictează însă îi impresionează pe toți cei care ajung să le vadă.

Vasile Marina, un oșean din Certeze în vârstă de 17 ani, a avut, când era în clasa I, un accident. L-a lovit o mașină, iar de atunci are probleme în a reține ceea ce i se predă la școală. Deși a terminat, pe hârtie, opt clase, la școala ajutătoare, Vasile nu știe să scrie sau să citească. „De câte ori îl puneam să-și facă temele, în loc să scrie, el picta. Chiar și literele le picta", spune mama sa, Floare Marina, casnică.

Nu are un diagnostic clar pentru afecțiunea de care suferă, însă mama sa spune că suferă de un „blocaj psihologic". Văzând că băiatul are spor la învățătură, părinții săi, oameni simpli de la țară, l-au încurajat pe Vasile să picteze. Orice. De la peisajul din spatele casei la vacile care pasc în iarbă, oșeni care dansează în straie populare, clopurile pe care mama sa le ornează cu mărgele. Așa a ajuns Vasile Marina pictor.

Lucrează și la comandă

„Părinții mei s-au gândit că pot câștiga o pâine din asta. Și acum fac picturi la comandă, pe pereții din casele din Certeze, în camerele copiilor, cu Tom și Jerry sau Albă ca Zăpada. Iau cam 200-300 de euro pe o lucrare din asta", spune Vasile.

Cu banii obținuți își cumpără vopsele, să facă tablourile care-i plac lui, nu cele făcute la comandă, precizează tânărul. De altfel, a început să vândă și din tablourile pe care le face pentru el. Cam 200-250 de euro ia pe un sigur tablou, în funcție de mărinimia cumpărătorului. „Numai că oamenii din zona noastră sunt cam zgârciți și se tocmesc și pentru 50 de euro", mai spune Vasile.

Al doilea Henri Rousseau

A fost descoperit de un pictor local, Ionică Pop Prilog, care l-a luat ucenic. În mai 2009 a avut prima expoziție personală, la Negrești-Oaș. Ieri și-a vernisat cea mai recentă expoziție, la Cluj-Napoca.

„Are trei expoziții concomitente, una aici, la Cluj-Napoca, la Galeria Arte, alta la Ciucea, cu tablouri despre viața și activitatea lui Octavian Goga, dar și peisajele din zonă, și una de icoane pe sticlă, în stilul celor de la Nicula, la Voivodeni, în județul Sălaj", spune Felician Pop, directorul Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Satu Mare.

„Dacă e să-i comparăm stilul actual, Vasile pictează cam ca Henri Rousseau, zis «douanier» (vameșul - n.r.), pictor naiv de geniu. Însă ­s-ar putea ca pe viitor să adopte alte formule de expresie artistică", mai spune Felician Pop.

Vasile Marina este acum în al doilea an la Școala Populară de Artă din Satu Mare. Vrea să învețe tehnicile marilor artiști, chiar dacă până acum nu a știut nimic despre ei. „Vasile Marina nu este rezultatul opulenței", este de părere Vasile Corpodean, directorul Școlii Populare de Artă din Cluj, prezent și el la vernisajul expoziției tânărului.

Autoportretul „omului de iarbă"

Picturile lui Vasile Marina sunt inspirate de peisajele și oamenii care-l înconjoară în inima Țării Oașului  Foto: Thomas CâmpeanFelician Pop, împreună cu Robert Laszlo, student în anul I la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai", a făcut chiar un documentar despre Vasile Marina, căruia i-au spus „Autoportretul omului de iarbă".

Autorii îi spun povestea lui Vasile, pe care-l înfățișează ca pe un tânăr care are alte preocupări decât adolescenții de vârsta sa. El desenează și pictează cu mare pasiune pentru forme și culori. Își ia modele tot ce vede în jurul său, de la consătenii săi îmbrăcați în straie de sărbătoare, ieșiți la joc, în mijlocul satului la vreo sărbătoare, până la vacile care pasc molcome pe dealul din spatele casei sale.

Naivitatea picturii sale se regăsește și în candoarea prin care se remarcă tânărul oșean. „Băiatul are o vorbă molcomă, o detașare de înțelept bătrân și un bun-simț cum rar mai găsești la tinerii de astăzi. Poate de aceea are și atâția prieteni de nădejde care-l prețuiesc în primul rând pentru caracterul său. Ei știu că Văsâca pictează, că are expoziții, se bucură pentru succesele lui și așteaptă răbdători ca într-o zi, pictorului să-i vină cheful și să le facă și lor portretul", se arată în documentarul realizat de Felician Pop.

Talent moștenit de la mama sa

Înclinația pentru frumos a moștenit-o de la mama sa, Floare (38 de ani). Și ea în copilărie desena și picta frumos. „Pe vremea aia nu se punea accent pe așa ceva", spune mama artistului naiv.
Tatăl lui Vasile este, și el, un om simplu.

Lucrează la o fabrică de apă minerală din apropiere. Sora lui, care este acum în clasa a IX-a, îl încurajează și ea să picteze. Deși e din Certeze, localitatea devenită faimoasă și prin vilele răsărite după 1990, cu banii munciți în străinătate de către localnici, Vasile nu locuiește într-un astfel de „palat".

"Băiatul are o vorbă molcomă, o detașare de înțelept bătrân și un bun-simț cum rar mai găsești la tinerii de astăzi."
Felician Pop
director Centru Cultural

„Nu are niciun criteriu, însă are talent brut"

Criticul Vasile Radu nu-i dă mari șanse lui Vasile MarinaPe lângă cei care-l susțin și îl promovează pe tânărul artist sunt și critici care cred că are șanse mici de a ajunge un mare artist. „Naivii au fost mari când au fost făcuți mari. Depinde cum se ambalează marfa asta, cum exploatează contextul său", este de părere criticul de artă clujean Vasile Radu.

„E clar că trebuie școlit. Nu are niciun criteriu, însă are talent brut, frust. Este, într-adevăr, în zona artei naive. Are baza de a ajunge ca artiștii culți, însă îi schimbi echilibrul interior. E un act criminal să te ocupi de copiii aceștia. Ei trebuie să-și găsească singuri echilibrul, soluțiile proprii. E o fâșie îngustă între un artist naiv și unul diletant. Naivii sunt originali, pe când diletanții doar imită arta cultă", mai spune criticul.

Precedentul „micuța Picasso"

Despre promovarea de care beneficiază Vasile Marina, Vasile Radu spune că mulți artiști culți de valoare nu beneficiază de același tratament.

„E drept că arta nu există în afara succesului public", mai declară criticul de artă. El a dat exemplul Alexandrei Nechita, cunoscută și sub denumirea de „micuța Picasso". Mediatizată intensiv, în perioada adolescenței sale, tânăra americană de origine română era prezentată, la vremea respectivă ca un „miracol", ca o revelație artistică.

Criticul Vasile Radu consideră că toată lumea s-a pripit când a evaluat valoarea ca artist a tinerei, pentru că ea se afla doar la începuturile carierei. Potrivit criticului clujean, Alexandra Nechita nu a mai confirmat, pierzându-se printre alții, în momentul în care a ajuns la universitate.

Își desenează numele

Pentru Vasile Marina, literele nu înseamnă nimic. Acestea sunt doar semne care-i fug în fața ochilor, iar noțiunea de „alfabet" îi este total străină. Nu a reușit niciodată să le învețe și nu știe să le folosească pentru a-și semna lucrările.

Cu toate acestea, numele său apare pe tablourile pictate de adolescent, însă el nu și-l scrie, ci mai degrabă îl desenează, după ce l-au scris alții. După ce își desenează numele, tânărul îl și pictează în culori, „ca să dea bine în tabloul realizat", povestește Vasile Marina.

N-are carte, dar are artă! Artist naiv din Certeze, pe urmele "micuței Picasso"

  • Bianca Pădurean

  • 289 afișări
  • Miercuri 6 oct 2010

Vasile Marina

Cluj

Vasile Marina

Vasile Marina din Certeze nu știe să citească sau să scrie, dar pictează peisaje și portrete de oameni din satul său natal, apreciate de criticii de artă. Nu are studii de artă, nici nu a auzit de Grigorescu, Luchian sau Picasso, însă tablourile pe care le pictează îi impresionează pe toți care ajung să le vadă.

Este vorba despre Vasile Marina, un oșan din Certeze în vârstă de 17 ani. Când era în clasa I, a avut un accident. L-a lovit o mașină, iar de atunci are probleme în a reține învățătura de la școală. Deși a terminat, pe hârtie, opt clase, la școala ajutătoare, Vasile nu știe să scrie sau să citească. „De câte ori îl puneam să-și facă temele, în loc să scrie, el picta. Chiar și literele le picta“, spune mama sa, Floare Marina, casnică.

http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/N-are_carte-dar_are_arta_Artist_naiv_din_Certeze-pe_urmele_micutei_Picasso_0_348565396.html

Nu are un diagnostic clar, pentru afecțiunea pe care o are, însă mama sa spune că suferă de un „blocaj psihologic“. Vâzând că băiatul nu se îndeamnă la carte, părinții săi, oameni simpli de la țară, l-au încurajat pe Vasile să picteze. Orice. De la peisajul din spatele casei, la vacile care pasc în iarbă, oșeni care dansează în strai popular, clopurile și straiele populare, pe care mama sa le ornează cu mărgele. Așa a ajuns Vasile Marina pictor. „Părinții mei s-au gândit că pot câștiga o pâine din asta. Și acum fac picturi la comandă, pe pereții din casele din Certeze, în camerele copiilor, cu Tom și Jerry sau Albă ca Zăpada. Iau cam 200-300 de euro pe o lucrare din asta”, spune Vasile. Cu banii obținuți, își iau vopsele, să fac tablourile care îi plac mie, nu cele făcute la comandă, precizează tânărul. De altfel, a început să vândă și din tablourile pe care le face pentru el. Cam 200-250 de euro ia pe un sigur tablou, în funcție de mărinimia cumpărătorului. „Numai că oamenii din zona noastră sunt cam zgârciți și se tocmesc și pentru 50 de euro“, mai spune Vasile.


Al doilea Henri Rousseau
A fost descoperit de un pictor local, Ionică Pop- Prilog, care l-a luat ucenic. În mai 2009 a avut prima expoziție personală, la Negrești-Oaș. Ieri și-a vernisat cea mai recentă expoziție, la Cluj-Napoca. „Are trei expoziții concomitente, una aici, la Cluj, la Galeria «Arte», alta la Ciucea, cu tabouri despre viața și activitatea lui Octavian Goga, dar și peisajele din zonă, și una de icoane pe sticlă, în stilul celor de la Nicula, la Voivodeni, județul Sălaj “, spune Felician Pop, directorul Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Satu Mare.
„Dacă e să-i comparăm stilul actual, Vasile pictează cam ca Henri Rousseau, zis douanier (vameșul - n.r.) pictor naiv de geniu. Însă s-ar putea ca pe viitor să adopte alte formule de expresie artistică“, mai spune Felician Pop.
Vasile Marina este, acum în al doilea an la Școala Populară de Artă din satu Mare. Vrea să învețe tehnicile marilor artiști, chiar dacă până acum nu a știut nimic despre ei.Autoportetul „omului de iarbă“

Felician Pop, împreună cu un student în anul I la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Robert Laszlo, a făcut chiar un documentar despre Vasile Marina, căruia i-au spus „Autoporterul omului de iarbă”. Autorii îi spun povestea lui Vasile, pe care îl înfățișează ca pe un tânăr care are alte preocupări decât adolescenții de vârsta. El desenează și pictează cu mare pasiune pentru forme și culori. Își ia modele tot ce vede în jurul său, de la consătenii săi îmbrăcați în straie de sărbătoare, ieșiți la joc, în mijlocul satului la vreo sărbătoare, până la vacile care pasc molcome pe dealul din spatele casei sale.
Înclinația pentru frumos a moștenit-o de la mama sa, Floare (38 de ani). Și ea în copilărie desena și picta frumos. „Pe vremea aia nu se punea accent pe așa ceva“, spune mama artisului naiv.

Tatăl acestuia este, și el, un om simplu. Lucrează la o fabrică de apă minerală din apropiere. Sora lui, care este acum în clasa a IX-a, îl încurajează și ea să picteze. Deși e din Certeze, localitatea devenită faimoasă și prin vilele răsărite după 1990, cu banii munciți în străinătate de către localnici, Vasile nu locuiește într-un astfel de „palat“. „Vasile Marina nu este rezultatul opulenței“, este de părere Vasile Corpodean, directorul Școlii Populare de Artă din Cluj, prezent și el la vernisajul expoziției tânărului.Își desenează numele
Pentru Vasile Marina, literele nu însemnă nimic, acestea sunt doar semne care îi fug în fața ochilor. Nu știe să le folosească pentru a-și semna lucrările. Cu toate acestea, numele său apare pe tabourile pictate de adolescent, însă el nu îl scrie, ci mai degrabă îl desenează, după ce l-au scris alții. După ce își desenează numele, tânărul îl și pictează în culori, ca să dea bine în taboul realizat, povestește tânărul pictor.

OPINIA CRITICULUI: „Nu are niciun criteriu, însă are talent brut”

Pe lângă cei care îl susțin și promovează pe tânărul artist, sunt și critici care cred că are șanse mici de a ajunge un mare artist. „Naivii au fost mari când au fost făcuți mari. Depinde cum se ambalează marfa asta, cum exploatează contextul său“, este de părere criticul de artă clujean Vasile Radu. „E clar că trebuie școlit. Nu are niciun criteriu, însă are talent brut, frust. Este, într-adevăr, în zona artei naive. Are baza de a ajunge ca artiștii culți, însă îi schimbi echilibrul interior. E un act criminal să te ocupi de copiii aceștia. Ei trebuie să-și găsească singuri echilibrul, soluțiile proprii. E o fâșie îngustă între un artist naiv și unul diletant. Naivii sunt originali, pe când diletanții doar imită arta cultă“, mai spune criticul.


Precdentul „micuța Picasso”
Despre promovarea de care beneficiază Vasile Marina, Vasile Radu spune că mulți artiști culți de valoare nu beneficiază de același tratament. „E drept că arta nu există în afara succesului public“, mai declară criticul de artă. El a dat exemplul Alexandrei Nechita, cunoscută și sub denumirea de „micuța Picasso“. Mediatizată intensiv, în perioda adolescenței sale, tânăra americană de origine română era prezentată, la vremea respectivă ca un „miracol“, ca o revelație artistică.
Criticul Vasile Radu consideră că toată lumea s-a pripit când au evaluat valoarea ca artist a tinerei, pentru că ea se afla doar la începuturile carierei. Potrivit criticului clujean, Alexandra Nechita nu a mai confirmat, pierzându-se printre alții, în momentul în care a ajuns la universitate.

http://www.turdanews.net/tiri/ultima-or/11493-manifestri-culturale-la-coala-popular-de-arte-tudor-jarda.html

Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, organizează în perioada 1 – 4 octombrie 2010, o serie de manifestări culturale.

 

Astfel, vineri, 1 octombrie 2010, începând cu ora 17.00, la Sala Șantier a Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj, va avea loc deschiderea anului educațional 2010-2011. Cu acest prilej vor avea loc o serie de manifestări, precum: un spectacolul de deschidere organizat în colaborare cu Școala de Arte din Alba Iulia – Centrul de Cultur㠓Augustin Bena” Alba Iulia precum și un spectacol de muzică populară, ușoară, clasică, folk, teatru, joc popular și dans contemporan unde își vor da concursul cursanții celor două școli de arte din Cluj și Alba. Tot cu acest prilej va avea loc înmânarea diplomelor de absolvire pentru cursanții de la secția de împletituri nuiele Dej și, de asemenea, se va constitui Clubul absolvenților – secția canto.

 

Duminică, 3 octombrie 2010, la sediul Muzeului Octavian Goga din Ciucea, va avea loc vernisarea expoziției cu lucrările Taberei de arte plastice Ciucea, vernisaj organizat în cadrul Concursului național de poezie și eseu Octavian Goga.

 

Luni, 4 octombrie 2010, la ora 17.00, la sediul Galeriei “Arte” din Cluj-Napoca, str. Vasile Alecsandri, nr.1, va fi vernisată expoziția de pictură a cursantului Vasile Marina din Certeze, expoziție organizată în colaborare cu Școala de Arte Satu Mare.


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact