Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ PRODUCȚII DE CLASĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » APARIȚII ÎN PRESĂ » ȘEZĂTOARE TRADIȚIONALĂ LA BEDECIU

ȘEZĂTOARE TRADIȚIONALĂ LA BEDECIU

La Bedeciu, sub poala Munților de Aur, „Tinerețe fără bătrînețe și viață fără de moarte”…

27 februarie 2012,8:00 am | Articol scris in CULTURA

Șezătorile, cu farmecul lor indelebil, cu fabuloasa lor încărcătură de semnificații pentru viața tineretului sau a populației mature de la sate, cu multitudinea de povești, doine, ghicitori și eresuri depănate la gura sobei, au constituit, pînă prin anii ‘60, adevărate „instituții” cu caracter social, de întrajutoare comunitară, de integrare în grup și de petrecere a timpului liber, mai ales în serile și nopțile lungi de iarnă. Probă de hărnicie în interiorul comunității, de perpetuare a tradiției, șezătorile, organizate cînd nu era post sau chiar cu o zi înaintea începerii acestuia (cum a fost sîmbătă, 25 februarie 2012, la Bedeciu, județul Cluj), cu muzicanți și dănțăuși, aveau rolul de a evidenția îndemînarea în ale cusutului, torsului, țesutului, depănatului, a altor îndeletniciri casnice asemănătoare, dar și talentul femeilor de toate vîrstele de a cînta și a povesti, de a juca ori a frămînta aluaturi ispititoare.

Șezătoare la Bedeciu. În organizarea Școlii de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, instituție care a inițiat, în satul amintit, clase de țesut-cusut coordonate de dna expert Elvira Gavriș, meșter popular dedicat artei tradiționale, membru al Academiei de Artă Tradițională de la Sibiu, șezătoarea, la care au participat vreo 27 de cursante din Huedin, Păniceni, Bedeciu și Cluj-Napoca, a constituit, totodată, și examenul de semestru pe care acestea l-au susținut cu această ocazie și pe care l-au trecut cu nota maximă ! Invitate – două mai vechi cunoștințe de-ale noastre, admirabilele Veturia Suciu din Cojocna și Pălăguța Hodor din Maramureș, apreciați meșteri populari. În spațiul șezătorii din casa-muzeu a familiei Gavriș – spațiu privilegiat și unic, îmbrăcat în haine de sărbătoare, cu perne, scoarțe, ștergare și farfurii – spațiu care, potrivit obiceiului, ajunge să devină scenă a unor povești de viață despre logodne și cununii, așa cum erau ele odată, despre cum flăcăii o căutau pe fata cea mai frumoasă și mai harnică, tocmai aici, la șezătoare, ei bine, în acest spațiu obiceiul a fost reconstituit veridic, a și fost filmat, pentru a servi ca document despre cum a fost, cum este și cum trebuie să rămînă această zestre spirituală cu care trecem prin lume. Plăcerea împărtășirii prin cuvîntul înțelept și cu tîlc al profesoarei Elvira Gavriș – care timp de 40 de ani lucrat cu copiii – și al musafirelor sale, bucuria cîntecului și a jocului întreținută de: interpreții Andrea Rojsnyai și Iosif Rusu (clasa de canto muzică populară coordonată de expert Claudiu Ciotleuș), de dansatori de la clasa de joc popular a expertului Adi Alexandru și a expertului Vasile Chiorean de la corepetiție muzică populară, cu participarea d-lui Marius Moldovan, coordonator programe educaționale la Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” au conturat și au sporit frumusețea evenimentului. Este meritul Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” de a-și fi luat în serios misiunea de a promova și pune în valoare cultura tradițională și patrimoniul cultural imaterial, de a organiza cursuri de artă populară, cum este cel de la Bedeciu, cu scopul de a reînvia în rîndul generației tinere acest obicei străvechi și atît de complex.

La finalul șezătorii, dl Vasile Corpodean – director-manager al Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda”, a acordat Diploma și Medalia „Prietenii Artelor” cîtorva dintre invitați, care prin activitatea lor au susținut instituția, în sfera lor de competență: d-nei profesor-expert Elvira Gavriș, cea care, în spiritul basmului, crede cu tărie în forța modelatoare a acestui gen de activități, desfășurate la orice vîrstă, și care face ca meșteșugul popular să aib㠄tinerețe fără bătrînețe și viață fără de moarte”; consilierului județean, prof. Ioan Bota; istoricului Ion Năvăcescu și autorului consemnărilor de față. Veselia, muzica și jocul au luat apoi în stăpînire cinstita adunare, care a petrecut pînă tîrziu în jurul meselor întinse cu bucate tradiționale, așa cum numai la Bedeciu întîlnești. Ne-am bucurat laolaltă de ocazia oferită de organizatori – Școala de Arte „Tudor Jarda” și ospitalierele gazde, familia Elvira și Vasile Gavriș din Bedeciu – care ne-au primit cu zîmbet și drag în casa lor, în casa-muzeu, care „respir㔠românism, cultură adevărată, bun simț și frumusețe interioară, neatinse de „ispite” contemporane.

Michaela BOCU

m.bocu@ziarulfaclia.ro

Fotografii: Licinius Medan

Incursiune în trecut, șezătoare tradițională la Bedeciu Școala Populară de Arte organizează sâmbătă 25 februarie 2012, în satul Bedeciu, de la marginea Munților Apuseni, o șezătoare tradițională, la care vor participa clasele de țesut-cusut ale secției Bedeciu, coordonate de doamna expert Elvira Gavriș precum și clasa de canto muzică populară din Cluj-Napoca, clasă coordonată de domnul expert Claudiu Ciotleuș. Șezătoarea va avea loc în muzeul de artă tradițională al doamnei Elvira Gavriș, membru al Academiei de Artă Tradițională de la Sibiu. Șezătoarele, desfășurate în toată plenitudinea lor până prin anii 1960, se constituiau într-o adevărată instituție socială și era o formă de întrajutorare comunitară, dar și loc de petrecere plăcută a timpului în nopțile lungi de iarnă, de derulare a unor obiceiuri și de învățare a deprinderilor de viață și de muncă.

http://www.ftr.ro/incursiune-in-trecut-sezatoare-traditionala-la-bedeciu-53663.php

Șezătoare tradițională organizată la Bedeciu Eveniment 23 februarie 2012 Spune-ți părerea Mărime text A A A Sezatoare traditionala la Bedeciu Foto:ecotur.ro Școala Populară de Arte “Tudor Jarda” organizează sâmbătă, 25 februarie 2012, în satul Bedeciu, de la marginea Munților Apuseni, o șezătoare tradițională, la care vor participa clasele de țesut-cusut ale secției Bedeciu, coordonate de doamna expert Elvira Gavriș precum și clasa de canto muzică populară din Cluj-Napoca, clasă coordonată de domnul expert Claudiu Ciotleuș. Șezătoarea va avea loc în muzeul de artă tradițională al Elvirei Gavriș, membru al Academiei de Artă Tradițională de la Sibiu. Șezătoarele, desfășurate în toată plenitudinea lor până prin anii 1960, se constituiau într-o adevărată instituție socială și era o formă de întrajutorare comunitară, dar și loc de petrecere plăcută a timpului în nopțile lungi de iarnă, de derulare a unor obiceiuri și de învățare a deprinderilor de viață și de muncă. Școala de Arte Cluj, prin misiunea ei de a promova și de a pune în valoare cultura tradițională și patrimoniul cultural imaterial, cât și de a organiza cursuri de artă populară, își dorește reînvierea în rândul generației tinere a acestui obicei complex, care a stat secole de-a rândul la baza vieții sociale, culturale și economice a lumii țărănești românești.

http://www.buzznews.ro/2012/02/23/sezatoare-traditionala-organizata-la-bedeciu/ http://www.napocanews.ro/2012/02/sezatoare-traditionala-la-bedeciu.html

Șezătoare la Bedeciu Joi, 23 Februarie 2012 19:18 Imprimare PDF Share Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” organizează sâmbătă, în satul Bedeciu, de la marginea Munților Apuseni, o șezătoare tradițională la care vor participa clasele de țesut-cusut ale secției Bedeciu, coordonate de Elvira Gavriș precum și clasa de canto muzică populară din Cluj-Napoca, clasă coordonată de Claudiu Ciotleuș. Șezătoarea va avea loc în muzeul de artă tradițională al Elvirei Gavriș, membru al Academiei de Artă Tradițională de la Sibiu. Școala de Arte Cluj își dorește astfel reînvierea în rândul generației tinere a obiceiului șezătorii, care a stat secole de-a rândul la baza vieții sociale, culturale și economice a lumii țărănești românești.

http://www.monitorulcj.ro/actualitate/11200-ezatoare-la-bedeciu

Șezătoare tradițională în munții Apuseni, sâmbătă de Ziua de Cluj, 23 februarie 2012, 14:29 citiri:152, comentarii:0 Șezătoare tradițională la marginea munților Apuseni , sâmbătă în sadul Bedeciu. Șezătoarea e organizată de Școala Populară de Arte "Tudor Jarda", instituție de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, iar la aceasta participă clasele de țesut-cusut ale secției Bedeciu, coordonate de Elvira Gavriș, precum și clasa de canto muzică populară din Cluj-Napoca, ce e coordonată de Claudiu Ciotleuș. Șezătoarea va avea loc în muzeul de artă tradițională al doamnei Elvira Gavriș, membru al Academiei de Artă Tradițională de la Sibiu. "Șezătoarele, desfășurate în toată plenitudinea lor până prin anii 1960, se constituiau într-o adevărată instituție socială și era o formă de întrajutorare comunitară, dar și loc de petrecere plăcută a timpului în nopțile lungi de iarnă, de derulare a unor obiceiuri și de învățare a deprinderilor de viață și de muncă", spune directorul Școlii Populare de Artă, Vasile Corpodean.

http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/sezatoare-traditionala-in-muntii-apuseni-sambata--84841.html

Șezătoare tradițională organizată la Bedeciu February 23, 2012 in Stirile Zilei by BuzzNews Sezatoare traditionala la Bedeciu Foto:ecotur.ro Școala Populară de Arte “Tudor Jarda” organizează sâmbătă, 25 februarie 2012, în satul Bedeciu, de la marginea Munților Apuseni, o șezătoare tradițională, la care vor participa clasele de țesut-cusut ale secției Bedeciu, coordonate de doamna expert Elvira Gavriș precum și clasa de canto muzică populară din Cluj-Napoca, clasă coordonată de domnul expert Claudiu Ciotleuș. Șezătoarea va avea loc în muzeul de artă tradițională al Elvirei Gavriș, membru al Academiei de Artă Tradițională de la Sibiu. Șezătoarele, desfășurate în toată plenitudinea lor până prin anii 1960, se constituiau într-o adevărată instituție socială și era o formă de întrajutorare comunitară, dar și loc de petrecere plăcută a timpului în nopțile lungi de iarnă, de derulare a unor obiceiuri și de învățare a deprinderilor de viață și de muncă. Școala de Arte Cluj, prin misiunea ei de a promova și de a pune în valoare cultura tradițională și patrimoniul cultural imaterial, cât și de a organiza cursuri de artă populară, își dorește reînvierea în rândul generației tinere a acestui obicei complex, care a stat secole de-a rândul la baza vieții sociale, culturale și economice a lumii țărănești românești. Sursa: BuzzNews

http://beta.cluj4all.com/stiri/stirile-zilei/sezatoare-tradi%C8%9Bionala-organizata-la-bedeciu/ "

Școala de Arte Cluj, prin misiunea ei de a promova și de a pune în valoare cultura tradițională și patrimoniul cultural imaterial, cât și de a organiza cursuri de artă populară, își dorește reînvierea în rândul generației tinere a acestui obicei complex, care a stat secole de-a rândul la baza vieții sociale, culturale și economice a lumii țărănești românești" organizatorii. Vechile șezători sunt readuse la viață. Una dintre ele este programată sâmbătă, în satul Bedeciu, de la marginea Munților Apuseni. La eveniment vor participa și elevi din clasele de țesut-cusut ale secției Bedeciu a Școlii Populare de Artă "Tudor Jarda", coordonate de Elvira Gavriș, precum și clasa de canto muzică populară din Cluj-Napoca, coordonată de Claudiu Ciotleuș. Artă în muzeu Șezătoarea va avea loc în muzeul de artă tradițională al Elvirei Gavriș, membru al Academiei de Artă Tradițională de la Sibiu. Șezătoarele, desfășurate în toată plenitudinea lor până prin anii 1960, se constituiau într-o adevărată instituție socială și era o formă de întrajutorare comunitară, dar și loc de petrecere plăcută a timpului în nopțile lungi de iarnă, de derulare a unor obiceiuri și de învățare a deprinderilor de viață și de muncă.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/transilvania/sezatoare-in-bedeciu-254788.html

Șezătoare la Bedeciu

Din 23 Februarie 2012 17:43 0 comentarii Vizualizari: 144

Școala Populară de Arte "Tudor Jarda", instituție de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită sâmbătă, 25 februarie 2012, în satul Bedeciu, de la marginea Munților Apuseni, la o șezătoare tradițională, la care vor participa clasele de țesut-cusut ale secției Bedeciu, coordonate de doamna expert Elvira Gavriș precum și clasa de canto muzică populară din Cluj-Napoca, clasă coordonată de domnul expert Claudiu Ciotleuș.

Șezătoarea va avea loc în muzeul de artă tradițională al doamnei Elvira Gavriș, membru al Academiei de Artă Tradițională de la Sibiu.

Șezătoarele, desfășurate în toată plenitudinea lor până prin anii 1960, se constituiau într-o adevărată instituție socială și era o formă de întrajutorare comunitară, dar și loc de petrecere plăcută a timpului în nopțile lungi de iarnă, de derulare a unor obiceiuri și de învățare a deprinderilor de viață și de muncă.

Școala de Arte Cluj, prin misiunea ei de a promova și de a pune în valoare cultura tradițională și patrimoniul cultural imaterial, cât și de a organiza cursuri de artă populară, își dorește reînvierea în rândul generației tinere a acestui obicei complex, care a stat secole de-a rândul la baza vieții sociale, culturale și economice a lumii țărănești românești.

http://www.cluj-am.ro/social/Sezatoare-la-bedeciu.html

 

Șezătoare tradițională organizată la Bedeciu

February 23, 2012 in Stirile Zilei by BuzzNews

Sezatoare traditionala la Bedeciu Foto:ecotur.ro

Școala Populară de Arte “Tudor Jarda” organizează sâmbătă, 25 februarie 2012, în satul Bedeciu, de la marginea Munților Apuseni, o șezătoare tradițională, la care vor participa clasele de țesut-cusut ale secției Bedeciu, coordonate de doamna expert Elvira Gavriș precum și clasa de canto muzică populară din Cluj-Napoca, clasă coordonată de domnul expert Claudiu Ciotleuș.

Șezătoarea va avea loc în muzeul de artă tradițională al Elvirei Gavriș, membru al Academiei de Artă Tradițională de la Sibiu.

Șezătoarele, desfășurate în toată plenitudinea lor până prin anii 1960, se constituiau într-o adevărată instituție socială și era o formă de întrajutorare comunitară, dar și loc de petrecere plăcută a timpului în nopțile lungi de iarnă, de derulare a unor obiceiuri și de învățare a deprinderilor de viață și de muncă.

Școala de Arte Cluj, prin misiunea ei de a promova și de a pune în valoare cultura tradițională și patrimoniul cultural imaterial, cât și de a organiza cursuri de artă populară, își dorește reînvierea în rândul generației tinere a acestui obicei complex, care a stat secole de-a rândul la baza vieții sociale, culturale și economice a lumii țărănești românești.

http://cluj4all.development.recognos.ro/stiri/stirile-zilei/sezatoare-traditionala-organizata-la-bedeciu/

 

 


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact