Școala Populară De Arte Tudor Jarda Cluj
SECȚIILE NOASTRE Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact
EXAMENE - PROGRAMĂRI EXAMENE - REZULTATE PRODUCȚII DE CLASĂ ORARE PLANIFICARE TEORIE MUZICALĂ ACTIVITĂȚI LUNARE FACEBOOK - FABRICA DE CULTURĂ CLUJ REVISTA ARTE CATALOGUL ARTELOR NOU! CALENDAR CULTURAL OFERTĂ EDUCAȚIONALĂ REPARTIZAREA SĂLILOR REPARTIZAREA CURSANȚILOR IMAGINI MANIFESTĂRI CULTURALE MUZICĂ ARTE VIZUALE COREGRAFIE ARTĂ DRAMATICĂ PROIECTUL JOC POPULAR CLUJEAN SECȚII EXTERNE CERTIFICARE ISO 9001/2008, BUGET PROGRAM AUDIENTE PROGRAME ANALITICE CURSURI STRUCTURA ANULUI EDUCAȚIONAL TIPIZATE DIPLOME PRIETENII ARTELOR PARTENERI ȘI COLABORATORI LEGISLAȚIE UTILĂ ȘI REGULAMENTE APARIȚII ÎN PRESĂ CONCURSURI, FESTIVALURI, TABERE PROPRII IMAGINI ȘCOALA DE ARTE CLUJ
Prima pagină » APARIȚII ÎN PRESĂ » TABARA DE ICONOGRAFIE - VOIVODENI 2011

TABARA DE ICONOGRAFIE - VOIVODENI 2011

Tabăra Națională de Iconografie de la Voivodeni

Elevi ai școlilor de arte și iubitori ai icoanei din întreaga țară participă, în perioada 4-9 iulie 2011, la Tabăra Națională de Iconografie de la Mănăstirea "Schimbarea la Față" Voivodeni. Ajunsă la cea de-a III-a ediție, manifestarea promovează originalitatea icoanei pe sticlă, 20 de participanți din Tg. Jiu, Sebeș, Satu Mare, Dej, Huedin și Cluj urmând să realizeze icoane pe sticlă după izvoade originale din zona Nicula, lucrări care vor intra în patrimoniul Școlii de Arte și al mănăstirii. Creațiile participanților vor fi expuse în cadrul evenimentelor organizate în cursul anului 2011-2012, atât în Școala de Arte Populare din Cluj-Napoca, precum și în instituții partenere. Tabăra Națională de Iconografie de la Mănăstirea Voivodeni este organizată de Consiliul Județean Cluj, prin Școala Populară de Arte "Tudor Jarda" din Cluj-Napoca. (Cosmina Nicoară)

http://www.ziarullumina.ro/articole;1653;1;59403;0;Tabara-Nationala-de-Iconografie-de-la-Voivodeni.html

Monday, July 4th, 2011 | Posted by

Tabără de iconografie la Mănăstirea „Schimbarea la Faț㔠Voivodeni

Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliul Județean Cluj, organizează în perioada 4-9 iulie 2011, ediția a III-a a taberei naționale de iconografie, găzduită de Mănăstirea ortodoxă cu hramul „Schimbarea la Faț㔠situată în localitatea Voivodeni, comuna Dragu, județul Sălaj. Aici, pe Dâmbu Oseitii, dealul împădurit pe care se înalță acest Sfânt lăcaș, au venit în anul 2002 câțiva călugări de la Frăsinei pentru a reînnoda tradiția monahală a acestor locuri, întreruptă timp de trei sute de ani din cauza istoriei zbuciumate a Ardealului. Ei s-au oprit  în acest loc frumos și liniștit, pe o culme mai retrasă, la marginea pădurii și au purces la înălțarea acestei sfinte mănăstiri.

Ediția din acest an numără 20 de invitați din diferite zone ale țării: Tg. Jiu, Sebeș, Satu Mare, Dej, Huedin, Cluj, invitați care vor realiza icoane pe sticlă după izvoare originale din zona Nicula, lucrări care vor intra în patrimoniul Școlii de Arte și al mănăstirii. Icoanele realizate aici vor participa la activități expoziționale organizate în cursul anului 2011-2012 în cadrul Școlii Populare de Artă și în instituții partenere.

În Transilvania, icoana pe sticlă este, prin excelență, o icoana țărănească. Potrivit lui Horea Benea, “icoana țărănească este o categorie generică ce ascunde o multitudine de influențe, expresii și stiluri asimilate, trăite și așezate pe suprafață de lemn, sticlă, pânză sau piatră, în diferite zone și diferite momente ale istoriei țăranului cu un duh aparte, unic și inconfundabil prin directitatea sa”. Aceleași sentimente profunde vor încerca și participanții la această tabără de vară să le surprindă în icoanele pe care le vor realiza, trăiri aparte pe care viețuitorii mănăstirii, reprezentați de Protosinghel Ghelasie Spătăcean, starețul mănăstirii și  Părintele Econom Ieromonah Maxim Moldoveanu, îl cultivă prin atmosfera spirituală pe care o oferă, prin slujbele religioase și discuțiile pline de duhovnicie.

http://cluj-am.ro/tabara-de-iconografie-la-manastirea-%E2%80%9Eschimbarea-la-fata%E2%80%9D-voivodeni

Tabără de iconografie la Voivodeni

 

Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, instituție de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliul Județean Cluj, organizează în perioada 5-10 iulie 2010 a doua ediție a taberei de iconografie în spațiul mănăstirii ”Schimbarea la faț㔠din Voivodeni, comuna Dragu, județul Sălaj, cu participarea cursanților școlilor populare de arte din țară. Prin intermediul acestei tabere se dorește promovarea iconografiei ca gen de artă tradițională și aprofundarea tehnicii icoanelor pe sticlă.

Locația taberei precum și atmosfera spirituală din cadrul mănăstirii oferă un mediu adecvat realizării icoanelor, totul contribuind din plin la liniștea sufletească a participanților, la însușirea de cunoștințe noi referitoare la semnificația icoanelor și la însemnătatea acestora.

La ediția din anul acesta vor participa 15 participanți, cursanți ai școlilor populare de arte din Ploiești, Târgu Jiu, Dej, Galați, București și Cluj. Icoanele realizate în cadrul taberei vor fi expuse în cursul acestui an în cadrul mănăstirii, cu ocazia hramului   „Schimbarea la Faț㔠(6 August), în spațiul Galeriei ”ARTE” Cluj-Napoca și la Școlile populare de arte din țară.

http://www.turdanews.net/index.php?option=com_content&view=article&id=10375:tabr-de-iconografie-la-voivodeni&catid=24:ultima-or&Itemid=644

Luni, 4 Iulie 2011

La Mănăstirea „Schimbarea la Faț㔠Voivodeni are loc Tabăra Națională de Iconografie

Elevi ai școlilor de arte și iubitori ai icoanei din întreaga țară participă, în perioada 4-9 iulie 2011, la Tabăra Națională de Iconografie de la Mănăstirea „Schimbarea la Faț㔠Voivodeni.

Ajunsă la cea de-a III-a ediție, manifestarea promovează originalitatea icoanei pe sticlă, 20 de participanți din Tg. Jiu, Sebeș, Satu Mare, Dej, Huedin și Cluj urmând să realizeze icoane pe sticlă după izvoade originale din zona Nicula, lucrări care vor intra în patrimoniul Școlii de Arte și al mănăstirii.

Creațiile participanților vor fi expuse în cadrul evenimentelor organizate în cursul anului 2011-2012, atât în Școala de Arte Populare din Cluj-Napoca, precum și in instituții partenere.


Tabăra Națională de Iconografie de la Mănăstirea Voivodeni este organizată de Consiliul Județean Cluj, prin Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca.

sursa: radiorenasterea.ro

http://www.doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-vadului-feleacului-clujului/la-manastirea-schimbarea-la-fata-voivodeni-are

Tabără de iconografie la Mînăstirea “Schimbarea la Faț㔠Voivodeni


Social Sîmbătă-Duminică, 2 Iulie 2011

20 de invitați, din Tg. Jiu, Sebeș, Satu Mare, Dej, Huedin și Cluj participă la cea de-a treia ediție a taberei naționale de iconografie organizată de Școala Populară de Arte “Tudor Jarda” și găzduită, în perioada 4-9 iulie, de Mînăstirea “Schimbarea la Faț㔠din Voivodeni, județul Sălaj.
Lucrările realizate aici vor face obiectul unor expoziții organizate în cursul anului 2011-2012 în cadrul Școlii Populare de Arte și la instituții partenere. 
M. T.

http://www.ziarulfaclia.ro/Tab%C4%83r%C4%83-de-iconografie-la-M%C3%AEn%C4%83stirea-8220-Schimbarea-la-Fa%C5%A3%C4%83-8221-Voivodeni+55720

Tabara de iconografie la Manastirea "Schimbarea la Fata" Voivodeni

Scoala Populara de Arte "Tudor Jarda" Cluj-Napoca organizeaza in perioada 4-9 iulie 2011, editia a III-a a taberei nationale de iconografie, gazduita de Manastirea ortodoxa cu hramul "Schimbarea la Fata" situata in localitatea Voivodeni, comuna Dragu, judetul Salaj.

Aici, pe Dambu Oseitii, dealul impadurit pe care se inalta acest Sfant lacas, au venit in anul 2002 cativa calugari de la Frasinei pentru a reinnoda traditia monahala a acestor locuri, intrerupta timp de trei sute de ani din ...citeste toata stirea
http://www.ziare.com/cluj-napoca/cultura/tabara-de-iconografie-la-manastirea-schimbarea-la-fata-voivodeni-2313439

Tabara de iconografie la Manastirea „Schimbarea la Fata” Voivodeni

Tabara de iconografie la Manastirea „Schimbarea la Fata” Voivodeni

Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca organizează în perioada 4-9 iulie 2011, ediția a III-a a taberei naționale de iconografie, găzduită de Mănăstirea ortodoxă cu hramul „Schimbarea la Faț㔠situată în localitatea Voivodeni, comuna Dragu, județul Sălaj.

 

Aici, pe Dâmbu Oseitii, dealul împădurit pe care se înalță acest Sfânt lăcaș, au venit în anul 2002 câțiva călugări de la Frăsinei pentru a reînnoda tradiția monahală a acestor locuri, întreruptă timp de trei sute de ani din cauza istoriei zbuciumate a Ardealului. Ei s-au oprit în acest loc frumos și liniștit, pe o culme mai retrasă, la marginea pădurii și au purces la înălțarea acestei sfinte mănăstiri.

Ediția din acest an numără 20 de invitați din diferite zone ale țării: Tg. Jiu, Sebeș, Satu Mare, Dej, Huedin, Cluj, invitați care vor realiza icoane pe sticlă după izvoare originale din zona Nicula, lucrări care vor intra în patrimoniul Școlii de Arte și al mănăstirii. Icoanele realizate aici vor participa la activități expoziționale organizate în cursul anului 2011-2012 în cadrul Școlii Populare de Artă și în instituții partenere.

În Transilvania, icoana pe sticlă este, prin excelență, o icoana țărănească. Potrivit lui Horea Benea, “icoana țărănească este o categorie generică ce ascunde o multitudine de influențe, expresii și stiluri asimilate, trăite și așezate pe suprafață de lemn, sticlă, pânză sau piatră, în diferite zone și diferite momente ale istoriei țăranului cu un duh aparte, unic și inconfundabil prin directitatea sa”. Aceleași sentimente profunde vor încerca și participanții la această tabără de vară să le surprindă în icoanele pe care le vor realiza, trăiri aparte pe care viețuitorii mănăstirii, reprezentați de Protosinghel Ghelasie Spătăcean, starețul mănăstirii și Părintele Econom Ieromonah Maxim Moldoveanu, îl cultivă prin atmosfera spirituală pe care o oferă, prin slujbele religioase și discuțiile pline de duhovnicie.

http://www.ziare.com/cluj-napoca/cultura/tabara-de-iconografie-la-manastirea-schimbarea-la-fata-voivodeni-2313439


Prima pagină | ADMITERE | Galeria "55" | Galeria ”ARTE” | Galeria "Carol Pop de Szathmari" | Evenimente | Revista ”ARTE” | BROȘURA "MAKING OF" | ANSAMBLUL FOLCLORIC “VATRĂ DE DOR” | Linkuri către instituții partenere | Contact