Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE PRODUCȚII DE CLASĂ ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR REPARTIZAREA CURSANȚILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO 9001/2008, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » APARIȚII ÎN PRESĂ » ICOANA ....PARTE DIN SUFLET - EXPOZIȚII ICOANE PE STICLĂ

ICOANA ....PARTE DIN SUFLET - EXPOZIȚII ICOANE PE STICLĂ

http://www.crestinortodox.ro/stiri/crestinortodox/serie-expozitii-egida-icoana-parte-suflet-124441.html

Serie de expozitii sub egida 'Icoana – parte din suflet'

Cu ocazia apropierii Sfintelor Sarbatori de Pasti, Consiliul Judetean Cluj, prin Scoala Populara de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, organizeaza seria expozitiilor de icoane pe sticla „Icoana – parte din suflet”. Prima expozitie a fost vernisata joi, 14 aprilie, in spatiul Galeria „55”, in prezenta Preasfintitului Vasile Somesanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Clujenii pot admira icoane traditionale realizate de cursantii sectiei iconografie, tematica fiind diversa. Tinerii artisti s-au inspirat din izvoade vechi, unde se pot observa elemente caracteristice zonelor de unde au fost preluate (Nicula, Fagaras, Tara Oltului, Brasov, Scheii Brasovului). O parte din icoane sunt realizate dupa izvoade preluate din icoanele pe lemn, dar transpuse in elementele sticlei, pastrandu-se cromatica specifica zonei Nicula.

Luand parte la vernisajul de astazi, Preasfintitul Vasile Somesanul a subliniat locul important pe care il ocupa activitatea religioasa in cadrul Scolii Populare de Arte: „Biserica este acasa la ea, atat prin cei care au creat o parte dintre lucrarile expuse, dar si prin faptul ca unii dintre creatori sunt monahi. Sunt multe zone unde cultul si cultura se armonizeaza. Aceasta realizare a dus la un impuls in ceea ce inseamna activitatea Scolii Populare de Arte, fapt care merita o apreciere deosebita pentru stradania depusa”.

Joi a avut loc vernisajul primei parti a acestei expozitii, urmand ca vineri, 15 aprilie sa fie expusa publicului cea de-a doua parte, in spatiul Galeriei „ARTE”, de pe str. Vasile Alecsandri nr. 1.

Duminica, 17 aprilie, incepand cu ora 18.00, la Biserica Ortodoxa cu hramul „Nasterea Domnului” din cartierul Gheorgheni, va avea loc vernisajul unei expozitii cu ocazia sarbatorii de Florii, unde vor fi prezentate icoane realizate in tabara de iconografie pe care Scoala Populara de Arte „Tudor Jarda” o organizeaza la Manastirea „Schimbarea la fata” din Voivodeni, judetul Salaj.

http://www.ziarullumina.ro/articole;1579;1;55573;0;Icoane-si-arta-religioasa-in-expozitii-la-Cluj.html

Cu ocazia apropierii sfintelor sărbători de Paști, Consiliul Județean Cluj, prin Școala Populară de Arte "Tudor Jarda" din Cluj-Napoca, organizează seria expozițiilor de icoane pe sticlă "Icoana - parte din suflet". Galeria "Horeba" a Bisericii "Sfântul Ilie" găzduiește expoziția artistului Daniel David Morar, care a reprezentat, prin sculptură în fier, Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos.

Mărește

Mai multe expoziții cu tematică religioasă dedicate sărbătorilor pascale au fost deschise la Cluj-Napoca

Prima expoziție a fost vernisată joi, 14 aprilie, în spațiul Galeria "55", în prezența Preasfințitului Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Clujenii pot admira icoane tradiționale realizate de cursanții Secției iconografie, tematica fiind diversă. Tinerii artiști s-au inspirat din izvoade vechi, unde se pot observa elemente caracteristice zonelor de unde au fost preluate (Nicula, Făgăraș, Țara Oltului, Brașov, Șcheii Brașovului). Câteva dintre icoane sunt realizate după izvoade preluate din icoanele pe lemn, dar transpuse în elementele sticlei, păstrându-se cromatica specifică zonei Nicula.

Preasfințitul Vasile Someșanul a arătat locul important pe care îl ocupă activitatea religioasă în cadrul Școlii Populare de Arte: "Biserica este acasă la ea, atât prin cei care au creat o parte dintre lucrările expuse, dar și prin faptul că unii dintre creatori sunt monahi. Sunt multe zone unde cultul și cultura se armonizează. Această realizare a dus la un impuls în ceea ce înseamnă activitatea Școlii Populare de Arte, fapt care merită o apreciere deosebită pentru strădania depusă". Joi, 14 aprilie, a avut loc vernisajul primei părți a acestei expoziții, iar vineri, 15 aprilie, a fost deschisă pentru public cea de-a doua parte, în spațiul Galeriei "ARTE".

Duminică, 17 aprilie, la Biserica Ortodoxă "Nașterea Domnului" din cartierul Gheorgheni, a avut loc vernisajul unei expoziții cu ocazia sărbătorii de Florii, unde sunt prezentate icoane realizate în tabăra de iconografie pe care Școala Populară de Arte "Tudor Jarda" o organizează la Mănăstirea "Schimbarea la față" din Voivodeni, județul Sălaj.

http://www.niuzer.ro/Societate/Serie-de-expozitii-sub-egida-Icoana-parte-din-suflet-2459632.html

http://www.turdanews.net/tiri/ultima-or/14111-expoziie-de-icoane-cu-ocazia-sfintelor-srbtori-de-pati.html

Expoziție de icoane cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paști

 

 

Școala Populară de Arte “Tudor Jarda” Cluj-Napoca, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj invită publicul interesat la trei vernisaje expoziționale, cu tematică religioasă, cu ocazia apropierii Sfintelor Sărbători de Paști.

Joi,  14 aprilie 2011, publicul clujean este invitat în spațiul Galeriei “55”, pe str. Fabricii de Zahăr nr. 51,  începând cu  ora 16,30,  la vernisajul primei părți a Expoziției de icoane pe sticl㠓Icoana …parte din suflet” iar Vineri, 15 aprilie 2011, începând cu ora 17, iubitorii de frumos și de artă sunt invitați în spațiul Galeriei “ARTE”, de pe str. Vasile Alecsandri nr. 1  la vernisajul celei de-a doua părți a aceleiași expoziții.

Pe simezele celor două expoziții reunite sub același nume “Icoana ….parte din suflet” vor putea fi privite și admirate icoane realizate în cursul anului educațional 2010-2011, de către cursanții secției iconografie a școlii, secție condusă de doamna expert Livia Petrescu. Temele icoanelor sunt diverse, abordate de fiecare cursant în stilul aparte al sufletului său, tehnica fiind cea specifică sticlei. Toate icoanele prezente aici sunt lucrate după principiul tradițional, autorii  inspirându-se din izvoade vechi unde se pot observa elemente caracteristice zonelor de unde au fost preluate: felul de reprezentare al personajelor, echilibrul cromatic, numărul de personaje intr-o scenă sau numărul de scene într-o icoană, chenare reprezentative care conțin flori, sfoară răsucită (zona Nicula), steluțele zonei Făgăraș (Țara Oltului), Brașov (Scheii Brașovului),

Pe lângă acestea, o parte din icoane sunt realizate după izvoade preluate din icoanele pe lemn, dar transpuse în elementele sticlei. Se disting prin numărul puțin de personaje, uneori chiar și singular, central, prin corectitudinea reprezentării, prin lipsa bordurilor decorative. Cu toate că sunt preluate din cu totul altă zonă iconografică, a fost păstrată cromatica specifică zonei Nicula.

http://www.monitorulcj.ro/actualitate/3220-expozitie-de-icoane

Mâine, la Galeria “55” a Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda” va avea loc vernisajul primei părți a expoziției de icoane pe sticl㠓Icoana …parte din suflet”. Vernisajul va avea loc de la ora 16.30. Expun cu această ocazie cursanții Școlii de arte, secția iconografie, coordonator Livia Petrescu. În continuare, începând cu ora 17, la aceeași adresă, în Sala “Șantier”, se va desfășura un amplu concert de pricesne, devenit deja tradițional - “Cruce sfântă părăsită”, prezentat de Grigore Sâmboan, realizator Radio Renașterea. Vineri, tot de la ora 17, în spațiul Galeriei “Arte” se va desfășura cea de-a doua parte a expoziției de iconografie pe sticlă, în cadrul căreia vor fi expuse icoane realizate în cursul anului educațional 2010-2011 de cursanții secției iconografie.

http://www.clon.ro/evenimente-artisitice-dedicate-sarbatorilor-pascale-la-scoala-tudor-jarda/902246

Evenimente artisitice dedicate sărbătorilor pascale la Școala Tudor Jarda

foto: Arhivă - © foto: Arhivă

Școala Populară de Arte “Tudor Jarda” invită publicul clujean să participe la două evenimente artistice dedicate Sfintelor Sărbători de Paște.

Astfel, joi, 14 aprilie 2011, cu începere de la ora 16.30, la Galeria “55”din str. Fabricii de Zahăr, nr. 51, va avea loc vernisajul primei părți a Expoziției de icoane pe sticl㠓Icoana …parte din suflet”. Expun cu această ocazie cursanții Școlii de arte Tudor Jarda, secția iconografie, coordonator Livia Petrescu.

În continuare, începând cu ora 17, la aceeași adresă, în Sala “Șantier”, se va desfășura un amplu concert de pricesne, devenit tradițional, “Cruce sfântă părăsit㔠ediția a III-a, prezentat de Grigore Sâmboan, realizator Radio Renașterea. Îi puteți asculta interpretând pricesne pe cursanții secției canto popular, coordonator Ana Strîmturean. Vineri, 15 aprilie 2011, începând cu ora 17, în spațiul Galeriei “ARTE”, str. Vasile Alecsandri nr. 1 se va desfășura cea de-a doua parte a expoziției de iconografie pe sticlă, “Icoana… parte din suflet”, în cadrul căreia se vor putea admira icoane realizate în cursul anului educațional 2010-2011, de către cursanții secției iconografie de la Școala de Arte Tudor Jarda, coordonator Livia Petrescu. Se vor aborda atât temele tradiționale reprezentării pe sticlă, dar și teme preluate din izvoade de icoane pe lemn, transpuse în acest stil.

Evenimentele organizate de Școala Tudor Jarda vor debuta joi, 14 aprilie.

http://www.presalocala.com/2011/04/14/cluj-napoca-evenimente-culturale-in-zilele-urmatoare/

 


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact